5 επιχειρηματικες ιδεες… για βραβειο!

Τολμηροί συμπολίτες μας αναζητούν διέξοδο από την κρίση μέσω του επιχειρείν

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ροδόπη: Εύφορη Γη» σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης και την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της πράξης «Τοπικά προγράμματα για την απασχόληση στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης», έδωσε την ευκαιρία σε 130 συμπολίτες μας να διαμορφώσουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες, να τις δουλέψουν μέσα από προγράμματα συμβουλευτικής και επιμόρφωσης, και να εκπονήσουν επιχειρηματικά σχέδια, με προοπτική να βρουν χρηματοδότηση και να τις μετουσιώσουν σε πράξη. Από τους 130 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, 25 τελικά εκπόνησαν επιχειρηματικά σχέδια και 5 από αυτούς διακρίθηκαν για τις επιχειρηματικές τους ιδέες και παρέλαβαν σχετικά βραβεία και επαίνους, σε ειδική εκδήλωση, που έλαβε χώρα χθες στα γραφεία της Ομοσπονδίας. 

Ποιοι είναι οι 5 βραβευθέντες


Πρόκειται για την κ. Ειρήνη-Ιωάννα Χριστοδουλοπούλου, που η επιχειρηματική της ιδέα αφορά στον κλάδο της μελισσοκομίας, τον κ. Παύλο Σπυρλίδη, που σχεδιάζει να δημιουργήσει μια επιχείρηση ανακύκλωσης υλικών, τον κ. Ιωάννη Πασαλίδη, που η επιχειρηματική του ιδέα αφορά στην ίδρυση τουριστικής επιχείρησης με έμφαση στη διασκέδαση, την κ. Χρυσούλα Παπαδοπούλου, που σχεδιάζει να ιδρύσει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, και την κ. Ξανθίππη Παπαποστόλου, της οποίας η επιχειρηματική ιδέα αφορά στην παροχή 24ωρης φύλαξης παιδιών. 

Θεόδωρος Δερμιτζόγλου «Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτά τα άτομα, από τη στιγμή που θα θελήσουν να προχωρήσουν και να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα»


Το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδρομής, όπως εξήγησε ο κ. Θεόδωρος Δερμιτζόγλου, υπεύθυνος της δράσης, για λογαριασμό της Ομοσπονδίας, είναι οι παραπάνω επιχειρηματικές ιδέες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να μετουσιωθούν στην ίδρυση αντίστοιχων επιχειρήσεων. Προς τούτο προσδοκάται να ενεργοποιηθεί άμεσα το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που διαθέτει τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτά τα άτομα, από τη στιγμή που θα θελήσουν να προχωρήσουν και να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα, είτε με κάποια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είτε με άλλου είδους χρηματοδοτήσεις, που αρχίζουν και βγαίνουν σιγά-σιγά», διαβεβαίωσε ο κ. Δερμιτζόγλου. Επιπλέον, από την εμπειρία του στην υλοποίηση του προγράμματος, διαπίστωσε ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, υπήρχε διάθεση από τους ωφελούμενους να ασχοληθούν με το επιχειρείν, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του προγράμματος. Στην πορεία, όπως εξήγησε, βλέποντας ότι υπάρχει πολύ ασταθές φορολογικό περιβάλλον και ότι τους επιχειρηματίες αυτήν την εποχή «τους κυνηγούν από παντού», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, πολλοί εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι, που εξακολουθούν να το σκέφτονται, διευκρίνισε ο κ. Δερμιτζόγλου. 

Χουσεΐν Καρά «Ελπίζουμε οι σημερινές ιδέες να μη μείνουν στα χαρτιά, αλλά να δώσουν τους νέους επιτυχημένους ελεύθερους επαγγελματίες»


Εκ μέρους της διοίκησης της ΟΕΒΕΣ, ο Β’ αντιπρόεδρος κ. Χουσεΐν Καρά τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «είναι για μας ιδιαίτερη τιμή που φιλοξενούμε στην έδρα μας μία εκδήλωση που έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα και τη βράβευση νέων, φρέσκων ιδεών από άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες». «Και ίσως το «ευπαθείς» φαίνεται στην περίπτωσή μας σαν έννοια δίχως ουσία», επισήμανε, «αφού οι ιδέες που αξιολογήθηκαν και τελικά βραβεύονται σήμερα δηλώνουν με τρόπο περίτρανο δύο πράγματα: ότι η έννοια της επιχειρηματικότητας δεν είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, αντίθετα ο καθένας μπορεί να έχει κάποια βιώσιμη ιδέα που μπορεί να μετουσιωθεί στη δημιουργία επιχείρησης, και ότι σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν ακόμη νέοι άνθρωποι, που τολμούν να σκεφτούν επιχειρηματικά και θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης». Καταλήγοντας ο κ. Καρά εξέφρασε την προσδοκία στο άμεσο μέλλον, στο επόμενο ΕΣΠΑ, «να μπορέσουμε να ξαναζήσουμε βραβεύσεις καινούργιων ιδεών, κυρίως όμως οι σημερινές ιδέες να μη μείνουν στα χαρτιά, αλλά να δώσουν τους νέους επιτυχημένους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα μπορέσουν με το όραμά τους να χτίσουν τον επιχειρηματικό κόσμο του αύριο». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.