55,3 εκ ευρω ο προυπολογισμος του Δημου Κομοτηνης

Ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, σύμφωνα με την διοίκηση

Αμφισβήτηση αποτελεσματικότητας και κοινωνικών δαπανών από την αντιπολίτευση

Επηρεασμένος από τη μείωση των εσόδων λόγω κρίσης, αλλά περιέχοντας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, και στοιχεία ανάπτυξης είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2022, ο οποίος εγκρίθηκε, μαζί με το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου. 

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 55.298.556,75 ευρώ, αυξημένο κατά 1.635.826 ευρώ έναντι του περυσινού, και είναι ισοσκελισμένος, δηλαδή τα έσοδα είναι ίσα με τα έξοδα.

Ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος ο προϋπολογισμός

Πρωταρχικός στόχος της διοίκησης, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Πολιτειάδης, είναι να καλύψει τις πάγιες δαπάνες στου Δήμου, διατηρώντας τες στα περυσινά επίπεδα.

Ειδικά στις κοινωνικές δαπάνες, προστίθεται και το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, που ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ.

Επί του συνολικού ποσού, αν αφαιρεθούν οι σταθερές δαπάνες όπως μισθοδοσία, ρεύμα, φορολογία κτλ, πρωταρχικό τους στόχος είναι να καλύψουν τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση: κοινωνική πολιτική, πολιτισμός και έργα.

Έτσι ποσό 5 εκ. ευρώ διατίθεται για την κάλυψη αναγκών κοινωνικής πολιτικής, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί, σημείωσε, η συμμετοχή του Δήμου σε διάφορα προγράμματα, που έχουν σκοπό, μαζί με τα διάφορα κονδύλια που διατίθενται, να βοηθήσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Για πολιτιστικούς σκοπούς, έχει προϋπολογιστεί ποσό 715 χιλιάδων ευρώ, για τις ανάγκες εκδηλώσεων της ΔΚΕΠΠΑΚ και του ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.

Όσο για τα έργα, αυτά εξειδικεύτηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο συζητήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Συμβούλιο.

Κλείνοντας, τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων του προϋπολογισμού καταλήγει στην τοπική αγορά, με τον Δήμο μας να αποτελεί τον μεγαλύτερο τοπικό οργανισμό, που ενισχύει την τοπική αγορά, πληρώνει χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις του και ενισχύει τα εισοδήματα των Δημοτών.

Αναποτελεσματική διοίκηση

Κριτική στις πολιτικές αποφάσεις και την αποτελεσματικότητα που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό έκανε ο επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης.

Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός είναι λογιστικά ορθός, όμως κρίνοντας κατά πόσο αυτός προσθέτει στην προοπτική της τοπικής κοινωνίας, βρίσκουν πως υστερεί.

Η κατάσταση στην πόλη και τους οικισμούς δείχνει αδυναμία στην ουσία της διοίκησης, μη ορθή διαχείριση των πόρων και αναποτελεσματικότητα.

«Σε τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός,  αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, τουριστική ανάπτυξη, εφαρμογές για την έξυπνη πόλη, σχολεία, αδέσποτα, η κατάσταση είναι κακή, και τα δύο τελευταία χρόνια χειροτερεύει, λόγω της αναποτελεσματικότητας και έλλειψης βούλησης για πραγματική αλλαγή στο Δήμο» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής. Για αυτό και η παράταξη απείχε, με τον κ. Γραβάνη να δηλώνει, όπως έκανε προ ημερών και στο θέμα για τα δημοτικά τέλη: «δεν μπορούμε να ξεπλένουμε την αδυναμία της διοίκησης να δώσει λύσεις στα πολλά προβλήματα του Δήμου Κομοτηνής».

Ανάγκη μεγαλύτερης έμφασης στις κοινωνικές δαπάνες

Ο ρόλος του Δήμου, σημείωσε η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή, είναι να παρεμβαίνει με τις προτεραιότητες που θέτει στην τοπική ανάπτυξη και να καλύπτει κοινωνικά τις ανάγκες των πολιτών.

Εκεί εντόπισε αδυναμία στον προϋπολογισμό, να εξυπηρετήσει τομείς που η παράταξη θεωρεί σημαντικούς.

Έτσι η εικόνα της πόλης και των οικισμών, υπολείπεται αυτής μια μικρής σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, που θα περίμενε κανείς να έχει μετά από δεκαετίες χρηματοδοτήσεων, ενώ η καθαριότητα, ο φωτισμός, η τουριστική ανάπτυξη, παροικίες όπως το Αλάν Κογιού, δεν είναι στις προτεραιότητες.

Παράλληλα σημείωσε πως η κοινωνική πολιτική, σε μια εποχή που πιέζονται οικονομικά μεγάλα στρώματα, δεν είναι εμφανώς παρούσα στον προϋπολογισμό, αν αναλογιστούμε πως τα προγράμματα ΤΕΒΑ δεν χρηματοδοτούνται από το Δήμο.

Τέλος, όσο αφορά την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, βρίσκει πως απουσιάζουν οι παρεμβάσεις, με την παράταξη να έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις όπως η δημιουργία γραφείου εργασίας, ανάλογης δομής στήριξης του αγροτικού πληθυσμού, και άλλα.

Για αυτό και ως παράταξη επίσης δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Απέχει από τις λαϊκές ανάγκες

Τέλος στο πολιτικό σκέλος, θεωρώντας πως ο προϋπολογισμός απέχει κατά πολύ από τις ανάγκες του λαού του Δήμου, στάθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, από πλευράς της Κυβέρνησης, υπάρχει μια διαρκής υποχρηματοδότηση στους Δήμους της χώρας, ακολουθώντας τις κεντρικές κατευθύνσεις από την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Για αυτό και μιλούν πάντα για τοπική διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση, που είναι δεσμευμένη να εξοικονομεί πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, και να καλύπτει τις ανάγκες με επιπλέον φορολόγηση των δημοτών.

Προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών

Από την πλευρά το ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης αναγνώρισε πως θα ήθελαν μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τους δήμους σε όλη την Ελλάδα, ώστε να κάνουν παρεμβάσεις που λιμνάζουν για πολλά χρόνια.

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι το γεγονός, όπως ανέφερε η κ. Λαφτσή, πως πολλά από τα έργα που έγιναν πριν το 2010, με την κρίση και τον Καλλικράτη, ήταν έργα που δεν είχαν ουσιαστικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πλέον, μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια, και με έλλειψη χρηματοδότησης, δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν άμεσα στις ανάγκες των πολιτών, όμως με σύνεση και πειθαρχία προσπάθησαν να συντάξουν έναν ειλικρινή προϋπολογισμό, που δεν ξεφεύγει από τα οικονομικά δεδομένα, δίνοντας μεγάλη σημασία στις ανάγκες των πολιτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.