1.313 σπουδαστες στις Σχολες της ΕΛΑΣ

Διαγωνισμό για την κατάταξη 1.313 σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες.

Πόσοι θα εισαχθούν

1. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίζεται σε 1.200. από τον αριθμό αυτό:

Α. ποσοστό 10% δηλαδή 120 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που εξετάσθηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου, προηγούμενων ετών σε εθνικό επίπεδο και δεν παίρνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις κατά το τρέχον έτος (νέα εξέταση).

Β. ποσοστό 3%, δηλαδή 36 θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες εισαγωγής με τις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 12 του Ν. 2552/1997 (Α΄-266) σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 4α περίπτ. Ι, ΙΙ, ΙΙΙ του Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ Α΄ -90).

Γ. ποσοστό 87% δηλαδή 1.044 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον σχολικό έτος (με εξετάσεις).

2. Ο αριθμός των ιδιωτών που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζεται σε ενενήντα (90). Από τον αριθμό αυτό:

α. ποσοστό 10% δηλαδή 9 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που εξετάστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου, προηγουμένων ετών σε εθνικό επίπεδο και δεν παίρνουν μέρος στις αντίστο8ιχες εξετάσεις κατά το τρέχον έτος (νέα εξέταση).

Β. ποσοστό 3%, δηλαδή 3 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες εισαγωγής με τις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 12 του Ν.1551/1997 (Α΄ – 266) σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 4α περιπτ. Ι, ΙΙ, ΙΙΙ του Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ Α΄ -90).

Γ. ποσοστό 87% δηλαδή 78 θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον σχολικό έτος (με εξετάσεις).

3. Ο αριθμός των αστυνομικών που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών καθορίζεται σε 23, δηλαδή ποσοστό 20% του συνολικού αριθμού εισαγομένων (ιδιωτών, αστυνομικών). Από τον αριθμό αυτό:

α. ποσοστό 10%, δηλαδή 2 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα συμμετάσχουν με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως απόφοιτοι προηγουμένων ετών του Ενιαίου Λυκείου χωρίς νέα εξέταση.

Β. ποσοστό 90%, δηλαδή 21 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα συμμετάσχουν με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του Ενιαίου απολυτήριου με εξετάσεις.

4. Από τον αριθμό των εισαγομένων που καθορίζεται από κάθε μία των παραγράφων 1, 2 και 3, πλην των υποψηφίων του Ν. 2909/2-5-2001 (ΦΕΚ Α΄ -90) ειδική κατηγορία τέκνων Ελλήνων εξωτερικού κλπ, ποσοστό 10% προέρχεται από υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών του άρθρου 42 του Ν. 1481/1984.

5. Κατά τον καθορισμό του αριθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό της προηγούμενης παραγράφου δεν λαμβάνονται υπόψη τα κλασματικά υπόλοιπα. Ο αριθμός των θέσεων που δεν συμπληρώνεται από υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών της παραγρ. 4 καλύπτεται από τους λοιπούς υποψηφίους κατά κατηγορία συμμετοχής στις εξετάσεις και κατά σειρά επιτυχίας. Ομοίως ο αριθμός των θέσεων των αστυνομικών για τη Σχολή Αξιωματικών που δεν θα καλυφθούν από τους υποψηφίους της κατηγορίας του Ενιαίου Απολυτηρίου με εξετάσεις και αντίστροφα.

Χωρίς εξετάσεις

Στη Σχολή Αστυφυλάκων εισάγονται χωρίς εξετάσεις και καθ΄ υπέρβαση του εκάστοτε οριζομένου αριθμού, μέχρι δέκα αθλητές, οι οποίοι έχουν πετύχει διάκριση και εφόσον έχουν κα τα προσόντα που απαιτούνται για τους λοιπούς αστυφύλακες.

Τα προσόντα

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν οι έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως δόκιμοι αστυφύλακες ή υπαστυνόμοι και έχουν τα ακόλουθα προσόντα:

1. Να μην υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου 2004, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από 1-1-1979 και μεταγενέστερα.

2. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας.

3. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις, για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς (ΠΔ 133/2002).

4. Να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.

5. Να έχουν πίστη στο σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

6. Να έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ, χωρίς υποδήματα.

7. Να μην έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας ανώμοτης κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμησης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, αλητείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, λαθρεμπορίας, ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ημερών.

Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν κατατάσσονται στο Σώμα, αν μέχρι τον χρόνο έκδοσης της διαταγής κατάταξης δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα παραπάνω εγκλήματα.

8. Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρησή τους.

9. Να μην τελούν υπό απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη.

Υποβολή δικαιολογητικών

Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στα αστυνομικά Τμήμα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις 7-5-2004.

Οι υποψήφιοι της κατηγορίας των Ελλήνων του Εξωτερικού θα υποβάλουν την αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μέχρι τις 19-7-2004 στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας ή διαμονής τους στην Ελλάδα ή στα Προξενεία στις χώρες όπου διαμένουν. Διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής θα υποβάλουν μηχανογραφικά δελτία στο Υπουργείο Παιδείας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Η αναλυτική προκήρυξη δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (www.ydt.gr).

Ο αριθμός των εισακτέων

Α΄ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ (χωρίς νέα εξέταση)

ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

Α. με σειρά επιτυχίας (άνδρες – γυναίκες) 108

Β. ειδικών κατηγοριών (γυναίκες) 12

Σύνολο 120

ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ιδιώτες Αστυνομικοί

Α. με σειρά επιτυχίας (άνδρες – γυναίκες) 9 2

Β. ειδικών κατηγοριών (γυναίκες) – –

Σύνολο 9 2

Β΄ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (Ν. 2909/2001)

ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

Α. με σειρά επιτυχίας (άνδρες – γυναίκες) 36

Σύνολο 36

ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Α. με σειρά επιτυχίας (άνδρες – γυναίκες) 3

Σύνολο 3

Γ΄ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ (με εξετάσεις)

ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

Α. με σειρά επιτυχίας (άνδρες – γυναίκες) 940

Β. ειδικών κατηγοριών (γυναίκες) 104

Σύνολο 1044

ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ιδιώτες Αστυνομικοί

Α. με σειρά επιτυχίας (άνδρες – γυναίκες) 71 19

Β. ειδικών κατηγοριών (γυναίκες) 7 2

Σύνολο 78 21

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.