Αυξανονται οι τιμες, μειωνονται οι ποσοτητες για τα αμνοεριφια στη Ροδοπη το φετινο Πασχα

Για πρώτη φορά το κατσίκι είναι φτηνότερο από το αρνί

Πρόβλημα που ξεπερνά την περίοδο του Πάσχα η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας Βασίλη Ιωαννίδη

Μικρότερες θα είναι από κάθε άλλη φορά οι ποσότητες αρνιού ή κατσικιού που θα προμηθευτούν οι συμπολίτες μας το φετινό Πάσχα, μιας και η άνοδος των τιμών σε σχέση με πέρυσι, αλλά και η περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα των πελατών, συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Οι τιμές είναι αυξημένες περίπου κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όταν και πάλι οι τιμές ήταν αυξημένες στο ίδιο ποσοστό σε σχέση με το 2021, με την ιδιαιτερότητα των εποχών να αναδεικνύει το γεγονός ότι το κατσικάκι φέτος είναι φτηνότερο από το αρνί.

Υψηλές οι τιμές, αλλά όχι όσο φοβόντουσαν

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας κ. Βασίλης Ιωαννίδης, φέτος, με κάποιες αυξομειώσεις, οι τιμές κυμαίνονται 12,5 με 13 ευρώ το κιλό, υψηλότερα από πέρυσι, αλλά όχι στα ύψη που αναφερόταν πριν από ένα μήνα, που γινόταν αναφορές για 15 και 16 ευρώ το κιλό.

Φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα πως το κατσίκι είναι φτηνότερο από το αρνί. Έτσι η τιμή του πρώτου κυμαίνεται στα 12,5 ευρώ και το δεύτερο στα 13,5 ευρώ, μια αναστροφή της συνήθους κατάστασης, όταν το κατσίκι ήταν ακριβότερο κατά 1-1,5 ευρώ από το αρνί. Ο κ. Ιωαννίδης αποδίδει αυτή τη διαφορά στις διακυμάνσεις της αγοράς, ενώ εκτίμησε ότι οι τιμές φέτος δεν έφτασαν στα ύψη που αναμενόταν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγορά της Ιταλίας δεν απορρόφησε τις ποσότητες που αναμενόταν. Οι Ιταλοί, τόνισε, φαίνεται πως έχουν και αυτοί οικονομικά ζητήματα όπως η Ελλάδα, κάτι που όμως φαίνεται δεν υπολόγισαν οι έμποροι, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές προς Ιταλία να μην έχουν τον όγκο που περίμεναν και έτσι να πέσει η τιμή και στην ελληνική αγορά.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι μηδαμινό για την πασχαλινή αγορά, με τους κρεοπώλες να περιμένουν τις τελευταίες μέρες να υπάρξει κάποια αύξηση του ενδιαφέροντος, που όμως σίγουρα δεν συγκρίνεται με άλλες περιόδους.

Όποιο και αν είναι, ωστόσο, το ενδιαφέρον το σίγουρο είναι πως θα αφορά χαμηλότερες ποσότητες, που συνολικά αναμένεται να είναι πεσμένες σε σχέση με πέρυσι, μια χρονιά που παρατηρήθηκε πτώση κατά 20%, κατά ακόμα 20%.

Η αγορά ολόκληρου αρνιού ή κατσικιού πλέον είναι σχεδόν ανήκουστη, με τους περισσότερους καταναλωτές να προτιμούν να παίρνουν κομμάτια, 1-2 κιλά, για να υπάρχει αρνί στο τραπέζι. Το κοινό έτσι στρέφεται κυρίως σε κοτόπουλο και χοιρινό κρέας, οι τιμές των οποίων είναι πιο συγκρατημένες ώστε να μπορέσουν να γεμίσουν το τραπέζι του Πάσχα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα η έλλειψη αγοραστικής δύναμης

Μάλιστα ο κ. Ιωαννίδης εκτιμά ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο την περίοδο του Πάσχα, αλλά και στις υπόλοιπες, είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, λόγω των αυξήσεων σε όλα τα αγαθά και τα είδη. Με το βασικό μισθό στα 780 ευρώ, και το ρεύμα στα 300 ευρώ, σημείωσε, δεν περισσεύουν χρήματα, κάτι που επηρεάζει και τα καταστήματά τους ακόμα και σε περιόδους που δεν το περιμένουν.

«Ο κόσμος θα πληρωθεί, θα καλύψει όλους τους λογαριασμούς και με ό,τι περισσέψει θα προσπαθήσει να ζήσει» επεσήμανε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μάρτιο, όταν η δουλειά έπεσε σημαντικά, γιατί όλοι πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας στο τέλος του Φεβρουαρίου. «Γενικά τα πράγματα δεν πάνε καλά» τόνισε, υπογραμμίζοντας τη διαρκή ανησυχία για το τι θα φέρει το μέλλον για τα καταστήματά τους, μιας και προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα βελτίωση όσο αφορά τις οικονομικές δυνατότητες των πελατών των κρεοπωλείων της περιοχής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.