9 εκατ. ευρω ο προυπολογισμος του νεου «Εξοικονομω» για τη Ροδοπη

Τη Δευτέρα σε λειτουργία η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων

Τις βασικές αλλαγές του νέου προγράμματος εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας

«Θα είναι ίσως το πρώτο Εξοικονομώ για το οποίο δεν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες από πλευράς του ΤΕΕ»

Την προσεχή Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ» για να υποδεχτεί τις αιτήσεις για μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα.

Ο νέος οδηγός, ο οποίος εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον οποίο κάνει πρεμιέρα το πλέον δημοφιλές πρόγραμμα συνολικού ύψους 632 εκατομμυρίων ευρώ δίνει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για χρονική περίοδο 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πρόκειται ίσως για το πρώτο «Εξοικονομώ» για το οποίο όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, δεν αναμένεται να υπάρξουν διαμαρτυρίας καθώς το νέο πρόγραμμα έχει εντάξει την πλειοψηφία των βασικών αιτημάτων του τεχνικού κόσμου των προηγούμενων ετών.

Πρώτο και σημαντικότερο εξ αυτών η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων αλλά και η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, που πέραν της ουσιαστικής κρίσης της μελέτης του εκάστοτε φακέλου, δίνει και τη δυνατότητα να μην χαθεί η χρηματοδότηση σε περίπτωση που εγκεκριμένες περιπτώσεις για τον οποιοδήποτε λόγο όπως η μη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, απενταχθούν.

Στις βασικές αλλαγές που ικανοποιούν αιτήματα τόσο του τεχνικού κόσμου όσο και των πολιτών συγκαταλέγεται και ο προϋπολογισμός των 100 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς η ειδική μέριμνα που θα υπάρξει για ειδικές κατηγορίες όπως μονογεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.ο.κ.

Ο κ. Λουρίκας υπογράμμισε πως το νέο Εξοικονομώ βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο που έχει ψηφιστεί για το κλίμα και την ενέργεια, κεντρική στόχευση του οποίου είναι η ενεργειακή μετάβαση, η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα καθώς η ανακαίνιση του κτιριακού τομέα κρίνεται απαραίτητη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε στοιχεία του 2017 που αποδεικνύουν την πολύ μικρή ενεργειακή αποδοτικότητα της πλειοψηφίας των ελληνικών κτιρίων, αλλά και στο βασικό στόχο του εθνικού σχεδίου που αφορά στην ανακαίνιση τουλάχιστον 600.000 κατοικιών έως το 2030.

«Το νέο “Εξοικονομώ” προσαρμόζεται πιο πολύ στις συνθήκες που διαμορφώνονται, καταλαβαίνει τα λάθη του, προσπαθεί να τα διορθώσει, και έτσι το πρόγραμμα, ακολουθώντας και τις βασικές αρχές της εξοικονόμησης ενέργειας, επιδοτεί πλέον την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, συμβάλουν στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αλλάζει

Μπαίνοντας στην ουσία του προγράμματος ο κ. Λουρίκας εξήγησε πως το βασικότερο στοιχείο είναι αυτό της αξιολόγησης των αιτήσεων, που πλέον αφορά στην τεκμηρίωση κάθε πρότασης που θα κατατεθεί. Από εκεί και πέρα ως προς τα χρονοδιαγράμματα εξήγησε πως και πάλι απαιτείται οργάνωση από πλευράς των νοικοκυριών αλλά και των μηχανικών, που θα έχουν μεγαλύτερο του ενός μήνα διάστημα για την κατάρτιση της πρότασης. «Μέχρι τώρα τα πράγματα γινόταν πολύ γρήγορα χωρίς να ενδιαφέρονται για την ουσία του πράγματος. Η δαπάνη του συμβούλου του έργου, η αμοιβή για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, καθώς και κάποιες άλλες δαπάνες μελετών, καλύπτονται στο 100% από το πρόγραμμα, με την προϋπόθεση βέβαια της υποβολής της αίτησης για την επίτευξη τουλάχιστον του ενεργειακού στόχου» ανέφερε καλώντας τους ενδιαφερόμενους πολίτες «να επισκεφτούν εγκαίρως τους μηχανικούς,   οι οποίοι θα τους εξηγήσουν τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε έχοντας πλέον χρόνο, χωρίς όμως να επαναπαύονται».

Τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες, ενώ εντός των πρώτων έξι μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 25% των εργασιών. Σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση απεντάσσεται, πλην ελαχίστων έκτακτων περιπτώσεων που ενδεχομένως λάβουν παράταση.

Τα κονδύλια για τη Ροδόπη

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. Ευρώ, ενώ η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Επί των κονδυλίων σημαντική κρίνεται επίσης και η τροποποίηση στην κατανομή τους η οποία όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης θα γίνεται πλέον ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.

Στην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης ειδικότερα σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται οι διαθέσιμοι πόροι να αγγίξουν τα 9.005.000 ευρώ, εκ των οποίων το 1.425.000 θα αφορά σε πολυκατοικίες. Το υπόλοιπο ποσό αφορά σε μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα εκ των οποίων το 1.425.000 είναι πόροι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τα υπόλοιπα 6.155.000 ευρώ, αφορούν στις υπόλοιπες κατηγορίες των αιτήσεων.

Τέλος είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι περιορίζεται και ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε 1 αίτηση, ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες κίνδυνος για την ολοκλήρωση παλαιότερων Εξοικονομώ

Το νέο Εξοικονομώ έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που τα «απόνερα» όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης αρχίζουν να εμφανίζονται και στο κομμάτι του εμπορίου, αλλά και στον χώρο της κατασκευής, που καθιστά την ολοκλήρωση προηγούμενων προγραμμάτων ακόμα και αδύνατή. Η αύξηση των πρώτων υλών που όπως τόνισε και ο κ. Λουρίκας έχουν φτάσει σε «δυσθεώρητα ύψη» οδηγούν σε προβλήματα επί του αρχικού προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει και ο κίνδυνος απένταξης ενός έργου. «Αυτή τη στιγμή τα απόνερα της πανδημίας που αρχίζουν πλέον να εμφανίζονται και στο εμπόριο, αλλά περισσότερο το συναντούμε στην κατασκευή, εκεί που τα υλικά πλέον έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα όταν ξεκινάς προϋπολογίζεις ένα έργο, προχωράς στην ανάθεσή του  και την υλοποίησή του και μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο προϋπολογισμός έχει μεταβληθεί τόσο που μπορεί να πεταχτεί έξω» ανέφερε γνωστοποιώντας ωστόσο πως τις επόμενες μέρες το Υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει πλέον σε θεωρήσεις.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προϋπολογισμοί βρίσκονται εντός ορίων, ενώ ευχήθηκε να μην υπάρξουν απεντάξεις για τους λόγους αυτούς. «Εφόσον όμως υπάρξουν που το απευχόμαστε» συνέχισε ο ίδιος «θα κινηθούμε προς το να διασφαλίσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι χωρίς να φταίνε οι ίδιοι προχωρούν σε κάποιες τέτοιες διαδικασίες».

Τι καλύπτεται

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η/2/2020 βάσει του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2021/241 για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Δεν είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Μόνον οι παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται μετά την έκδοση του Α’ ΠΕΑ μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες για το πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η/2/2020 (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας) και μετά.

Διευκρινίζεται ότι, στο πλαίσιο των απαιτήσεων του Προγράμματος, γίνονται δεκτά ΠΕΑ, που έχουν εκδοθεί μετά την 27η.11.2017 (ημερομηνία ενεργοποίησης του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης βάσει του ΚΕνΑΚ που έχει εγκριθεί με την απόφαση ΔΕΠΕΑ/οικ. 178581/30.06.2017, ΦΕΚ Β’ 2367/12.07.2017) και προ της 1ης/2/2020, καθώς και μελέτες και Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας που έχουν εκδοθεί προ της 1ης/2/2020, η δαπάνη τους όμως δεν είναι επιλέξιμη από το Πρόγραμμα.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

1.Αντικατάσταση κουφωμάτων.

2.Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.

3.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

4.Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

5.Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.