55 θεσεις σε προγραμματα μεταπτυχιακων σπουδων

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Περιβαλλοντολογική ΓεωτεχνολογίỨγια την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ή και Διδακτορικού Διπλώματος.

Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

“ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ”

Περιβαλλοντική Γεωτεχνολογία είναι η εφαρμογή των γεωεπιστημών σε ανίχνευση και εντοπισμό ορυκτών πόρων και ρύπων (π.χ., Γεωχημεία, Γεωφυσική, Δορυφορικά Συστήματα Εντοπισμού, Τηλεπισκόπηση Περιβάλλοντος, Γεωστατιστική, κλπ.),

εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων ορυκτών πόρων και γεωτεχνικά έργα με σεβασμό στο περιβάλλον (π.χ., βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα, μεταλλεύματα, υδρογονάνθρακες, γαιάνθρακες, γεωθερμία, οριζόντιες γεωτρήσεις, στρατηγικός σχεδιασμός εκμεταλλεύσεων, οδοποιία και υδροτεχνικά έργα, κλπ.), αξιοποίηση και χρήση βιομηχανικών ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων, καθαρές τεχνολογίες (π.χ., γεωυλικά και περιβάλλον, πρώτες ύλες, δομικά υλικά, καθαρές τεχνολογίες γαιανθράκων, τεχνολογίες κεραμικών, εμπλουτισμός μεταλλευμάτων, διαχείριση αποβλήτων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, κλπ.).

Διατίθενται πέντε υποτροφίες ύψους μέχρι 440,21 € (150.000 δρχ) τον μήνα σε φοιτητές που θα εγγραφούν για απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης υπό την προϋπόθεση έγκρισης της πρότασης που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν συγγενή πανεπιστημιακά Τμήματα και οργανισμοί, κυρίως της αλλοδαπής [NASA, Virginia Polytechnic Institute (Η.Π.Α.), University of New South Wales, University of Queensland (Αυστραλία), University of Leoben (Αυστρία)].

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε πτυχιούχους μηχανικούς κλάδων, όπως Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων, Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί, κ.ά., καθώς και σε πτυχιούχους θετικών επιστημών. Αποδεκτοί στο ΠΜΣ της “Περιβαλλοντικής Γεωτεχνολογίας” γίνονται πτυχιούχοι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μετά από κρίση των προσόντων τους από την αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ.

Βασικά κριτήρια επιλογής των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών είναι η αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, το θέμα της διπλωματικής εργασίας, η καλή γνώση ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα της Αγγλικής, καθώς και η τυχόν ερευνητική και επαγγελματική δραστηριότητα. Κατά κανόνα, ο βαθμός του πτυχίου του υποψηφίου πρέπει να είναι τουλάχιστον επτά (7) για το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και τουλάχιστον επτάμισι (7,5) για το Διδακτορικό Δίπλωμα ή ο βαθμός του πτυχίου του υποψηφίου πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στο ανώτερο 20% των βαθμών των πτυχίων του Τμήματος που αποφοίτησε.

Για την εγγραφή στο ΠΜΣ για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος, απαιτείται η κατοχή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Πολυτεχνείου Κρήτης ή άλλου Πανεπιστημίου / Πολυτεχνείου της Ελλάδας ή της αλλοδαπής με μέσο όρο βαθμολογίας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων, κατά κανόνα, τουλάχιστον επτάμισι (7,5). Η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ μπορεί να ζητήσει από τον υποψήφιο προσωπική συνέντευξη.

Η προκήρυξη αυτή αντιστοιχεί στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαικού έτους 2001-2002. Αποδεκτοί στο πρόγραμμα θα γίνονται μέχρι είκοσι (20) μεταπτυχιακοί φοιτητές ανά έτος. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2002 τα ακόλουθα:

Αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Πολυτεχνείο Κρήτης, Πολυτεχνειούπολη, 731 00 Χανιά, Κρήτη). Ειδικά έντυπα αιτήσεων διατίθενται από την Γραμματεία του Τμήματος, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) από την διεύθυνση δικτυακού τόπου του Τμήματος.

Επικυρωμένα αντίγραφα πτυχίου (για τους πτυχιούχους).

Βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΙΚΑΤΣΑ για όλους όσους προέρχονται από πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

•Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.

•Πιστοποιητικό της Γραμματείας της Σχολής τους στο οποίο φαίνεται η σειρά του πτυχίου τους σε σχέση με τους υπόλοιπους φοιτητές κατά την αποφοίτηση.

•Πιστοποιητικά ξένης γλώσσας.

•Πλήρες βιογραφικό σημείωμα.

Σημείωμα στο οποίο θα εκτίθενται εν συντομία τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου.

Δύο (2) συστατικές επιστολές. Ειδικά έντυπα συστατικών επιστολών διατίθενται από την Γραμματεία του Τμήματος καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) από την διεύθυνση δικτυακού τόπου του Τμήματος.

Καμία αίτηση δεν θα γίνει αποδεκτή εάν δεν καταθέσει ο υποψήφιος όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά. Τελειόφοιτοι φοιτητές μπορούν να γίνουν αποδεκτοί στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών εφόσον πάρουν το πτυχίο τους μέχρι την ημερομηνία λήξης των εγγραφών του εαρινού εξαμήνου.

Η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων είναι υποχρεωτική στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τους κ.κ. Στέλιο Μερτίκα (Καθηγητή Διευθυντή Μεταπτυχιακών Σπουδών) (τηλ.: 0821-37429, e-mail: [email protected]), Βασ. Κελεσίδη (Επ. Καθ. τηλ.: 0821-37421, e-mail: [email protected]) και από τη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (τηλ: 0821-37457, Fax: 0821-69554). Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Τμήματος στο διαδίκτυο είναι hyperlink “http://www.mred.tuc.gr” www.mred.tuc.gr

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) διάρκειας τεσσάρων διδακτικών εξαμήνων το οποίο οδηγεί:

•σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Στατιστική και

•σε Διδακτορικό Δίπλωμα.

Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του είναι η εκπαίδευση, η προαγωγή της γνώσης και η έρευνα στη στατιστική μεθοδολογία και τις ειδικότερες στατιστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιοχές της εφαρμοσμένης έρευνας. Πιο συγκεκριμένα σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει νέους επιστήμονες στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο της Εφαρμοσμένης Στατιστικής, με στόχο να συμβάλλουν υπεύθυνα και ουσιαστικά:

στο σχεδιασμό, στη συλλογή και στη διερεύνηση δεδομένων με σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους στατιστικής ανάλυσης.

στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση καθώς και στην ανάπτυξη νέων ερευνητικών και πρωτοποριακών μεθόδων στο πεδίο της Στατιστικής.

Κατευθύνσεις του Π.Μ.Σ

Για τους φοιτητές του Π.Μ.Σ. θα υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ειδίκευσης με επιλογή επιμέρους κατευθύνσεων. Πιο συγκεκριμένα ανάλογα με την επιλογή των μαθημάτων που θα κάνει o κάθε φοιτητής θα μπορεί να ενταχθεί σε μία από τις εξής κατευθύνσεις:

•Βιοστατιστική και βιομετρία (Biostatistics and Biometry)

Στατιστικές μέθοδοι στα χρηματοοικονομικά (Statistical methods in Finance)

•Ποιοτικός έλεγχος (Quality Control).

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, πτυχιούχοι τμημάτων Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, Στατιστικής, Οικονομικών, Μαθηματικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πληροφορικής και άλλων συναφών τμημάτων. Οι υποψήφιοι μπορούν να είναι Πτυχιούχοι των προαναφερθέντων τμημάτων καθώς και τελειόφοιτοι των ιδίων τμημάτων, οι οποίοι με το πέρας της εξεταστικής περιόδου Φεβρουαρίου 2002 θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής.

Aιτήσεις των υποψηφίων θα γίνονται δεκτές από τη Γραμματεία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς (1oς όροφος), Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534 (τηλ. επικοινωνίας 4142005, 4142307, 4142083) μέχρι Παρασκευή 18/1/2002 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανακοινώνουν την έναρξη του έκτου κύκλου σπουδών του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στα Πληροφοριακά Συστήματα το οποίο οδηγεί αφενός μεν την απονομή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στα Πληροφοριακά Συστήματα, αφετέρου δε στην απονομή διδακτορικού διπλώματος.

Στόχοι Προγραμμάτων

1. Οι στόχοι των Διατμηματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) στην Οικονομική Επιστήμη, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι:

Η προαγωγή των γνώσεων στα συγκεκριμένα αντικείμενα.

Η ανάπτυξη της έρευνας στις συναφείς επιστημονικές περιοχές των Προγραμμάτων.

Η παραγωγή επιστημόνων ικανών να ακολουθήσουν την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Η κάλυψη των αναγκών σε μεταπτυχιακό επίπεδο για εκπαιδευμένα διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η παροχή των απαραίτητων υψηλού επιπέδου γνώσεων για αποδοτικό και αποτελεσματικό έλεγχο των ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων.

Η καλλιέργεια σε επαγγελματικά στελέχη επιχειρήσεων του ενδιαφέροντος και της κατανόησης του ολοένα πιο πολύπλοκου και δυναμικού διεθνούς επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Η προετοιμασία στελεχών ικανών να προωθήσουν την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Η κατάρτιση στελεχών για τη δημόσια διοίκηση και τους από το Κράτος εξαρτώμενους οργανισμούς και υπηρεσίες.

2. Η καθοδηγητική φιλοσοφία των Δ.Π.Μ.Σ. είναι να εξασφαλίσουν για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σταθερά θεμέλια, γνώσεις, μεθόδους και βασικές αρχές που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκμάθηση και ανάπτυξη. Βασιζόμενοι σ’ αυτήν τη φιλοσοφία, οι διδάσκοντες θα χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, που θα περιλαμβάνουν εφαρμοσμένη έρευνα, μελέτες περιπτώσεων, καθώς και παίγνια και προσομοιώσεις με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, κλπ.

Είναι ευνόητο ότι στα Δ.Π.Μ.Σ., δημιουργείται η υποχρέωση σε όλους τους συντελεστές λειτουργίας τους να πρυτανεύει το κριτήριο της ποιότητας σε κάθε μορφή δραστηριότητας. Συνεπώς, η ποιότητα και η συνεχής βελτίωσή της θα πρέπει να διακρίνουν τα προγράμματα σπουδών, δηλ. τα μαθήματα και τον τρόπο διδασκαλίας τους, τις σχέσεις των διδασκόντων με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, τις σχέσεις με τα άλλα Τμήματα και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, την γραμματειακή υποστήριξη και τις σχέσεις συνεργασίας για έρευνα και άλλες εκδηλώσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

3. Τα Δ.Π.Μ.Σ., βάσει του νόμου 2083/92, άρθρο 10, παρ. 3, μπορούν να συνεργάζονται με αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή/και της αλλοδαπής, τα οποία έχουν επαρκές επιστημονικό προσωπικό και διαθέτουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. (Η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του κάθε Δ.Π.Μ.Σ. οφείλει εκ των προτέρων να γνωστοποιεί στη Σύγκλητο την απόφαση μιας τέτοιας συνεργασίας).

4. Στα Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμέων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.