24ωρη Πανελλαδικη Απεργια κατα του Αναπτυξιακου Νομοσχεδιου

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης - Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπη «Ρίχνουν όλη την ευθύνη για την κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης αποκλειστικά στον υπάλληλο και όχι στο πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί»

Ημερήσια Πανελλαδική Απεργία  κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, που ορίστηκε για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 13:00 στο Δημαρχείο Κομοτηνής, δηλώνοντας την ένσταση της απέναντι στις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Ν.Δ.  Σε σχετική ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ροδόπης επισημαίνει επιγραμματικά τις ολέθριες εξελίξεις που προβλέπει το Νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα και την στοχευόμενη υπονόμευση του Δημόσιου τομέα.
 
«Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας», τονίζει η ανακοίνωση, «ο οποίος δύναται να ορίζει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων των Σωματείων, υπερβαίνοντας έτσι το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων».
 
Το Νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στους επενδυτές σε βάρος εργασιακών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων αλλά και σε βάρος του Δημοσίου Ελέγχου, ο οποίος περνά στους ιδιώτες. Ταυτόχρονα, το βάρος της ευθύνης για τη σημερινή δυσλειτουργία του Δημόσιου Τομέα καλούνται να το αναλάβουν οι απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι απειλούνται με πειθαρχικές ευθύνες εάν δεν γνωμοδοτούν για τις στρατηγικές επενδύσεις εντός ενός μηνός. 
 
Επιπρόσθετα, οι αναφερθέντες ρυθμίσεις φέρνουν αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση Ιδιωτικού δικαίου που εισάγει η παρ. 18 του Άρθρου 55. Με την διάταξη αυτή, όπως εξηγεί η ΑΔΕΔΥ, θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι σε Δημόσιες Υπηρεσίες για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως. Δηλαδή το συνεχώς μειούμενο προσωπικό των Δημοσίων Υπηρεσιών, λόγω της πολιτικής περιορισμού των προσλήψεων, θα αντικαθίσταται σταδιακά με ανακυκλούμενους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και μειωμένου ωραρίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Με αφορμή τα παραπάνω σημεία του «Αναπτυξιακού» Νομοσχεδίου, η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε Πανελλαδική διαδήλωση και καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικήσουν:
 
• To δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση.
• Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο».
• Την κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων. Να καταργηθούν στην πράξη όλες οι αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις.
• Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
• Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
• Την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και την σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. 

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος «Η υποστελέχωση και το χαοτικό νομοθετικό πλαίσιο έχει οδηγήσει την δημόσια διοίκηση σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να λειτουργήσει» 

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» 94fm, ο Γραμματέας του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος συμπλήρωσε ότι δεν θεωρεί ότι το «Αναπτυξιακό» Νομοσχέδιο βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική ανάπτυξη, παραβιάζοντας κατοχυρωμένα δικαιώματα. Στον αναπτυγμένο κόσμο, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και η εργασιακή ειρήνη είναι δεδομένα, σύμφωνα με τον Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ.
 
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, τοποθετήθηκε επίσης στο ζήτημα του ηλεκτρονικού μητρώου, διευκρινίζοντας ότι ο όρος «ηλεκτρονικό» δεν σηματοδοτεί εκσυγχρονισμό στην δημόσια διοίκηση, παρά εντατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών αποφάσεων από υπουργικά όργανα της κυβέρνησης. «Το πρόσχημα ότι δεν ψηφίζει η πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις για να κηρυχτούν οι απεργίες είναι ένα ψευδές επιχείρημα. Στις γενικές συνελεύσεις καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι και οι παρόντες που συμμετέχουν, αποφασίζουν. Αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία και θέλουν μέσα από το «παράθυρο» να καταργήσουν αυτή τη δυνατότητα να λαμβάνονται αποφάσεις, παρά μόνο ηλεκτρονικά. Προσπαθούν να αφαιρέσουν όποια όπλα έχει ακόμα ο εργαζόμενος απέναντι στα μέτρα για τη δημόσια διοίκηση», ισχυρίζεται ο ίδιος.
 
Για τη διάταξη περί των ελαστικών και μη σταθερών μορφών εργασίας στο δημόσιο, ο γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης καταδικάζει την προσπάθεια παγίωσης τέτοιων καίριων θέσεων εργασίας, καθώς απαιτείται εμπειρία και μονιμότητα από την πλευρά των υπαλλήλων, ώστε να αποδίδουν αποτελεσματικά στα καθήκοντα τους. « Οι 6 και 8 μήνες δεν επαρκούν για να μπορέσεις να αποδώσεις και εκτός των άλλων δεν μπορείς να αναλαμβάνεις ευθύνες αν είσαι συμβασιούχος. Η έλλειψη στελεχών και το χαοτικό νομοθετικό πλαίσιο έχει οδηγήσει την δημόσια διοίκηση σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αντί να λυθούν αυτά τα ζητήματα, ρίχνουν όλη την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στον δημόσιο υπάλληλο και όχι στο πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτός λειτουργεί. Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, η πλειοψηφία των υπηρεσιών θα πρέπει να έχει μόνιμη και σταθερή μορφή, ώστε να μην γίνεται ο εργαζόμενος «όμηρος» της εκάστοτε κυβέρνησης που τον χρησιμοποιεί και τον αναλώνει με τις συμβάσεις. Είναι προς όφελος της κοινωνίας να είναι μόνιμος ο εργαζόμενος στο δημόσιο», τόνισε ο ίδιος, κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.