«8», το νεο συμβολο εκφρασης και δημιουργιας στην Κομοτηνη!

Το «8» δεν είναι απλώς ένα cafe bar, είναι ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας στον οποίο κάποιος μπορεί να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του. Σε ένα ζεστό και φιλόξενο underground χώρο το 8 άνοιξε την Κυριακή τις πόρτες του για να υποδεχτεί το κοινό της Κομοτηνής, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο προετοιμασίας, στην Οδό Βασιλέως Παύλου 8. Οι ιδιοκτήτες του Μιχάλης Σταματιάδης, Σπύρος Καλιαντέρης και Γιώργος Κουκαλιώτης, γνωστές φυσιογνωμίες της Κομοτηνής, είχαν εδώ και καιρό το όραμα να φτιάξουν ένα χώρο στον οποίο ο καθένας θα είναι ελεύθερος να εκφραστεί, να πάρει το λόγο και να αναφερθεί σε οτιδήποτε τον προβληματίζει, ένα χώρο στον οποίο μπορεί κάποιος να διαβάσει ένα βιβλίο, να συζητήσει, να προβληματιστεί, αλλά παράλληλα και να διασκεδάσει και μετά από πολύ κόπο και μεράκι το κατάφεραν.

 

Ένας χώρος που δημιουργήθηκε από το μηδέν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες

 

Αυτό που κάνει το «8» ακόμη πιο ξεχωριστό είναι πως οτιδήποτε υπάρχει μέσα έχει κατασκευαστεί από το μηδέν από τους ίδιους τους υπευθύνους. Ο Γιώργος Κουκαλιώτης τόνισε ότι επιθυμούσαν να φτιάξουν ένα μαγαζί από την αρχή, όπως ακριβώς το είχαν ονειρευτεί. «Underground τύποι» και οι τρεις, αγαπούσαν το μαύρο, τις λιτές γραμμές και το βιομηχανικό σχέδιο και αυτά θέλησαν να αποτυπώσουν εξ αρχής στο μαγαζί. Έτσι, αφού βρήκαν το χώρο, τον οποίο από την πρώτη στιγμή «ερωτεύτηκαν αν και ήταν ένα αχούρι», όπως δήλωσε ο Γιώργος, ξεκίνησαν να δουλεύουν μόνοι τους από τις 3 Νοεμβρίου 2013 και καθώς περνούσε ο καιρός αποκτούσαν όλο και περισσότερο μεράκι. «Όταν ξεκινήσαμε δεν ήταν στο σχέδιο να κατασκευάσουμε εμείς ένα μαγαζί, αλλά προχωρώντας μας άρεσε η διαδικασία, να σχεδιάσουμε τα έπιπλα, να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Ήταν μια ωραία διαδικασία μέσα από την οποία μάθαμε και πολλά πράγματα», ανέφερε.

 

Τι σημαίνει το «8»

 

Ένα βασικό ερώτημα το οποίο γεννάται σε όλους είναι το γιατί το μαγαζί ονομάστηκε «8» και η απάντηση που σκέφτεται αρχικά κανείς είναι ότι η ονομασία γεννήθηκε από την οδό του καταστήματος, κάτι το οποίο ο Γιώργος έσπευσε να διαψεύσει. Τρεις, λοιπόν, είναι οι «δικαιολογίες» για το «8» σύμφωνα με το Γιώργο Κουκαλιώτη. Πρώτον, το γεγονός ότι ο Γιώργος με το Σπύρο εργάζονται την τελευταία 10ετία στα Seven Spot και επειδή αυτό αποτελεί το επόμενο βήμα των παιδιών, σα λογική συνέχεια όφειλε να ονομαστεί «8» «για να βρίσκονται τα πράγματα σε μία σειρά». Ακόμη, στην ανατολική φιλοσοφία το 8 είναι ο αριθμός ο οποίος συμβολίζει την καλή τύχη, συμπλήρωσε ο Γιώργος, ενώ χαριτολογώντας πρόσθεσε ως τελευταία «δικαιολογία» ότι το «8» όταν «μεθά και πέφτει» είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο γίνεται καλύτερο… γίνεται άπειρο! Την ονομασία την είχαν σκεφτεί πριν καν βρεθεί ο χώρος και γίνει απτό το όλο εγχείρημα. Ο χώρος βρέθηκε και όταν οι υπεύθυνοι συνειδητοποίησαν ότι το οίκημα βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Παύλου 8 αποφάσισαν ότι ήταν εξαρχής η μοίρα του να ονομαστεί «8»!

 

Το πλούσιο πρόγραμμα που θα μετατρέψει το 8 σε χώρο έκφρασης και δημιουργίας

 

Όπως εξαρχής τονίστηκε, ο νέος αυτός εντυπωσιακός χώρος θα αποτελέσει από δω και στο εξής ένα χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το ερχόμενο διάστημα πρόκειται να εκπονηθεί από τους υπευθύνους ένα πρώτο σχέδιο εκδηλώσεων μέχρι το Δεκέμβριο και να κοινοποιηθεί στο κοινό. Live, παρουσιάσεις βιβλίων, ζωντανή ακουστική μουσική δωματίου μόνο με πιάνο και βιολί ώστε να ακουστεί στην πόλη και η κλασική μουσική, παρουσίαση έργων συνθετών, θεατρικά δρώμενα, stand-up comedy, βραδιές ποίησης και λογοτεχνίας, είναι μόνο η αρχή. «Όποιος επιθυμεί να εκφραστεί μπορεί να έρθει να μας βρει κι εμείς θα του δώσουμε το βήμα. Όταν ξεκινήσαμε την ιδέα, σκεφτήκαμε ένα χώρο στον οποίο ο καθένας θα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και δε θα έχει στεγανά, ένα μέρος ανοιχτό σε όλους», τόνισε ο Γιώργος κάνοντας ειδική αναφορά στη βιβλιοθήκη που υπάρχει στο χώρο γιατί και οι ίδιοι αγαπούν να διαβάζουν βιβλία.

 

Γιώργος Κουκαλιώτης «Περνάμε μια κρίση αξιών η οποία είναι τεχνητή κρίση και μας την επέβαλαν για να μας εκμεταλλευτούν»

 

Στη συζήτηση με το Γιώργο Κουκαλιώτη δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην οικονομική κρίση η οποία αποτελεί τροχοπέδη στους νέους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν το πρώτο τους βήμα. Ο Γιώργος, εντούτοις, έχει άλλη άποψη επ’ αυτού. «Κρίση θα έχουμε πάντοτε. Περνάμε μια κρίση αξιών η οποία είναι τεχνητή κρίση και μας την επέβαλαν για να μας εκμεταλλευτούν και να πάρουν οτιδήποτε έμεινε στην Ελλάδα. Όλοι οι λαοί του κόσμου χρωστούν, αλλά σε ποιον χρωστούν; Όλα είναι αριθμοί σε έναν υπολογιστή χωρίς αντίκρισμα. Ας πατήσουμε “delete” και ας ξεκινήσουμε από την αρχή», υπογράμμισε.

 

Οι δημιουργοί του «8» και τα όνειρά τους για το μαγαζί

 

Ολοκληρώνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συνομιλία θελήσαμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τους τρεις αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι με αστείρευτο μεράκι και δημιουργικότητα έστησαν αυτόν τον πρωτότυπο και εντυπωσιακό χώρο. Ο Γιώργος Κουκαλιώτης από τη Χαλκιδική και ο Μιχάλης Σταματιάδης, από τον Πειραιά, ήρθαν στην Κομοτηνή, ερωτεύτηκαν την πόλη και δε θέλησαν ποτέ να φύγουν από δω, ενώ ο Σπύρος Καλιαντέρης από την Αθήνα, ήρθε στην Κομοτηνή για τη στρατιωτική του θητεία και ούτε ο ίδιος θέλησε να φύγει από αυτή την πόλη. Όνειρά τους γι’ αυτό το μαγαζί είναι να μην είναι ένα δικό τους μαγαζί, αλλά ένα μαγαζί του κόσμου, να μοιραστούν το όραμά τους με όσους το επισκέπτονται. «Θέλουμε να βλέπουμε κόσμο να έρχεται εδώ στη βιβλιοθήκη, να κάθονται να συζητούν και να διαβάζουν. Όταν θα δούμε κόσμο να ζητά βήμα ώστε να εκφραστεί και παρουσιάσει στο κοινό τις ανησυχίες του θα είμαστε ικανοποιημένοι. Θέλουμε να καθόμαστε εδώ και να το απολαμβάνουμε όλο αυτό».

 

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλές δουλειές και το «8» να φέρει στα παιδιά όντως καλή τύχη και να γίνει ένα «άπειρο» στις καρδιές του κοινού!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.