10 διαταξεις – νεες ευκαιριες για ανεργους

Περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης σε ανέργους, επιδοτούμενους και μη, αναμένεται να προκύψουν με το νέο εργασιακό νόμο που καταθέτει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.

Στις υποψήφιες διατάξεις περιλαμβάνονται και τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε προ 20ημέρου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αναφορικά με τους ανέργους που αναζητούν εργασία και από τα μέσα του επόμενου μήνα, που θα δημοσιευτεί, όπως πιστεύεται, ο επίμαχος νόμος, οι νέες – ευνοϊκές διατάξεις θα τεθούν σε ισχύ αμέσως. Ετσι οι νέες ευκαιρίες επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και τα δημόσια έργα είναι οι ακόλουθες:

1. Δημιουργείται ένα νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) για απόφοιτους Λυκείου, χώρο στον οποίο εντοπίζονται οι πλέον πιεστικές ανάγκες καθημερινή εργασίας, 20 ημερών το μήνα, με αμοιβές που θα προσεγγίζουν τα 17 ευρώ ημερησίως. Η διάρκεια της απασχόλησης υπολογίζεται σε 11 μήνες, ενώ για τους εργαζόμενους δεν προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη. Υπολογίζεται ότι στο πρόγραμμα αναμένεται να μετάσχουν και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

2. Οι χήρες (σ.σ.: και οι επιζώντες άνδρες που λαμβάνουν σύνταξη από τη σύζυγό τους) θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση απόλυσης, έστω και αν λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου (χηρείας). Έως τώρα ο ΟΑΕΔ δεν χορηγούσε τακτικό επίδομα ανεργίας. Από τη στιγμή που ο άνεργος (άνεργη) ελάμβανε τη σύνταξη. Με τη νέα ρύθμιση αναγνωρίζεται δικαίωμα επιδότησης ανεργίας, έστω και αν η χορήγησή τους ίσως συνδυαστεί με μικρή περικοπή της σύνταξης, στο βαθμό που αναγνωρίζεται και δικαίωμα εργασίας, και εξ αυτής της (εργασιακής) σχέσης καταβάλλονται εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ. Δεν θα χορηγείται επίδομα ανεργίας στις περιπτώσεις απόλυσης συνταξιούχου που έχει στοιχειοθετήσει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα (από ίδια εργασία).

3. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που ως τώρα διακοπτόταν στις περιπτώσεις συμμετοχής σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης, τώρα ναι μεν θα διακόπτεται, αλλά θα επανέρχεται με την ολοκλήρωση της περιόδου κατάρτισης.

4. Οι νέοι επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κλπ) θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ ως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ως προϋπόθεση τίθεται η εγγραφή, στον Οργανισμό Απασχόλησης ως ανέργων, ώστε στη συνέχεια να επιδοτηθούν με 7.400 ευρώ για να «στήσουν» μια δική τους επιχείρηση (γραφείο).

5. Οι επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν επιδοτούμενους, από τον ΟΑΕΔ, ανέργους θα μπορούν να εισπράττουν, ως επιδότηση, το ποσόν αυτό για τους υπόλοιπους μήνες και μέχρι την ολοκλήρωση του χρόνου επιδότησης (έως 12 μήνες) με την προϋπόθεση ότι το προηγούμενο 6μηνο δεν έχουν προβεί σε απολύσεις. Το όφελος του ανέργου είναι: α. η συνέχιση της επαφής του με τους εργασιακούς χώρους, β. η βελτίωση των μηνιαίων αποδοχών και γ. η εξασφάλιση του ασφαλιστικού χρόνου (ένσημα).

6. Οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν από την άδεια κύησης, τοκετού και λοχείας των υπαλλήλων τους, θα επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μέτρο στοχεύει στη λείανση των «αντικινήτρων» στην πρόσληψη γυναικών.

7. Οι άνεργες με δύο παιδιά θα μπορούν να αναζητούν εργασία και ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύπτει πλήρως, για 12 μήνες τις εργοδοτικές εισφορές.

8. Και οι άνεργες μητέρες, θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

9. Έχει ρυθμιστεί ήδη και θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ οι δημοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων.

Πρόκειται για ημερήσια επιδότηση που ανέρχεται στα 14,67 ευρώ και για 18 μήνες. Υπολογίζεται ότι στο χώρο των δημοτικών, κυρίως, επιχειρήσεων αναμένεται να γίνουν οι περισσότερες προσλήψεις το επόμενο διάστημα και λόγω προεκλογικής περιόδου.

10. Οι αγρότισσες, με τη γέννηση του δεύτερου τέκνου, θα ασφαλίζονται δωρεάν από τον ΟΓΑ και για διάστημα 12 μηνών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.