600 επικουρικοι γιατροι αμεσα στα νοσοκομεια

Εξακόσιες θέσεις επικουρικών ιατρών θα προκηρύξουν, έως τα τέλη του Απριλίου, νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα για την κάλυψη επειγουσών αναγκών τους. Τη δέσμευση για την κάλυψη των θέσεων ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δεσμεύθηκε, επίσης, και για την πρόσληψη – την ίδια περίοδο – 1.000 μόνιμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μέσα από την ενεργοποίηση παλαιότερων διαγωνισμών για μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

 

Οι προθέσεις του υπουργείου εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με συλλόγους όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στον κλάδο της Υγείας. Πέραν των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό, συζητήθηκαν οι ελλείψεις των νοσοκομείων, αλλά και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας περίθαλψης σε νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, οι οποίες δρομολογούνται άμεσα. Όσο για τις πρώτες πρωτοβουλίες που πρόκειται να ληφθούν είναι οι εξής:

 

1. Πρόσληψη 600 νέων επικουρικών ιατρών και 1.000 μόνιμων ιατρών (επιμελητών Β’) μέσα στο επόμενο τετράμηνο του 2015.

2. Νέο καθεστώς τοποθέτησης ειδικευόμενων ιατρών.

3. Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού έπειτα από επεξεργασία των στοιχείων των Υγειονομικών Περιφερειών.

4. Προσλήψεις διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού.

 

Νέες προσλήψεις

 

Τις έκτακτες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό σκοπεύει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση μετά και την ενημέρωση που έλαβε τόσο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όσο και από τις ΥΠΕ και άλλους φορείς.

 

Αναφορικά με τις 600 νέες θέσεις επικουρικών ιατρών, οι θέσεις θα καλυφθούν άμεσα από τις ήδη υπάρχουσες λίστες που διαθέτει το υπουργείο, ενώ οι 1.000 θέσεις μονίμων θα καλυφθούν από άτομα τα οποία έχουν ήδη κριθεί στα Συμβούλια Κρίσεως και Επιλογής Ιατρικού Προσωπικού, η διαδικασία τοποθέτησης των οποίων είχε ήδη «παγώσει».

 

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι, όπως αναφέρεται, να ενισχυθεί το σύστημα με 1.000 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ προσδοκά να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο από τις 11.5000 νέες προσλήψεις που προβλέπονται για το έτος 2015.

 

Ειδικευόμενοι ιατροί

 

Στην αναπροσαρμογή του νομικού πλαισίου για την τοποθέτηση ιατρών σε νοσοκομεία για την τοποθέτηση ειδικότητας προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

 

Συγκεκριμένα αίρει με υπουργική απόφαση το υφιστάμενο καθεστώς, βάσει του οποίου οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις θέσεις όπου ειδικεύονται έως την κάλυψή τους από άλλον ειδικευόμενο, με αποτέλεσμα η θέση να μένει κενή και δεκάδες νέοι ιατροί να εξαναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν την ειδικότητά τους.

 

Σύμφωνα με την ΥΑ, η οποία ισχύει αναδρομικά από τις 14 Ιανουαρίου 2015, θα ισχύουν τα εξής: «Ιατροί, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει το χρόνο εκπαίδευσής τους και παραμένουν με παράταση της σύμβασής τους στην οργανική τους θέση, δύνανται να παραμείνουν μέχρι την ημερομηνία λήξης της σύμβασής τους και στην περίπτωση που κατά τη διάρκειά της έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας.

 

Ιατρός που συμπληρώνει το πρώτο εξάμηνο της παράτασης παραμονής του και επιθυμεί την έγκριση της αίτησής του για παράταση παραμονής ενός εξαμήνου ακόμη, υποχρεούται να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση που να δηλώνει ότι δεν έχει αποκτήσει τίτλο ειδικότητας».

 

Νοσηλευτικό προσωπικό

 

Τα αιτήματά τους υποβάλουν προς τον αρμόδιο υπουργό οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Παρά το γεγονός ότι το ακριβές νούμερο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, οι ανάγκες σε προσωπικό είναι εξαιρετικά πιεστικές και αφορούν και τις ΜΕΘ, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξοπλισμένες, αλλά στερούνται προσωπικού. Και αυτές οι θέσεις αναμένονται να αποτελέσουν μέρος των 11.500 θέσεων που εξαγγέλθηκαν για το τρέχον έτος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.