Αυξανονται προυπολογισμος και δικαιουχοι σε τρια προγραμματα επιχειρηματικοτητας

Αφορούν τις δράσεις «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», «Νεοφυής Επιχειρηματικότητας», «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».
 
Την αύξηση  του προϋπολογισμού και των ωφελούμενων στα τρία πρώτα προγράμματα  του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών χθες στη Βουλή.
 
Πιο συγκεκριμένα, αυξάνονται συνολικά κατά 156 εκατ. Ευρώ οι προϋπολογισμοί τριών δράσεων επιχειρηματικότητας (Α΄ Κύκλος) που συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, αύξηση που μεταφράζεται σε περισσότερους από 3.300 νέους ωφελούμενους.
 
Όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτσης «αυτήν τη στιγμή τρέχουν μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, πάνω από 20 προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. Ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσα από αυτές χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις στην έρευνα για την σύνδεσή της με την παραγωγή, στις νεοφυείς επιχειρήσεις, για την αναβάθμιση υπαρχουσών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, στον τουρισμό.
 
Οι προσκλήσεις αυτές συνάντησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον  από τους επενδυτές και κατατέθηκαν πολλά ποιοτικά σχέδια, γεγονός που δείχνει πόσο έντονη ήταν η ανάγκη στην οικονομία για μια νέα αναπτυξιακή λογική. Για να ικανοποιήσουμε λοιπόν τη μεγάλη ζήτηση αυξήσαμε πολλές φορές τους προϋπολογισμούς μίας σειράς προγραμμάτων». Πιο αναλυτικά:
 
1. Στη δράση «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και για τον Α'  Κύκλο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 25 εκατ. Ευρώ (από τα 62,3 στα 87 εκατ. Ευρώ) και προστίθενται πάνω από 1.000 ωφελούμενοι (από 2.4000 σε 3.482). Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει την υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η μείωση της ανεργίας των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της αυτοαπασχόλησης, με την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτοί επιδοτούνται για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέας ή υφιστάμενης δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους, σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο με ποσά:

  • 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση
  • Έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων
  • Έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων

2. Στη Δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητας» και για τον Α΄ Κύκλο ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 19 εκατ. Ευρώ με περίπου 300 ωφελούμενους. Η Δράση αυτή αφορά στην ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από ανέργους και από ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα που δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.
Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000 έως 60.000 ευρώ, για την κάλυψη 100% ισόποσων επιλέξιμων δαπανών για διάστημα μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου.
 
Δικαιούχοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ οι οποίοι δεν θα αποκτήσουν σχέση μισθωτής εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς επίσης και ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης και καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.
 
3. Στη Δράση  «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και για τον Α΄ Κύκλο, ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 112 εκατ. Ευρώ (από 131,1 σε 243,3) και οι ωφελούμενοι κατά περίπου 2.000 (από 2.073 σε 3.971).
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ή στη δημιουργία νέων προϊόντων/υπηρεσιών τα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς. Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια δύνανται να στοχεύουν στη μείωση του κόστους ή την αύξηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργικών  και παραγωγικών διαδικασιών. Αναλυτικότερα, στη δράση αυτή μπορούν να συμμετέχουν:

  • Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή
  • Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.

Επιδοτούνται για επενδυτικά σχέδια από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ για την προϋπόθεση να μην υπερβαίνει τον συνολικό κύκλο  εργασιών του 2015. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών  και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.
·         Διαθέτουν μέχρι 31.12.2015 δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ και διαθέτουν κατά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου τον ΚΑΔ που αφορά στο επενδυτικό σχέδιο, εφόσον αυτός είναι διαφορετικός από τους ΚΑΔ, στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια μπορούν να επιδοτηθούν μεταξύ άλλων για:
– Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, Μηχανήματα – Εξοπλισμός
– Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος
– Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης
– Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω αύξησης της χρήσης ΤΠΕ
– Προβολή – προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
– Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή / και νέου προσωπικού).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.