69 καθαριστριες θα ριχτουν φετος στη «μαχη» των καθαρων σχολειων της Κομοτηνης

Τρεις ώρες λιγότερες σε σχέση με πέρυσι προβλέπονται για τα σχολεία της Κομοτηνής, την ώρα που το Υπουργείο ανακοίνωσε 15,5 χιλιάδες προσλήψεις

Την πρόσληψη 15.495 σχολικών καθαριστριών ενέκρινε την Πέμπτη 21 Ιουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών  κ.Μάκης Βορίδης, με στόχο την πλήρη και έγκαιρη διασφάλιση των συνθηκών ατομικής και δημόσιας υγιεινής στα σχολικά κτήρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσης του Υπουργείου το προσωπικό καθαριότητας θα  προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Δήμους ολόκληρης της Χώρας και για την κατανομή του έχει ακολουθηθεί η περσινή «εξορθολογισμένη» όπως την χαρακτηρίζουν μέθοδος σύμφωνα με την οποία ελήφθησαν διασταυρωτικά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους Δήμους αναφορικά με το συνολικό εμβαδό της, προς καθαρισμό, επιφάνειας των σχολικών κτηρίων.

Με τη μέθοδο αυτή όπως τονίζεται υπολογίστηκε η κάλυψη των πραγματικών αναγκών καθαριότητας σε ανθρωποώρες και αντιστοιχίστηκε με την ορθή κατανομή των αναγκαίων ποσών, ενώ η συνολική δαπάνη των αμοιβών του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία θα ανέλθει στα  85.000.000 ευρώ περίπου.

Η εξέλιξη αυτή δεν έρχεται να προσθέσει κάτι στην υφιστάμενη, πολύχρονη κατάσταση «ομηρίας» που βιώνουν οι σχολικές καθαρίστριες σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ροδόπη, επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Νομού Ροδόπης κ. Γεωργία Ευαγγελοπούλου.

Όπως εξήγησε η ίδια το καθεστώς εργασίας των σχολικών καθαριστριών παραμένει και για το φετινό σχολικό έτος το ίδιος, με την Κομοτηνή μάλιστα να μετρά τρεις λιγότερες ώρες, ήτοι 357, έναντι 360 που  είχε πέρυσι.

Πλήρες ωράριο και αύξηση μισθών τα κύρια αιτήματα του κλάδου

Σύμφωνα με την ίδια, σε σχέση και με άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν και καθαρίστριες που εργάζονται με τις 3ωρες ακόμα και με 2ωρες συμβάσεις εργασίας, η Κομοτηνή παραμένει στις 5ωρες και 6ωρες συμβάσεις εργασίας.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ.Γιάννη Γκαράνη, εξηγώντας ότι το πλάνο που του κατέθεσαν αφορά σε 69 συνολικά άτομα, τα 22 εκ των οποίων θα απασχοληθούν με 6ωρες συμβάσεις και τα υπόλοιπα 47 με 5ωρες συμβάσεις.

Η ίδια εξήγησε πως παραμένει ενεργό το πάγιο αίτημα του κλάδου για πλήρες ωράριο αλλά και για αυξήσεις στους μισθούς που σήμερα σε πολλές των περιπτώσεων είναι μικρότεροι του βασικού, αναφερόμενη στο δικό της παράδειγμα, που με 17 χρόνια παρουσίας στον χώρο αμείβεται με 685 ευρώ.

«Ποιος άνθρωπος, πολύ δε περισσότερο σήμερα με την ακρίβεια που βιώνουμε, μπορεί να ζήσει με αυτούς τους μισθούς;» διερωτήθηκε η ίδια κάνοντας λόγο για πλήρη «εκμετάλλευση»  από πλευράς του κράτους. Η κ. Ευαγγελοπούλου επεσήμανε επίσης πως σε πολλές περιπτώσεις οι σχολικές καθαρίστριες κάθονται πέραν του ωραρίου τους, ώστε να παραδίδουν καθαρά και ασφαλή σχολεία, γεγονός το οποίο ωστόσο απουσία οποιασδήποτε απόκρισης από πλευράς της πολιτείας στα αιτήματά τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Το κράτος «ενισχύει» την μαύρη εργασία

«Είμαστε ο πιο αδικημένος κλάδος και είναι ντροπή τους» ανέφερε η ίδια, υπογραμμίζοντας και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δίνεται στην καθαριότητα χώρων όπως οι σχολικές  αίθουσες, γεγονός που επίσης η Πολιτεία αγνοεί, για να εξηγήσει πως για την διασφάλιση των προς το ζην δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνάδελφοί της που εξαναγκάζονται στην μαύρη εργασία για την συμπλήρωση των απαραιτήτων.

«Ενισχύουν όπως αντιλαμβάνεστε, το κράτος το ίδιο, και την μαύρη εργασία, όταν θεωρούν ότι μια οικογένεια μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της με 3ωρα και 4ωρα» ανέφερε ζητώντας «ουσιαστικά μέτρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.