187.695 καταλυματα βραχυχρονιας μισθωσης σε ολη τη χωρα

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων

Συνολικά 187.695 είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για έναν αριθμό αισθητά υψηλότερο συγκριτικά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα οποία τοποθετούσαν το μέγεθος της αγοράς σε περίπου 120.000 καταλύματα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έρευνα της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), η οποία είναι και η μόνη που συμπεριλαμβάνει και τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα του Booking και του Trip Advisor, πέραν δηλαδή του Airbnb και του VRBO.

Σύμφωνα με τον STAMA, για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ακρίβειας των στοιχείων, έχουν αφαιρεθεί όλες οι διπλοεγγραφές, ενώ συμπεριλαμβάνονται και καταχωρίσεις που ενδεχομένως να μην είναι ακίνητα, αλλά να λειτουργούν ως χώροι φιλοξενίας επισκεπτών, όπως για παράδειγμα σκάφη. Στο πλαίσιο αυτό, στην Αττική περιλαμβάνονται σήμερα 11.328 καταλύματα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αγορά μεταξύ των επιμέρους περιοχών της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται 3.047 καταλύματα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν αποκλειστικά ακίνητα τα οποία διαθέτουν αριθμό μητρώου, είναι δηλαδή πλήρως νόμιμα. Παράλληλα, όπως τονίζει ο STAMA, «είναι πάγια θέση μας να “κατέβουν” ακίνητα χωρίς αριθμό μητρώου από τις πλατφόρμες. Το επισημαίνουμε σε κάθε επαφή μας με τους εκπροσώπους των πλατφορμών και τους αρμόδιους φορείς». Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική διαδικασία ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαν εμφανιστεί περίπου 20.000 καταλύματα τα οποία δεν διέθεταν αριθμό μητρώου αλλά εξακολουθούσαν να είναι αναρτημένα στις ψηφιακές πλατφόρμες. Τα ακίνητα αυτά, δηλαδή, παρήγαγαν αφορολόγητο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.