Α. Δαγουμας: «Μολις το 10-20% των προτασεων αδειοδοτησης ΑΠΕ θα υλοποιηθει»

Ο πληθωρισμός αιτήσεων δεν σημαίνει πως θα φέρει και υλοποίηση τους, τονίζει ο πρόεδρος της ΡΑΕ στην ετήσια έκθεσή του

Την εκτίμηση ότι μόλις το 10-20% των προτάσεων αδειοδότησης ΑΠΕ που κατατέθηκαν στους τελευταίους κύκλους ενδιαφέροντος θα υλοποιηθεί, εκφράζει ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, στην έκθεσή του για τα πεπραγμένα της αρμόδιας αρχής για το 2020, το οποίο θεωρείται πως αποτελεί και δείγμα των προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης (ανέλαβε το καλοκαίρι του 2020) το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα σημειώνει πως εγείρονται ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά και διαφάνειας και επανακαθορισμού θεμάτων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία και τη χρήση γης, για αυτό και η ΡΑΕ, θα δρομολογήσει την εκπόνηση μελετών για το χωροταξικό, το οποίο θα εμπλουτίσει τον υφιστάμενο χάρτη της υπηρεσίας.

Το ενδιαφέρον δεν σημαίνει υλοποίηση

Ο κ. Δαγούμας, σημειώνοντας το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, που είχε αποτέλεσμα αιτήσεις για νέα συνολική ισχύ 55 GW, σημειώνει πως «Ο πληθωρισμός των αιτήσεων αποτυπώνει σαφώς το ενδιαφέρον υλοποίησης σχετικών επενδύσεων, δεν πρέπει όμως να γεννά στους επενδυτές υπερβολικές προσδοκίες εγγυημένης κερδοφορίας ούτε να εγείρει υπερβολικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 10%-20% αυτών των αιτήσεων θα υλοποιηθεί»

 Η τάση αυτή, σημειώνει, αναδεικνύει την αναγκαιότητα ταυτόχρονης επιτάχυνσης συμπληρωματικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, όπως η περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά και η επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία και τη χρήση γης, για αυτό και δρομολογούνται οι μελέτες για το χωροταξικό.

Εγγυημένο κέρδος σημαίνει και βελτίωση των παροχών

Ο κ. Δαγούμας πάντως κάνει αναφορά και στους διαχειριστές δικτύων, τους ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και τις τρεις ΕΔΑ (εταιρείες διανομής φυσικού αερίου), σημειώνοντας πως «δεν είναι εύλογο δραστηριότητες με εγγυημένη κερδοφορία να εμφανίζουν συστηματικά υψηλότερα περιθώρια κέρδους από δραστηριότητες που είναι ελεύθερες στον ανταγωνισμό, χωρίς παράλληλα να βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους ή επιλεκτικά εστιάζουν σε κάποιες εξ αυτών».

Για αυτό και ο ρυθμιστής σκοπεύει να συνεργαστεί με τους διαχειριστές στην κατεύθυνση αυτή, αλλά παράλληλα να στείλει τα απαραίτητα οικονομικά σήματα. Προετοιμάζει μάλιστα το έδαφος για επέκταση της αρχής κινητροδότησης που υιοθετήθηκε στη μεθοδολογία του επιτρεπόμενου εσόδου για τον ΔΕΔΔΗΕ και ακολούθως στις τρεις ΕΔΑ, τον συνδυασμό δηλαδή επιτρεπόμενου εσόδου με κίνητρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, σε όλους τους διαχειριστές.

«Η παρωχημένη λογική της εγγυημένης κερδοφορίας (cost-plus) σταδιακά θα εγκαταλειφθεί, ωθώντας τους διαχειριστές να βελτιώσουν την απόδοση των υπηρεσιών τους προς όφελος των καταναλωτών», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.