24ωρη απεργια στις 20 Μαη απο τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν νέα 24ωρη γενική απεργία για την επόμενη Πέμπτη 20 του μήνα, τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τα μέτρα και τις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι ριζικά αντίθετες στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Ένα νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζεται, αποδιαρθρώνει τον χρηματοδοτικό μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, συρρικνώνει δραματικά τους διαθέσιμους πόρους και αποσύρεται το κράτος από την ευθύνη και οικονομική υποστήριξή του με βαρύτατο τίμημα για τις νέες γενιές.


Αντίθεση στο ασφαλιστικό

Με μια λιτή ανακοίνωση το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης εξέφρασε την αντίθεσή του προς το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο ασφαλιστικό. Εξηγώντας τους λόγους ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος κ. Τσουκαλάς αναφέρει ότι «όπως το ακούσαμε από τον υπουργό κ. Λοβέρδο και με βάση αυτά που έχουμε διαβάσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα δεκαπέντε περίπου σημεία του νέου ασφαλιστικού, σε γενικές γραμμές δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες αυτού του νομοσχεδίου. Μέσα σε αυτά τα δεκαπέντε σημεία που ανακοινώθηκαν υπάρχουν θέματα που δεν ξεκαθαρίζονται και αφορούν πρώτον το θέμα των πόρων. Ο προβληματισμός είναι στο αν η κοινωνική ασφάλιση θα συνεχισθεί, με ποιους πόρους και από πού θα τους βρει. Αυτά δεν αναφέρονται και άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες παράμετροι ώστε να μπορέσει λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να έχει βιωσιμότητα. Άποψή μας είναι ότι δεν προσμετράται καθόλου η σχέση κοινωνική ασφάλιση – ανάπτυξη – απασχόληση. Δεν αναφέρεται το δημογραφικό πρόβλημα και δεν ανακόπτεται και βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία εφόσον η σχέση εργαζόμενου – συνταξιούχου είναι 1 προς 1,2 και δεν δημιουργείται η ασφάλεια στους ασφαλισμένους με το ασφαλιστικό σύστημα και την άμεση δημιουργία Τράπεζας ασφάλισης ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα της κρίσης που βιώνουμε. Το δεύτερο σημείο που αντιδράμε είναι ότι οι πόροι που αναφέρονται δεν μπορούν να αποκτηθούν με την περικοπή των συντάξεων, με την αύξηση των ορίων ηλικίας που δεν αποτελούν μέτρα για την αύξηση των αποθεματικών. Δεν λέμε όχι στην αύξηση των ορίων που έχει κάποια βάση αλλά ζητάμε να διατηρηθούν στα βαρέα και επίσης ένα θέμα που μας προβληματίζει είναι ότι δεν αναφέρεται καθόλου στους ενστόλους και στους υπαλλήλους συνεταιρισμών που τους αφήνει ως όριο συνταξιοδότησης τα 25 χρόνια και εδώ δημιουργείται μεγάλο ζήτημα».

Να καταργηθούν τα βαρέα στο δημόσιο

Ο κ. Τσουκαλάς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί άτομα που κάνουν χειρωνακτική δουλειά να δουλεύουν μέχρι τα 65 και τους ενστόλους να δίνεται το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται στα 25 χρόνια. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Να αλλάξει και για αυτούς», τονίζει υποστηρίζοντας ότι στα θετικά του νομοσχεδίου η αύξηση των ορίων ηλικίας όπως και για ξεκαθάρισμα των βαρέων στο δημόσιο. «Για το θέμα αυτό έγινε πολύς λόγος. Τα βαρέα στο δημόσιο πρέπει να καταργηθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου, εκτός κάποιων ειδικοτήτων διότι η τεχνολογία προχώρησε και μάλιστα τα βαρέα είναι μεγάλο κόστος. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα βαρέα. Ο σερβιτόρος δεν μπορεί για παράδειγμα να δουλεύει μέχρι τα 65. Βλέποντας το σχέδιο νόμου νομίζω ότι θα τα αφήσει ως έχει αλλά δεν ξέρω στην ανάλυση εάν θα αλλάξουν πολλά».

Μετά από είκοσι χρόνια θα ξαναέχουμε πρόβλημα

Ο κ. Τσουκαλάς υποστηρίζει ότι το ασφαλιστικό έτσι όπως τίθεται σήμερα από την κυβέρνηση έχει ζωή για μια εικοσαετία. «Πάλι θα οδηγηθούμε στα παρατράγουδα των νόμων Σιούφα, Ρέππα. Είναι δεδομένο ότι μετά από είκοσι χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα. Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι πόροι. Κοινωνική ασφάλιση, κοινωνικό σύστημα, βιωσιμότητα αν τα αποθεματικά δεν είναι εξασφαλισμένα και δεν είναι ξεκαθαρισμένα οποιοδήποτε σύστημα θα καταρρεύσει. Το ίδιο έκαναν και στη Γαλλία και σήμερα ζητούν νέο σύστημα».

24ωρη απεργία στις 20 Μάη

Στις 20 Μάη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη απεργία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Εργατικό Κέντρο και Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης θα συναποφασίσουν εντός των ημερών για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου.

Εκλογές για Διοικητικό Συμβούλιο

Στις 28 Μάη σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων. Οι εκλογές θα αναδείξουν το νέο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του Σωματείου. Ο κ. Τσουκαλάς δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.