2.797 ευκαιριες εργασιας και επιχειρειν

Με δύο προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού θα δημιουργηθούν 2.797 θέσεις εργασίας. Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, δηλαδή σε ανέργους με αναπηρίες, απεξαρτημένους από τοξικές ή άλλες ουσίες, αποφυλακισμένους, σε νεαρούς παραβάτες ή σε νεαρούς που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, Συνεταιρισμών, Επαγγελματικών Σωματείων και Ενώσεων, Σωματείων, Αστικών Εταιρειών μη κεδροσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικών Συνεταιρισμών (Ν.2716/17.5.1999), Κοινοπραξιών και γενικά εργοδοτών, προκειμένου να δημιουργηθούν 2.096 νέες θέσεις εργασίας, για την απασχόληση ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Από τις 2.096 θέσεις, οι 1.760 θα είναι πλήρους απασχόλησης και θα καλυφθούν από άτομα με ειδικές ανάγκες (1.360θέσεις), οι 250 θέσεις θα καλυφθούν από απεξαρτημένα άτομα και οι υπόλοιπες 150 από αποφυλακισμένους και από νεαρούς παραβάτες ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

Η διάρκεια της επιχορήγησης έχει ορισθεί σε 36 μήνες, με την υποχρέωση ο εργοδότης να απασχολήσει τον εργαζόμενο για άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε εργαζόμενο είναι 25 ευρώ την ημέρα και προσαυξάνεται κατά 1,50ευρώ εάν πρόκειται για γυναίκα.

Σαράντα θέσεις θα είναι μερικής απασχόλησης και η ημερήσια απασχόληση του ατόμου πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Οι εργοδότες που θα επιχορηγηθούν από τον ΟΑΕΔ είναι υποχρεωμένοι να απασχολήσουν 36 μήνες όσους υπαχθούν στο πρόγραμμα και να μη διακόψουν τη συνεργασία τους , μετά τη λήξη του προγράμματος, για τους επόμενους 12 μήνες. Ο εργαζόμενος θα αμείβεται με 15 ευρώ την ημέρα.

Σε Ξενοδοχειακές – Τουριστικές και άλλες Εποχικές Επιχειρήσεις θα απασχοληθούν από τέσσερις μήνες έως εννέα μήνες, 296 άτομα. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε προσλαμβανόμενο είναι 25 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1,50 ευρώ εάν είναι γυναίκα.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η επιχορήγηση για όλες τις θέσεις θα υπολογίζεται για κάθε ημέρα απασχόλησης και μέχρι 26 ημέρες τον μήνα (κατ’ ανώτατο όριο), χωρίς καμία άλλη παροχή από τον ΟΑΕΔ (ασφάλιση, επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα κ.λπ).

Με το δεύτερο πρόγραμμα θα επιχορηγηθούν 700Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες (ΝΕΕ), για τη δημιουργία ατομικών και εταιρικών επιχειρήσεων. Οι θέσεις κατανέμονται ως εξής:

•450 θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικίας 18 έως 65 ετών.

•100 θέσεις για απεξαρτημένα άτομα από τοξικές ή άλλες ουσίες, ηλικίας 18 έως 65 ετών.

•150 θέσεις για αποφυλακισμένα άτομα, ηλικίας 18 έως 65 ετών.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι για 24 μήνες και το ποσό καθορίζεται ως εξής:

1ος χρόνος: 10.800 ευρώ

2ος χρόνος: 5.800 ευρώ

Το βασικό ποσό της επιχορήγησης για κάθε ΝΕΕ που εντάσσεται στο πρόγραμμα προσαυξάνεται κατά 1.500ευρώ, εάν το άτομο που πάει την επιχορήγηση είναι γυναίκα, έχει ποσοστό αναπηρίας 60% και άνω, είναι άνω των 45 ετών ή είναι επιδοτούμενος άνεργος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.