Αυξανεται ο προυπολογισμος σε προγραμματα του ΕΣΠΑ

Έξτρα κονδύλια για δυο προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυτό της ενίσχυσης των τουριστικών και εκείνο της επιδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.
 
Πρόκειται για τη δράση «ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπου ο προϋπολογισμός της ανεβαίνει στα 90 και 70 εκατ. ευρώ, αλλά και για το πρόγραμμα «αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», με τα κονδύλια να αυξάνονται στα 110 από 78 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν περισσότεροι δικαιούχοι των δράσεων. Επίσης και για τα δύο προγράμματα η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταφέρθηκε στις 9 Ιουνίου.
 
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το τουριστικό πρόγραμμα, ευκαιρίες χρηματοδότησης έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε 131 δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου, προκειμένου να ανανεώσουν τις υποδομές και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις υπηρεσίες τους.
 
Ανάμεσα στις δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι οι υπηρεσίες ενοικίασης λεωφορείων, επιβατηγών αυτοκινήτων και αμαξών με ζώα, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και παράκτιες μεταφορές επιβατών με θαλαμηγούς, σκάφη εκδρομών και περιηγήσεων θάλασσας, πλωτά ταξί, ενοικίαση σκαφών, καταλύματα όλων των μορφών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξεναγοί, υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και καταδύσεων, αλλά και υπηρεσιών μίνι γηπέδων, καλαθοσφαίρισης, κολυμβητηρίου. Επίσης επιδοτούνται ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδίων, κλπ.
 
Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Για την ακρίβεια:
• Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις.
• Νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.
Οι ενισχύσεις που μπορούν να διεκδικήσουν κυμαίνονται από τις 15.000 έως τις 150.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10% φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τα εξής:
• Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, Μηχανήματα-Εξοπλισμός.
• Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος.
• Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης.
• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή / και νέου προσωπικού).
• Αυτοκινούμενα μεταβατικά μέσα, σκάφη θαλάσσης χωρίς πλήρωμα και ποδηλάτων κάθε μορφής που προορίζονται προς εκμίσθωση ως εξοπλισμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις σχετικές δραστηριότητες.
• Μεταφορικά Μέσα επαγγελματικής χρήσης, είτε μεικτής/πολλαπλής χρήσης, τουλάχιστον εννέα θέσεων.
• Δαπάνες προβολής – προώθησης.
 
Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11 Φεβρουαρίου του 2016, ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.