100 στην Εθνικη Σχολη Δημοσιας Διοικησης και 70 στην Εθνικη Σχολη Τοπικης Αυτοδιοικησης

Αιτήσεις έως τις 11 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να μετάσχουν στον γραπτό διαγωνισμό για την εισαγωγή συνολικά 170 σπουδαστών στις ΕΘνικές Σχολές Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ).

Το προκαταρκτικό στάδιο των εισαγωγικών διαγωνισμών θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 20 και 21 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ή να ταχυδρομήσουν επί αποδείξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211, ΤΚ 177 78 Ταύρος) τις αιτήσεις συμμετοχής, μαζί με τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά. Στις αιτήσεις τους οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναφέρουν τη Σχολή ή τις Σχολές προτίμησής τους.

Στον διαγωνισμό μπορούν να μετάσχουν ιδιώτες, καθώς και υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, που κατέχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ισοτίμου πτυχίου της αλλοδαπής και οι οποίοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις διορισμού σε δημόσια υπηρεσία.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων ορίστηκε στους 100 για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στους 70 για την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το προκαταρκτικό στάδιο και των δύο διαγωνισμών είναι κοινό για τους υποψηφίους των δύο σχολών και περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία υποχρεωτικά στην Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους, καθώς και στην Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν το Σάββατο 20 Ιουνίου στο μάθημα της Οργάνωσης και Λειτουργίας του Κράτους, ενώ την Κυριακή 21 Ιουνίου θα διαγωνιστούν στην Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική.

Η προκήρυξη των εισαγωγικών διαγωνισμών, η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων, καθώς και η ενδεικτική βιβλιογραφία είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του ΕΚΔΔΑ ( www. ekdd.gr.) Δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού έχουν όσοι περιληφθούν στους πίνακες επιτυχόντων. Σε αυτούς προβλέπεται να ενταχθεί αριθμός διπλάσιος των θέσεων εισακτέων για κάθε Σχολή (δηλαδή 200 υποψήφιοι για την ΕΣΔΔ και 140 υποψήφιοι για την ΕΣΤΑ).

Στο δεύτερο, τελικό στάδιο για την εισαγωγή, οι εξετάσεις διαφοροποιούνται ανά Σχολή. Περιλαμβάνουν γραπτή δοκιμασία με ανάπτυξη θέματος σε ένα υποχρεωτικό μάθημα και την παρουσίαση από κάθε υποψήφιο, γραπτή και προφορική, ενός φακέλου με οποιοδήποτε επίκαιρο θέμα ή πρόβλημα σχετικό με γνωστικό πεδίο που θα επιλέξει. Τα υποχρεωτικά μαθήματα του τελικού σταδίου είναι για την ΕΣΔΔ το γνωστικό αντικείμενο της Δημόσιας Διοίκησης και για την ΕΣΤΑ το αντικείμενο Περιβάλλον- Ποιότητας Ζωής.

Επίσης οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μια ξένη γλώσσα που επιλέγουν μεταξύ της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής. Η εξέταση συνίσταται σε γραπτή με υπαγόρευση ξένου κειμένου και τη μετάφρασή του στην ελληνική, στη μετάφραση ελληνικού κειμένου στην ξένη γλώσσα και σε προφορική του υποψηφίου ενώπιον τριμελούς Επιτροπής που ορίζεται από την ΚΕΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.