1.630 δοκιμοι στις Σχολες Αξιωματικων και Αστυφυλακων της ΕΛ.ΑΣ.

1.630 δόκιμοι στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ.

Μέσα στον Μάιο θα εκδοθεί η νέα προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που υπεγράφη από την αρμόδια τριμελή επιτροπή την περασμένη Τρίτη, το επόμενο έτος θα εισαχθούν 130 δόκιμοι υπαστυνόμοι και 1.500 δόκιμοι αστυφύλακες.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό θα έχουν άνδρες και γυναίκες οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία. Οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου 2008 (εξαιρούνται οι υπηρετούντες αστυνομικοί που υποβάλλουν αίτηση για τη Σχολή Αξιωματικών, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το 30ό έτος).

Παράλληλα, θα πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ, να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα και να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσα στην προθεσμία που θα αναφέρεται στην προκήρυξη, σε συγκεκριμένο έντυπο, συνοδευόμενη από δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας και υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν τα προσόντα τα οποία ορίζονται για εισαγωγή στις Σχολές. Όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις των ειδικών κατηγοριών, απαιτείται παράλληλα να προσκομίσουν και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη σχετική ιδιότητα (π.χ. πολυτέκνου, τέκνα αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης κ.ά.).

Προκαταρκτικές εξετάσεις

Πριν από τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι υποψήφιοι των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων θα κληθούν να υποβληθούν σε προκαταρκτικές εξετάσεις (ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες). Οι εξετάσεις αυτές είναι κοινές για όλους τους υποψηφίους των δύο Σχολών.

Στο πλαίσιο της ψυχοτεχνικής δοκιμασίας διενεργείται ψυχομετρικός έλεγχος που περιλαμβάνει τεστ προσωπικότητας και συνέντευξη ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών. Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις από κρατικό ή στρατιωτικό νοσοκομείο, σύμφωνα με το παραπεμπτικό σημείωμα που θα λάβουν.

Για τον έλεγχο της αθλητικής τους επίδοσης οι υποψήφιοι θα πάρουν μέρος σε διάφορα αγωνίσματα και συγκεκριμένα:

•Δρόμο 100 μέτρων σε χρόνο 16 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια)

•Δρόμο 1.000 μέτρων σε χρόνο 4 λεπτών και 20 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια)

•Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μέτρων (τρεις προσπάθειες)

•Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μέτρων (τρεις προσπάθειες)

•Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,5 μέτρων ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι)

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές. Οι υποψήφιοι αυτοί εφόσον έχουν περάσει τις προκαταρκτικές ψυχοτεχνικές, υγειονομικές και αθλητικές δοκιμασίες και έχουν κριθεί ικανοί, δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε νέες εξετάσεις στο πλαίσιο της επιλογής για τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα πρέπει, βέβαια, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από τις Στρατιωτικές Σχολές.

Παράλληλα, για την εισαγωγή ως δόκιμων υπαστυνόμων και αστυφυλάκων απαιτείται οι υποψήφιοι να έχουν και συγκεκριμένο σωματικό βάρος. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος σε κιλά προκύπτει από το ανάστημα σε εκατοστά μείον 100 και με δυνατότητα υπέρβασης έως και +20 από το φυσιολογικό.

Ειδικές κατηγορίες

Στο πλαίσιο της προκήρυξης για εισαγωγή δόκιμων υπαστυνόμων και αστυφυλάκων προβλέπονται συγκεκριμένες ποσοστώσεις για ειδικές κατηγορίες. Από τον συνολικό αριθμό των 1.500 θέσεων για τη Σχολή Αστυφυλάκων, το 3% θα καλυφθεί από αποφοίτους ΤΕΕ. Αντιστοίχως, για τη Σχολή Αξιωματικών ποσοστό 20% από τον συνολικό αριθμό των εισακτέων αφορά ήδη υπηρετούντες αστυνομικούς, που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Για τις υπόλοιπες θέσεις των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών ορίζεται πως: * Ποσοστό 10% θα καλυφθεί από υποψηφίους Πανελληνίων Εξετάσεων προηγούμενων ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν εκ νέου μέρος το τρέχον έτος * Ποσοστό 3% από τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, που θα πάρουν μέρος φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις * Ποσοστό 87% από υπόλοιπους αποφοίτους λυκείου, που θα πάρουν μέρος φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.