3.376 ανεργοι βρηκαν εργασια στην ΠΑΜ-Θ μεσω των προγραμματων της ΔΥΠΑ το 2023

50.282 οι προσλήψεις πανελλαδικά

Πάνω από 50.000 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ εντός του 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 15 Δεκεμβρίου 2023, 50.282 άνεργοι εργάστηκαν μέσω προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ, που αποτελεί ρεκόρ. Τα προγράμματα αφορούσαν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και στη νέα επιχειρηματικότητα και περιλαμβάνουν 5 νέες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, που ανέλυσε στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ, σε περίοδο ενός έτους:

  • 22.830 άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης
  • 23.953 άνεργοι νέοι συμμετείχαν σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
  • 3.499 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις μέσω επιχορήγησης ΔΥΠΑ
  • 78% των ωφελουμένων εργάζονται σε περιοχές εκτός της Αττικής
  • 63% αφορά σε γυναίκες και το 55% σε νέους έως 29 ετών, ενώ οι νέες γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 35% των ωφελουμένων
  • 30% είναι πτυχιούχοι και το 45% είναι απόφοιτοι Λυκείου
  • 41% ήταν μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών ανεργίας)
  • 90% απασχολήθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι)
  • 32% απασχολήθηκαν σε επιχειρήσεις της κατηγορίας «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών», το 14% σε επιχειρήσεις του κλάδου «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες», το 10% σε επιχειρήσεις «Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» και 9% στη «Μεταποίηση».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 3.376 άνεργοι, ποσοστό 7% επί του συνολικού αριθμού βρήκαν εργασία μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, σε μια εκ των 1.969 επιχειρήσεων της Περιφέρειας που συμμετείχαν.

Η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα 94% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα είναι Πολύ Μικρές, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, 4%, συμμετείχαν οι μικρές, επιχειρήσεις, οι μεγάλες, οι μεσαίες και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις συμμετείχαν σε πολύ χαμηλό ποσοστό.

Ως προς την δραστηριότητα που ασκούν οι επιχειρήσεις, στην κατανομή ανά Κλάδο προηγείται το Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών με ποσοστό 33%. Ακολουθούν οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες με 14% και οι Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης με 9%. Με μονοψήφια πλέον ποσοστά, ακολουθούν η Μεταποίηση με 9%, και οι Δραστηριότητες Σχετικές με την Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα και οι Άλλες δραστηριότητες παροχής Υπηρεσιών με 7% έκαστη. Ακολουθούν οι λοιποί Κλάδοι με ποσοστά χαμηλότερα του 4%.

Σπύρος Πρωτοψάλτης: «Ο αριθμός όσων βρήκαν δουλειά μέσω των δράσεων της ΔΥΠΑ κίνητρό για να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση»

«Η επιδότηση της εργασίας αποτελεί κεντρικό πυλώνα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ και ήταν βασική μας προτεραιότητα τη χρονιά που κλείνει σε λίγες μέρες. Δουλειά μας είναι να βρίσκουμε δουλειά στους ανέργους και προσωπικό στις επιχειρήσεις» τόνισε στις δηλώσεις του ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, συμπληρώνοντας πως «οι 50.282 συμπολίτες μας που είτε βρήκαν δουλειά είτε ξεκίνησαν μια νέα επιχείρηση μέσα στο 2023 μέσω δράσεων της ΔΥΠΑ αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες σε όλους όσους αναζητούν εργασία, αξιοποιώντας και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς».

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση «Ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Απασχόλησης έτους 2023» ΕΔΩ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.