2030 μεταεικονικη-metaverse εποχη: Επαγγελματα του μελλοντος με βαση προβλεψεις ειδικων

Του Eυθυμίου Δ. Σταθάκη*

Το  πρόβλημα της ανεργίας τριβής της χώρας μας, ασυμμετρία προσφοράς /ζήτησης ειδικοτήτων, αναδεικνύει τις αστοχίες  της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματός μας να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις, αλλά και τις ανάγκες του μέλλοντος. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ (2021) το 35% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη, άνω του 15%.  Οι κλάδοι που αδυνατούν να βρουν εξειδικευμένους είναι: αγροδιατροφή, βίο-οικονομία, υγεία και φάρμακο, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, δομικά υλικά και μέταλλα, ενέργεια, logistics  και μεταφορές. Η έλλειψη δεξιοτήτων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη τυπικών προσόντων-πτυχίων. Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων αναφέρεται ως ο σημαντικότερος λόγος δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας (27,7%) και  ακολουθούν η έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας (21,3%) και  η απομακρυσμένη γεωγραφικά θέση της επιχείρησης (12,4%).                          

Εν τω μεταξύ, η πανδημία του COVID-19 παράλληλα με την οικονομική κρίση  έχει επιταχύνει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των κοινωνιών τόσο πολύ, ώστε στις προηγμένες χώρες 15% περισσότεροι άνθρωποι από το αναμενόμενο πριν από την επιδημική κρίση θα χρειαστεί να αλλάξουν θέσεις εργασίας μέχρι το 2030 ‒άρα θα χρειαστούν επανακατάρτιση σε νέες εξειδικεύσεις. Σύμφωνα με έκθεση της Mckinsey (2021), πάνω από 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι μόνο σε 8 από τις πιο ανεπτυγμένες  χώρες θα χρειαστεί να αλλάξουν εξειδίκευση και θέση εργασίας έως το 2030. Αν μιλήσουμε για το απώτερο μέλλον  2040, σχεδόν το 85% των σημερινών επαγγελμάτων θα εξαφανιστεί. Σύμφωνα με ειδικούς μελλοντολόγους τα επαγγέλματα με μέλλον φαίνεται ότι θα είναι τα παρακάτω.

Ειδικός σε θέματα μετα-εικονικής πραγματικότητας (Metaverse Researcher)

Οι ειδικοί της μετα-εικονικής πραγματικότητας αποτελούν ήδη βασικό στοιχείο κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ  και μεγάλων εταιρειών υψηλής  τεχνολογίας. Το  Metaverse, ή η απρόσκοπτη διαπλοκή του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου γίνεται σιγά σιγά μια ευρέως αποδεκτή ιδέα από τους τεχνοκράτες και σύντομα από τους νεωτεριστές νέους σε ηλικία και ιδέες και αργότερο από το σύνολο της κοινωνίας.  Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερη εγκεφαλική δύναμη-brainpower, για να γίνει εκλαϊκευμένη και πιο χρηστική η μετα-εικονική πραγματικότητα. Η δουλειά του Metaverse Researcher δεν συνεπάγεται απλώς την ανάπτυξη μερικών βασικών ψηφιακών μοντέλων του πραγματικού κόσμου μέσα στα οποία οι έξυπνες επιχειρήσεις θα μπορούν να φέρνουν πελάτες και συνεργάτες χωρίς άμεση φυσική ανθρώπινη  παρέμβαση. Αυτό που επιφυλάσσει το μέλλον της μετα-εικονικής πραγματικότητας είναι πολύ μεγαλύτερο. Θα  χρειαστεί επιστήμονες της μετα-εικονικής πραγματικότητας να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο με τη θεωρία των πάντων για το σύμπαν, όπου ολόκληρος ο κόσμος είναι ορατός και ενεργός ψηφιακά.  Αυτή η αρχιτεκτονική θα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτιστούν όλες οι άλλες περιπτώσεις χρήσης, παιχνίδια, διαφημίσεις, ποιοτικός έλεγχος στα εργοστάσια, συνδεδεμένη υγεία, ψυχαγωγία. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι σε θέση να κατασκευάσουν και στη συνέχεια να κλιμακώσουν πρωτότυπα αλγοριθμικά μοντέλα  χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικός μετα-εικονικός σχεδιαστής (Metaverse Planner)

Ο νέος μετα-εικονικός κόσμος απαιτεί νέες γνώσεις και δεξιότητες, νέες σχεδιαστικές ικανότητες. Αυτές τις ανάγκες θα μπορούσε να καλύψει ο Metaverse Planner, ή μετα-εικονικός σχεδιαστής. Καθώς οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEO) των επιχειρήσεων θα  θέτουν νέα καινοτόμα  οράματα και στρατηγικές για τη δημιουργία και την ανάπτυξη μετα-εικονικών εσόδων των επιχειρήσεων τους, ο Metaverse Planner θα πρέπει να σχεδιάσει στρατηγικά χαρτοφυλάκια ευκαιριών ξεκινώντας από τις οραματικές ιδέες  των CEO, μετουσιώνοντας της σε πιλοτικά πρότζεκτς φθάνοντας ως την πιλοτική εφαρμογή. Αυτό σημαίνει εντοπισμό ευκαιριών στην αγορά που τις βλέπει μόνο ο πεφωτισμένος planner. Μπορεί να μην φαίνεται ελκυστικό, αλλά πώς θα βλέπατε ως νέοι πληροφορικάριοι μια εταιρεία αυτοκινήτων να επικεντρωθεί στη δημιουργία εικονικών τεστ οδήγησης,  ή στην εφαρμογή μιας ψηφιακής δίδυμης επιχείρησης για την πρόβλεψη βλαβών και αστοχιών σε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. 

Ειδικός σχεδιαστής μετα-εικονικού οικοσυστήματος ή περιβάλλοντος (Ecosystem Developer)

Ο νέος μετα-εικονικός κόσμος δεν θα προκύψει από μόνος του, μέσω της απόλυτης βούλησης του Zuckerberg. Ένα ολόκληρο τεχνολογικό  οικοσύστημα θα χρειαστεί να οικοδομηθεί ώστε ο μετα-εικονικός κόσμος να γίνει νέα πραγματικότητα στο 50-60% του πλανήτη. Θα είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα  από αισθητήρες, CPU, GPU, διαδικασίες KYC, τεράστιες βάσεις ψηφιακών δεδομένων, συστήματα παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και  κβαντικούς υπολογιστές αιχμής. Μπορούμε να συγκρίνουμε αυτή  τη δυσκολία μετάβασης από το εικονικό στο μετα-εικονικό οικοσύστημα  με αυτό που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αυτοκινητοβιομηχανία κατά τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Τα προϊόντα υπάρχουν, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτησή τους είναι η έλλειψη ευρέως διαδεδομένων σταθμών φόρτισης δίπλα σε δρόμους και δρόμους και η συνεχής εξέλιξη της χωρητικότητας των μπαταριών. Ομοίως, θα μπορούσαμε να έχουμε το λογισμικό και το υλικό για να έχουμε ένα μετα-εικονικό κόσμο, και να μας λείπουν όλα τα άλλα εργαλεία. Ο metaverse developer του οικοσυστήματος θα είναι ουσιαστικά ένας πυρήνας υπεύθυνος για το συντονισμό  όλων των εμπλεκομένων για να διασφαλίσει ότι οι διάφορες νέο-δημιουργημένες λειτουργίες είναι λειτουργικές σε μεγάλη κλίμακα. Προφανώς θα απαιτηθούν επενδύσεις σε τεχνολογικές  υποδομές και δίκτυα με ταχύτητες  δικτύων πολλαπλάσιες των σημερινών. Θα  πρέπει οι metaverse developers να επικεντρωθούν στη διαλειτουργικότητα εντός των οικοσυστημάτων, για να εξασφαλίσουν ότι ένας χρήστης της Metaverse κατάστασης θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα εικονικά του στοιχεία σε διαφορετικές εμπειρίες.

 Ειδικός ασφάλειας του  νέου μετα-εικονικού περιβάλλοντος (Metaverse Safety Specialist)

To νέο μετα-εικονικό περιβάλλον όντας υπερ-πολύπλοκο και χαοτικό  θα πρέπει να είναι 120% ασφαλές  χωρίς εστίες αστοχιών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του, θέλει τους ειδικούς του. Θα ζούμε σε ένα κόσμο, δικτυωμένο, γεμάτο αισθητήρες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας, και συστήματα επαλήθευσης.  Θα χρειαστούν  ειδικοί που μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και επίβλεψη για όλα αυτά κατά τα στάδια σχεδιασμού, επικύρωσης και μαζικής παραγωγής, διασφαλίζοντας ότι ο νέος ψηφιακός μας κόσμος είναι ασφαλής και πληροί ή υπερβαίνει τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις ασφάλειας. Όλα αυτά χωρίς να θυσιάζεται η λειτουργικότητα, ο σχεδιασμός αιχμής και η μείωση εσόδων . Δεν θα είναι εύκολη εργασία, η πολυπλοκότητά της θα είναι τεράστια. Θα πρέπει να προβλέπουν με ακρίβεια πώς θα χρησιμοποιηθούν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι λειτουργίες του Metaverse  περιβάλλοντος και να προσδιορίζουν κρίσιμα για την ασφάλεια συστήματα και βήματα οργάνωσης που σχετίζονται με αυτές τις προβλέψεις. Η απόλυτη πολυπλοκότητα και ο αριθμός των κινούμενων μερών στο νέο ψηφιακό κόσμο θα δημιουργήσει πολλούς νέους κίνδυνους που ίσως τώρα δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Ειδικός κατασκευών hardware (Metaverse hardware builder)

To νέο μετα-εικονικό περιβάλλον δεν θα χτιστεί μόνο με κώδικες αλλά επίσης με  αισθητήρες, κάμερες ακουστικά, κλπ.  Κώδικες βασισμένοι στη  ΤΝ, αισθητήρες που θα  μας κάνουν on line να αισθανόμαστε συγκινημένοι αν κάποιος μας αγκαλιάσει (το avatar μας), κάμερες που θα βλέπουν αν έχουμε φρικτή/καλή διάθεση, ακουστικά που θα νιώθουν τον ήλιο γύρω μας και θα προβάλλουν μια καλοκαιρινή μέρα στον ψηφιακό κόσμο για πρόσθετο ρεαλισμό. Όλο αυτό το υλικό hardware που απαιτείται για τη δημιουργία ενός πλήρως ψηφιακού μετα-εικονικoύ πολύπλοκου κόσμου που συνυφαίνεται με τον φυσικό κόσμο, είναι ακριβό και απαιτεί ειδικούς για σχεδίαση, παραγωγή, λειτουργία, έλεγχο και συντήρηση. Επί του παρόντος, οι καλύτεροι αισθητήρες δημιουργούνται για βιομηχανικές λειτουργίες και την αυτοκινητοβιομηχανία, δηλαδή  για βιομηχανίες με τεράστια ποσά κεφαλαίων. Έτσι, ως πρόσθετη πρόκληση, όποιος κατασκευάζει το hardware υλικό του Metaverse θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι μπορεί να τα κατασκευάζει φθηνά και με ασφάλεια, έτσι ώστε το metaverse να μην γίνει το μοναδικό παιχνίδι των σημερινών 6 γιγάντων της πληροφορικής.

Αφηγητής ιστοριών της μετα-εικονικής πραγματικότητας (Metaverse Story-teller)

Καθώς η μετα-εικονική εμπειρία αυξάνεται και η έννοια του gamification συνεχίζει να δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα είναι λογικό να ζητάτε από την εκτεταμένη μετα-εικονική εμπειρία πραγματικότητας να έχουμε υπέροχες ιστορίες που θα αφηγούνται ταλαντούχοι με πολυχρωμία φωνής και από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε μεγάλα συμπεριφορικά μαθήματα, να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μάθουμε νέα άγνωστα πράγματα  και όλα αυτά μέσα στον ψηφιακό κόσμο. Εδώ χρειάζεται ο ταλαντούχος αφηγητής του Metaverse που θα είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό καθηλωτικών αναζητήσεων για τους χρήστες για να εξερευνήσουν ό,τι τους ενδιαφέρει. 

Ειδικός σε σχεδιασμό προηγμένων προγραμμάτων μετα-εικονικότητας με παγκόσμια απήχηση (World builder and developer of edgemetaverse projects)

Άπαξ και φτιαχτεί  η μετα-εικονική αρχιτεκτονική πραγματικότητα, συγκεντρωθεί το υλικό-αδόμητα data  και oι μετα-εικονικές ιστορίες, πρέπει όλα αυτά  να ενοποιηθούν, κωδικοποιηθούν  και συντονιστούν σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτός ο ρόλος θα απαιτήσει πολλές από τις ίδιες δεξιότητες που ζητούνται από τους σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών, αλλά με ένα δυνητικά εντελώς διαφορετικό σύνολο κανόνων. Οι World builders and developers θα πρέπει να είναι με μεγάλη φαντασία, με αναλυτικοσυνθετικά μυαλά, προνοητικοί, να λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες ηθικής και  να είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, καθώς πολλά από αυτά που θα ονειρεύονται δεν θα υπάρχουν ακόμη με τη μορφή μιας τεχνολογίας, τεχνογνωσίας  ή μιας λύσης προϊόντος. Όταν ο ψηφιακός κόσμος που σκέφτονται και σχεδιάζουν  εκλαμβάνεται  ως αληθινός, τότε ο θεωρούνται  επιτυχημένοι. 

Αποκλειστής περιεχομένου και πηγής διαφημίσεων (Advertising-Blocking Expert)

Ως γνωστό όλα τα κοινωνικά δίκτυα, Facebook, Instagram, tweeter, Tiktok, βασίζουν τα έσοδά τους κατά 90% στις διαφημίσεις, δηλαδή το προϊόν που πουλάνε είναι οι διαφημίσεις. Όμως κάθε άτομο έχει τις δικές του απόψεις για το τι διαφημίσεις του αρέσουν να βλέπει ανά πάσα στιγμή. Οι λεγόμενες στοχευμένες διαφημίσεις, με βάση το προφίλ μας που διαγιγνώσκεται κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο, μερικές φορές είναι ενοχλητικές. Ας υποθέσουμε ότι περπατάμε σε έναν δρόμο ενταγμένο τεχνολογικά στη metaverse εποχή και βλέπουμε βιτρίνες με αυτοκίνητα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα  αργότερα, αρχίζουμε να παίρνουμε στο κινητό μας διαφημίσεις για αυτοκίνητα. Όμως εμείς θέλουμε να μη επηρεαστούμε από διαφημίσεις, ακριβώς εδώ είναι ο ρόλος  του αποκλειστή περιεχομένου και πηγής διαφημίσεων. Αυτοί θα κατέχουν τη τεχνογνωσία  ―έχουν βασικές γνώσεις κωδικοποίησης και πρόσβασης στον πηγαίο κώδικα του Metaverse― ώστε να εντοπίζουν διαφημίσεις που είναι ενσωματωμένες στην ίδια την πραγματικότητα αλλά μας κουράζουν.

Ειδικός κυβερνοπροστασίας σε μετα-εικονικό περιβάλλον (Metaverse Cyber-Security Officer)

Το περιβάλλον metaverse είναι ο τέλειος χωρικός στόχος για κυβερνο- επιθέσεις και απάτες,  χακαρισμένα avatar, κλοπή εικονικών στοιχείων  ως είδη κρυπτογραφικών μαρκών καταχωρημένα με κωδικούς αναγνώρισης και μεταδεδομένα NFT, διαρροές βιομετρικών/φυσιολογικών δεδομένων, σχέδια εγκεφαλικών κυμάτων, χακαρισμένα ακουστικά, κλπ. Αυτός είναι ο λόγος που θα χρειαστούμε ειδικούς της Metaverse Cyber-Security. Ειδικοί  που θα μπλοκάρουν τις επιθέσεις σε πραγματικό χρόνο και θα διασφαλίσουν ότι οι νόμοι και τα πρωτόκολλα επανεξετάζονται και τροποποιούνται, και ίσως ακόμη και εφευρίσκονται, ώστε να περιλαμβάνουν όλους τους κινδύνους του Metaverse. Δεν γνωρίζουμε σήμερα πολλά για την ασφάλεια στον εικονικό κυβερνοχώρο, επομένως είναι θέμα χρόνου οι εικονικές παραβιάσεις να γίνουν πραγματικές δικαστικές υποθέσεις.

Ειδικός στη μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση (Unpaid Internship Specialist)

Ο ειδικός μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης θα είναι ένα επάγγελμα του μέλλοντος με πολύ καλές προοπτικές. Η πολυπλοκότητα του νέου mix περιβάλλοντος όπου θα υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή εναλλαγή πραγματικού και εικονικού κόσμου θα αναγκάσει πολλούς ανθρώπους να επιζητήσουν επιμόρφωση και πρακτική άσκηση χωρίς αμοιβή ώστε μέσα από αυτές τις μη αμειβόμενες  εργασιακές εμπειρίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν και να παρατηρούν ένα νέο επαγγελματικό εργασιακό περιβάλλον.

Ειδικός Μηχανικός μικρο-ρομποτικής(Micro-robots Engineer Specialist)

Οι  μηχανικοί  ρομποτικής έχουν ζήτηση και σήμερα, αλλά όσοι θα έχουν υψηλή εξειδίκευση στην κωδικοποίηση το λογισμικό, τη λειτουργία και επισκευή/συντήρηση για μικρο-ρομποτικά συστήματα θα είναι οι πιο ακριβοπληρωμενοι στο μετα-εικονικό κόσμο.  Θα είναι απαραίτητοι σε τομείς όπως η βιοϊατρική, τα logistics, η γεωργική τεχνολογία και oι κατασκευές υψηλής τεχνολογίας όπως  αισθητήρες, οχήματα χωρίς οδηγό, έξυπνα drones, κλπ.

Ειδικός προπονητής (Esports Trainer Specialist)

Τα έξυπνα και ανταγωνιστικά διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή με τα οποία ασχολούνται σήμερα άνω των 100 εκατ. ανθρώπων, ενώ μέχρι το 2030 εκτιμάται να φτάσουν τα 1.000 εκατ. Με τους εκατομμύρια παίκτες να διεκδικούν μεγάλα χρηματικά έπαθλα και να θέλουν να βεβαιωθούν ότι έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων, οι ειδικοί προπονητές e-sports θα μπορούν να βοηθήσουν στην εκμάθηση ανταγωνιστικών στρατηγικών παιγνίων.

Ειδικοί επιδημιολόγοι/βιοεπιστήμονες (Epidemiologists/Bioscientists Specialists)

Οι επιδημιολόγοι ερευνούν τις αιτίες και τις επιπτώσεις των βακτηρίων, ιών και των ασθενειών σε μια όλο και πιο παγκοσμιοποιημένη  κοινωνία. Μετά την πανδημία του Covid-19  διαπιστώθηκε ότι θα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ ενόψει τέτοιων φαινομένων. Η μελλοντική γενιά επιδημιολόγων θα πρέπει να διαθέτει πολλές γνώσεις όπως, ικανότητα διερεύνησης σπάνιων επιδημιών,  πολύ δύσκολες επιδημιολογικές μελέτες μέσω δημιουργίας adhoc αλγορίθμων, βιοστατιστική, πιθανότητες, επαγωγική στατιστική,  δειγματοληψία, εφαρμοσμένη πληροφορική,  ανάλυση στατιστικών και άλλων δεδομένων,  χρήση νέων τεχνολογιών ΤΝ.

Διαστημικός ξεναγός (Space tourist guide)

Οι μελλοντολόγοι προβλέπουν  ότι η εμπορευματοποίηση του διαστήματος επιταχύνεται και ότι περισσότεροι πλούσιοι ιδιώτες θα ήθελαν πιθανώς να πετάξουν στο διάστημα, το οποίο χρειάζεται ξεναγούς για ειδική ανάλυση και  ασφάλεια. Ο επίδοξος διαστημικός ξεναγός θα πρέπει να διαθέτει ειδικά ψυχοσωματικά προσόντα, να είναι πτυχιούχος φυσικομαθηματικής, ή μηχανολόγος μηχανικός κατεύθυνσης διαστημικής μηχανικής και γνώστης πέραν των αγγλικών, τουλάχιστον άλλων 2 γλωσσών.

Βιοτεχνολόγος  γενετιστής μηχανικός για παραγωγή τεχνητού 3D-κρέατος εργαστηρίου και άλλων συναφών πρωτεϊνούχων προϊόντων(Biotechnologist genetic engineer for production 3D-labmeat and similar protein products)

Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο και σε  πιλοτική βάση 2 εταιρείες ΤΝ παράγουν τεχνητό κρέας-μπριζόλες εργαστηρίου χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης βίο-εκτύπωσης πραγματικών βόειων κυττάρων.  Αυτό το επίτευγμα ενισχύει τις φιλοδοξίες των βιοτεχνολόγων μηχανικών να επεκταθούν σύντομα και  στην παραγωγή και άλλων μερών βόειου κρέατος. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία της 3D printing ζωντανών κυττάρων τα οποία επωάζουν  προκειμένου να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν την υφή και τις ιδιότητες μιας βόειας μπριζόλας ενσωματώνοντας μυς και λίπος παρόμοια με το σφαγμένο αντίστοιχό του ώστε να είναι ίδια  με τη φυσική. Η αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια εναλλακτικά κρέατα έχει αυξήσει τις πωλήσεις τους οπότε η ζήτηση τέτοιων επιστημόνων θα αυξηθεί  κατά τουλάχιστον 10 φορές ως το 2030.

Ειδικός ατομικής και μοριακής νανοτεχνολογίας (Atomic and molecular nanotechnology specialist)

Ανατέλλουν νέες εφαρμογές της νανοτεχνολογίας όπως νανορομποτικά και νανομηχανικά   συστήματα στην ιατρική, έλεγχος σε βιοδυναμικές διαμοριακές δυνάμεις, βίο-στατιστική μηχανική μικρών βιοσυστημάτων, χρήση νανοσωματιδίων για στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων (targeted drug delivery), χρήση καπνοσωλήνων άνθρακα, νανοκηλίδων, πολυμερών νανοσωματιδίων, νανοσωματίδια χρυσού, δενδριμερών  νανοϋλικών, με  νανοσωματίδια για φυσιοθεραπείες,  μαγνητική  υπερθερμία, κλπ. Όλα αυτά θα απαιτήσουν χιλιάδες ειδικούς νανο-επιστημονες στο προσεχές μέλλον.

Συμπερασματικά, τα επόμενα χρόνια η τεχνολογική ανάπτυξη-τεχνητή νοημοσύνη, ο ψηφιακός εικονικός κόσμος δηλαδή θα διαμορφώσει εκ νέου τις εργασιακές συνθήκες και θα επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία και την  ίδια την κοινωνία. Πολλά νέα επαγγέλματα, που πιθανό ούτε να τα φανταστούμε μπορούμε σήμερα, θα δημιουργηθούν και πολλές ειδικότητες θα σταματήσουν να υπάρχουν καθώς, οι νέες τεχνολογίες θα καλύπτουν τις ανάγκες που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. 

Καλή τύχη σε μας τους νέους.

*Ο  Eυθύμιος Δ. Σταθάκης είναι  Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc σε advance information systems, εργάζεται στην εταιρεία υψηλής τεχνολογίας NEUROPUBLICSA με αντικείμενο αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.