1.394 νοσηλευτες και εργαστηριακο προσωπικο σε νοσοκομεια

Ανοίγει ο χορός εκατοντάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον τομέα της Υγείας, με πρώτη την προκήρυξη 1.394 θέσεων νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, που ετοιμάζει το ΑΣΕΠ.

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού, το υπουργείο Υγείας συνολικά προωθεί περίπου 3.500 προσλήψεις νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού, ενώ θα υπάρξει και προκήρυξη για άλλες θέσεις που θα αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους.

Η πρώτη προκήρυξη, που πήρε το «πράσινο φως» και θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα από το ΑΣΕΠ, αφορά τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Ειδικότερα πρόκειται για 134 θέσεις ΠΕ, 803 θέσεις ΤΕ και 457 θέσεις ΔΕ.

•2 αλλαγές

Υιοθετώντας ένα πάγιο αίτημα της ανεξάρτητης Αρχής, τα νοσοκομεία δεν θα προχωρήσουν σε μεμονωμένες προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων, αλλά θα υπάρξει μία ενιαία προκήρυξη για όλες τις θέσεις.

Μία ακόμη τροποποίηση που προωθεί το υπουργείο αφορά την επιλογή των θέσεων από τους υποψηφίους. Ειδικότερα, στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως στη νέα προκήρυξη «θα προβλεφθούν όροι για την ισότιμη κρίση των ενδιαφερομένων, αλλά δεν θα δίδεται πλέον η δυνατότητα να «παίζουν» μεταξύ πολλών νοσοκομείων».

•Προσοχή στην επιλογή

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται δηλαδή στην επιλογή των θέσεων. Με το προτεινόμενο καθεστώς δεν θα μπορούν οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν για παράδειγμα 20 επιλογές νοσοκομείων και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διορισμού να διαλέξουν τη θέση η οποία τους ενδιαφέρει περισσότερο.

Ο περιορισμός αυτός των επιλογών θα γίνει καθώς από το υπουργείο έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να διορίζονται υποψήφιοι σε διάφορες θέσεις- κυρίως επαρχιακών νοσοκομείων- και ουδέποτε να προσέρχονται για την κάλυψή τους.

Με σειρά προτεραιότητας

Με την έκδοση της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στο ΑΣΕΠ, που θα είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την κατάρτιση των πινάκων διορισμού. Η διαδικασία κάλυψης των θέσεων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας όπου, όπως σε όλες τις προκηρύξεις αυτού του τύπου, λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια κατάταξης ο βαθμός πτυχίου, η εμπειρία, οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, η γνώση ξένων γλωσσών κ.ά.

•Προϋποθέσεις

Για όλες τις θέσεις προβλέπεται κατώτατο όριο ηλικίας- οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση τους υποψηφίους για θέσεις ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων και ΔΕ Νοσηλευτικής που είναι απόφοιτοι νοσηλευτικής σχολής, που μπορούν να πάρουν μέρος έχοντας συμπληρώσει το 16ο έτος. Στη συντριπτική πλειονότητα των θέσεων, εκτός από τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών, απαιτείται και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ειδικά για τις θέσεις ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτικής απαραίτητη είναι επίσης η βεβαίωση εγγραφής στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ταυτότητας μέλους της Ένωσης, η οποία να είναι σε ισχύ.

Παράλληλα, για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης χρειάζεται και η γνώση Πληροφορικής και χειρισμού Η/Υ σε βασικό επίπεδο στα αντικείμενα (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών Διαδικτύου. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί εάν θα περιληφθεί στα βασικά προσόντα για την κάλυψη ορισμένων θέσεων και η γνώση ξένης γλώσσας, όπως έχει γίνει σε παλαιότερες προκηρύξεις.

Για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων λαμβάνεται υπόψη και το κριτήριο της εντοπιότητας, ενώ προβλέπονται και θέσεις για ειδικές κατηγορίες, όπως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, τρίτεκνοι και τέκνα τριτέκνων καθώς και παλιννοστούντες Πόντιοι και ομογενείς.

Σημειώνεται ότι, βάσει του αιτήματος από το υπουργείο Υγείας και μετά τη σχετική έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών, εντός του 2008 προγραμματίζεται η πρόσληψη και έκτακτου προσωπικού. Ειδικότερα, έχει δοθεί έγκριση για κάλυψη 1.022 θέσεων σε διάφορα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.