61σπουδαστες στην ΕΘνικη Σχολη Δικαστων

Διαγωνισμό για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών 61 σπουδαστών προκήρυξε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργηθούν στη Θεσσαλονίκη με χρόνο έναρξης τον Ιούνιο, ενώ οι προφορικές εξετάσεις θα διενεργηθούν στην Αθήνα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο.

Ο αριθμός των εισακτέων ανά κατεύθυνση έχει ως εξής:

– Διοικητική Δικαιοσύνη: 23 θέσεις εκ των οποίων 2 δοκίμων εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1 θέση δοκίμου εισηγητού του Ελεγκτικού Συνεδρίου και 20 θέσεις δοκίμων παρέδρων πρωτοδικείου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

– Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη:

38 θέσεις εκ των οποίων 26 θέσεις δοκίμων παρέδρων πρωτοδικείου και 12 θέσεις δοκίμων παρέδρων εισαγγελίας.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής από αύριο έως και τις 10 Μαΐου στη γραμματεία της Σχολής ή στη γραμματεία οποιουδήποτε δικαστηρίου της χώρας.

Προσόντα διορισμού

Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί όσοι:

– Έχουν την ιδιότητα του ειρηνοδίκη ή έχουν ή είχαν διετή άσκηση δικηγορίας ή είναι κάτοχοι διδακτορικού νομικού τμήματος, με μονοετή άσκηση δικηγορίας ή είναι δικαστικοί υπάλληλοι με πτυχίο νομικού τμήματος, νομικής σχολής και πενταετή υπηρεσία στη θέση αυτή.

– Έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2009.

Με την αίτηση οι υποψήφιοι δηλώνουν την κατεύθυνση στην οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν, ενώ δηλώνουν υποχρεωτικά μια από τις τέσσερις ξένες γλώσσες, δηλαδή αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική, και προαιρετικά τις ξένες γλώσσες στις οποίες επιθυμούν να εξεταστούν.

Επίσης συνυποβάλλουν τα δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν τη συνδρομή των προσόντων και έλλειψη κωλυμάτων εκτός των πιστοποιητικών σωματικής και ψυχικής υγείας τα οποία υποβάλλονται στη γραμματεία της Σχολής το αργότερο έως τις 15 Μαΐου.

Σε περίπτωση διαπίστωσης έλλειψης φυσικών σωματικών δεξιοτήτων κάποιου υποψηφίου, εξετάζεται από την υγειονομική επιτροπή αν η έλλειψη αυτή εμποδίζει ή όχι την άσκηση των δικαστικών του καθηκόντων. Εφόσον πιστοποιηθεί από την επιτροπή η υγεία και η σωματική καταλληλότητά του για την άσκηση των ανωτέρω καθηκόντων, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του υποψηφίου στον εισαγωγικό διαγωνισμό.

Η γραπτή εξέταση

Ο εισαγωγικός διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο στάδια: προκριματικό και τελικό.

Κατά το προκριματικό στάδιο: α. Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτά, για μεν την κατεύθυνση της Διοικητικής Δικαιοσύνης σε θέματα γενικής παιδείας, συνταγματικού δικαίου, γενικού διοικητικού δικαίου και δικαίου διοικητικών διαφορών και δημοσιονομικού δικαίου, για δε την κατεύθυνση της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης σε θέματα γενικής παιδείας, αστικού δικαίου, εμπορικού δικαίου και πολιτικής δικονομίας και ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας.

Οι υποψήφιοι και των δύο κατευθύνσεων εξετάζονται υποχρεωτικώς σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική. Η εξέταση στην υποχρεωτική ξένη γλώσσα είναι γραπτή και συνίσταται σε μετάφραση νομικού κειμένου από την ξένη στην ελληνική γλώσσα και αντιστρόφως.

Κατά το τελικό στάδιο, στο οποίο μετέχουν μόνον όσοι έχουν επιτύχει στο προκριματικό: α. Οι υποψήφιοι κάθε κατεύθυνσης εξετάζονται προφορικά και δημοσίως στην ύλη που προβλέπεται για τις εξετάσεις του προκριματικού σταδίου της ίδιας κατεύθυνσης και σε θέματα ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου. β. Οι υποψήφιοι εξετάζονται προαιρετικά και σε μία έως δύο από τις ακόλουθες τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική. Εξαιρείται εκείνη, στην οποία εξετάζονται υποχρεωτικώς. Η εξέταση αυτή είναι γραπτή και διενεργείται όπως και εκείνη στην υποχρεωτική ξένη γλώσσα.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.