4.160 σπουδαστες στα Ινστιτουτα Επαγγελματικης Καταρτισης

Την εισαγωγή 4.160 σπουδαστών και σπουδαστριών στα ΙΕΚ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για το χειμερινό εξάμηνο του σχολικού έτους 2010-2011 προβλέπει σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού. Από το σύνολο των σπουδαστών, 1.125 θα φοιτήσουν στο α΄ εξάμηνο κατάρτισης (διάρκεια σπουδών 4 εξάμηνα) και 3.035 στο γ΄ εξάμηνο κατάρτισης (διάρκεια σπουδών 2 εξάμηνα).

 

Δικαίωμα εγγραφής στα ΙΕΚ έχουν:
Για το α΄ εξάμηνο κατάρτισης οι απόφοιτοι Λυκείου, καθώς και οι απόφοιτοι ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για το γ΄ εξάμηνο κατάρτισης οι απόφοιτοι ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, καθώς και ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών αντίστοιχης ειδικότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Από σήμερα έως και τις 16 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν στο ΙΕΚ της προτίμησής τους αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά:

 

Αίτηση επιλογής, στην οποία εκτός των άλλων στοιχείων θα πρέπει να αναγράφεται και η σειρά προτίμησης των προσφερόμενων ειδικοτήτων. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει έως και τρεις ειδικότητες σε δύο, το πολύ, ΙΕΚ. Τίτλους σπουδών και συγκεκριμένα πρωτότυπο απολυτήριο Λυκείου (για α΄ εξάμηνο) και πτυχίο ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ή ΤΕΕ Β΄ Κύκλου (για το γ΄ εξάμηνο Αν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση του τίτλου, κατατίθεται πρωτότυπο αποδεικτικό τίτλου σπουδών που εκδίδεται από το σχολείο αποφοίτησης του υποψηφίου, στο οποίο θα αναγράφεται ο τελικός βαθμός αποφοίτησης. Επικυρωμένη φωτοτυπία των δύο όψεων του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο σε ισχύ σε επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ή πρωτότυπο Πιστοποιητικό Γέννησης από Δήμο ή Κοινότητα έκδοσης τελευταίου τριμήνου. Δυο πρόσφατες φωτογραφίες. Δικαιολογητικά προϋπηρεσίας και ειδικότερα:

 

Βεβαίωση ΙΚΑ ή δημόσιας υπηρεσίας, στην οποία θα αναγράφονται ανάλογα τα ημερομίσθια ή τα έτη υπηρεσίας που τυχόν πραγματοποίησε σε συγκεκριμένη ειδικότητα ο υποψήφιος.
Βεβαίωση Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος άσκησης συγκεκριμένης επιτήδευσης από τον υποψήφιο.
Πρωτότυπο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Οσοι υποψήφιοι κατέχουν τίτλο αλλοδαπής, θα πρέπει να προσκομίσουν αντίστοιχη επίσημη μετάφραση, καθώς και βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας.

 

Αλλοδαποί υπήκοοι χωρών-μελών της Ε.Ε. και ομογενείς που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα εγγράφονται στα ΙΕΚ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους έλληνες καταρτιζόμενους.

Εγγραφές μέχρι 24 Σεπτεμβρίου

Εντός πέντε ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων επιλογής θα ανακοινωθεί από τους διευθυντές του ΙΕΚ ο Πίνακας Κατάταξης ο οποίος θα περιέχει αναλυτικά τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος. Οι εγγραφές θα γίνουν κατά το διάστημα από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ μετά τη λήξη των εγγραφών των επιλεγέντων θα ανακοινωθούν οι κενές θέσεις ανά τμήμα, ώστε αυτές να πληρωθούν από τους επιλαχόντες. Οι επιλεγέντες σπουδαστές θα πρέπει να καταθέσουν στο ΙΕΚ επιλογής τους αίτηση εγγραφής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Εγγραφή σπουδαστών σε περισσότερα από ένα ΙΕΚ ή εγγραφή και ταυτόχρονη φοίτηση σε περισσότερες από μια ειδικότητες του ίδιου ΙΕΚ δεν επιτρέπεται. Από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι επιλαχόντες, κατά σειρά, υποχρεούνται να δηλώσουν στις οικείες Γραμματείες των ΙΕΚ την αποδοχή της επιλογής τους με την κατάθεση σχετικής αίτησης εγγραφής.

 

Η έναρξη των μαθημάτων ορίζεται στις 4 Οκτωβρίου, ενώ όλοι οι σπουδαστές, προκειμένου να εγγραφούν, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη εγγραφής υπέρ ΟΕΕΚ, ύψους 45 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ δεν εντάσσονται σε εκπαιδευτική βαθμίδα. Εξασφαλίζουν όμως στους αποφοίτους τους δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης με καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.