10.000 επιδοτουμενες προσληψεις ανεργων απο 30 εως 60 ετων

Τις επερχόμενες εβδομάδες θα προκηρυχτεί το νέο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, το οποίο θα απευθύνεται σε 10.000 ανέργους από 30 έως 66 ετών.

Ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας να μένουν το πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να προβούν στην προκήρυξη του προγράμματος που αφορά την πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για ένα χρόνο.
Η επιχείρηση θα επιδοτείται με 18 ευρώ, ημερησίως, και για διάστημα 25 ημερών κάθε μήνα δηλαδή 450 ευρώ για κάθε άνεργο που θα προσλάβει, ενώ έχει τη δυνατότητα να επιλέγει η ίδια τον άνεργο που επιθυμεί να εντάξει στο δυναμικό της.

Ποιοι άνεργοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν άνεργοι που έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης, έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και τέλος έχουν ηλικία από 30 έως 66 ετών.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία από ό,τι σε παλαιότερα προγράμματα να επιλέξουν τον άνεργο που θα προσλάβουν, καθώς έχουν τη δυνατότητα να μην επιλέξουν τον άνεργο που θα τους υποδείξει ο ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρόγραμμα θα αφορά όλους τους ανέργους (τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι), ενώ η επιλογή των ωφελούμενων δεν θα γίνει με βάση τα κριτήρια του ΟΑΕΔ, αλλά με ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ωστόσο ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να προτείνει ανέργους στις επιχειρήσεις.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού. Επιπλέον, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιχειρήσεις που έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε αλλαγή εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού τους, από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Τέλος, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων Δημόσιες Επιχειρήσεις, νυχτερινά κέντρα, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης (security). Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων (telemarketing), εξωχώριες εταιρίες (off shore) ΚΤΕΛ Σύλλογοι και Σωματεία που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αλιείας και της παραγωγής γεωργικών προϊόντων καθώς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση προϊόντων σε εμπόρους. Ακόμη αποκλείονται επιχειρήσεις που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ποσών από κρατικές ενισχύσεις.

 

Επιμέλεια: Χρήστος Λαγαρίας
[email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.