12μηνος τουρισμος, ανοιχτοι συνοριακοι σταθμοι και «ενισχυση» του αεροδρομιου της Αλεξανδρουπολης στην ατζεντα της ΠΑΜ-Θ

Στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού στην Αθήνα

«Ενώνουμε δυνάμεις για να επιστρέψει η ευημερία στη μέση ελληνική οικογένεια» το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια προς τους Περιφερειάρχες

Ο στρατηγικός σχεδιασμός κάθε Περιφέρειας με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αλλά και η ανάγκη συστράτευσης κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο για την προβολή όσο και για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση του τουρισμού, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, της υφυπουργού κ.Σοφίας Ζαχαράκη, της Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Ολυμπίας Αναστασοπούλου και του Γ.Γ. του ΕΟΤ κ.Δημήτρη Φραγκάκη.

Βασίλης Κικίλιας: «Είμαστε όλοι συμπαίκτες στην εθνική προσπάθεια»

Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους Περιφερειάρχες να είναι έτοιμοι και οργανωμένοι για την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, καθώς όπως ανέφερε τα μηνύματα από τις προκρατήσεις είναι πολύ αισιόδοξα και από τις αρχές Μαρτίου αναμένονται σημαντικές ροές επισκεπτών προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τους ως «συμπαίκτες» στην εν λόγω εθνική προσπάθεια.

«Ενώνουμε δυνάμεις και εργαζόμαστε σκληρά, με συναίσθηση της ευθύνης να επιστρέψει η ευημερία στη μέση ελληνική οικογένεια. Ξέρω ότι το κάνετε με επαγγελματισμό και με σοβαρότητα σε όλα τα θέματα και θέλω να ξέρετε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στέκεται δίπλα σας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» ανέφερε ο ίδιος, εξειδικεύοντας σε διαθέσιμα εργαλεία όπως η δυνατότητα της ίδρυσης Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και της απευθείας διαφήμισης κάθε Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, που δίνεται πλέον μέσω του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ εστίασε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καλώντας τις Περιφέρειες να κάνουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων υποδομών.

250% αύξηση για την κρουαζιέρα στην Βόρεια Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά το 2022, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου, καθώς και τα αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών για θέσεις στα ελληνικά αεροδρόμια (slots) ξεπερνούν κάθε προσδοκία, ενώ ειδικότερα για την Βόρεια Ελλάδα ανέφερε πως  η κρουαζιέρα θα έχει αύξηση 250% στην Βόρεια Ελλάδα και την ίδια στιγμή Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι λιμάνια εκκίνησης για κρουαζιέρες.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η TUI φέτος προγραμματίζει να φέρει 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το γεγονός ότι από τον Απρίλιο δρομολογούνται για την Ελλάδα 14 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέσα στο 2021 για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, από τον οινοτουρισμό και τα δύο συνέδρια που έχουν ήδη διενεργηθεί, τις συμφωνίες με συναρμόδιους Υπουργούς για οικοτουρισμό, ποδηλατικό τουρισμό, αγροτουρισμό, αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό, στρατιωτικό τουρισμό, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στον ορεινό, τον γαστρονομικό, τον τουρισμό υγείας, τον θρησκευτικό και τον συνεδριακό τουρισμό.

Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας

Τόνισε επίσης, ότι ξεκίνησε ήδη η εργασία για την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και ότι 46 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα για reskilling και upskilling των ανθρώπων του Τουρισμού.

Από την πλευρά τους, οι Περιφερειάρχες στο σύνολο τους υπογράμμισαν ότι θα είναι πανέτοιμοι για την νέα χρονιά, ενώ στα ειδικά χαρακτηριστικά αλλά και τον σχεδιασμό της ΠΑΜ-Θ αναφέρθηκαν τόσο ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού κ. Αθανάσιος Τσώνης που έδωσαν το παρών.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παρά τα θετικά μηνύματα στην ΠΑΜ-Θ

Κάνοντας τον απολογισμό της συνάντησης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ κ. Θανάσης Τσώνης αναφέρθηκε στο βασικό επιστέγασμά της που δεν είναι άλλο από την σύμπνοια και την αλληλεπίδραση όλων στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού της χώρας.

Όπως τόνισε ο ίδιος τα μηνύματα για την φετινή χρονιά είναι θετικά, ωστόσο επειδή ο τουρισμός είναι ένα «ευμετάβλητο» προϊόν που μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από τις υγειονομικές συνθήκες, δηλώνουν «συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την φετινή χρονιά. «Όπως έδειξε το παρελθόν και η εμπειρία μας τα πράγματα μεταβάλλονται από λεπτό σε λεπτό και από ημέρα σε ημέρα, ωστόσο ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά και υπό αυτές τις προϋποθέσεις θεωρώ ότι θα είναι μια πολύ ευνοϊκή χρονιά» ανέφερε τονίζοντας πως και τα μηνύματα που λαμβάνει ο ίδιος και η διοίκηση της ΠΑΜ-Θ από τουριστικούς πράκτορες τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού για την περιοχή μας είναι πολύ θετικά.

Σε ό,τι αφορά την ΠΑΜ-Θ όπως έκανε γνωστό ο ίδιος παρουσιάστηκε εκ νέου το δίπτυχο «ήλιος – θάλασσα», επικεντρώνοντας ωστόσο στον στόχο της ανάπτυξης του 12μηνου τουρισμού που προϋποθέτει εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως η χάραξη μονοπατιών που ήδη εμπεριέχεται στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της περιφέρειας, η καταγραφή της ιδιαίτερης γαστρονομίας της περιοχής, αλλά και το ζήτημα των συνοριακών σταθμών για τους οποίους ζητήθηκε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη είσοδος χωρίς καθυστερήσεις, με αποτελεσματικούς ελέγχους και με παράλληλη αναβάθμισή τους, όπως αυτή που ανακοινώθηκε πριν από λίγο διάστημα για τον σταθμό των Κήπων.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσώνης υπήρξε εκτενής αναφορά και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και στην ανάγκη προώθησης του αιτήματος για τη δημιουργία αποθήκης καυσίμων, ώστε να μπορεί να υποδέχεται και πτήσεις εξωτερικού και τσάρτερ, για να υπογραμμίσει και την ανάγκη περαιτέρω ενδοπεριφερειακών συνεργασιών που οδηγούν πάντα σε καλύτερα αποτελέσματα.

Στην κατεύθυνση αυτή ο ίδιος υπενθύμισε και την πρώτη διαπεριφερειακή συνάντηση μεταξύ των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και ΑΜ-Θ  πάνω σε ζητήματα yachting, κρουαζιέρας και καταδύσεων, υπογραμμίζοντας την προτεραιοποίηση της κρουαζιέρας στην περιοχή της Καβάλας.

«Από κοινού πια και ως ομάδα οι Περιφέρειες προχωρούμε πλέον στην διεκδίκηση μεγαλύτερων ποσοστά επισκεψιμότητας» ανέφερε τονίζοντας πως «η συνένωση δυνάμεων πάντα ευνοεί καταστάσεις και φέρνει καλύτερα αποτελέσματα».

Στο ελεγκτικό συνέδριο το ΕΣΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της ΠΑΜΘ

Ο κ. Τσώνης ανακοίνωσε επίσης και την «έλευση» του πρώτου υποέργου που είχε εξαγγελθεί από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας διοίκησης, μέσω ΕΣΠΑ που αφορά σε δράσεις προβολής της ΠΑΜΘ προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που βρίσκεται πλέον στο ελεγκτικό συνέδριο, καθιστώντας την ΠΑΜΘ μία από τις ελάχιστες περιφέρειες που κατάφεραν να απορροφήσουν ένα τόσο μεγάλο κονδύλι, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προβολή της περιοχής τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.