«Ζωντανο παρελθον μπορει να υπαρξει μονο για ενα δημιουργικο παρον ανοιχτο προς το μελλον»

Για 20ή χρονιά διοργανώνονται από το Δήμο Αβδήρων οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Δημοκρίτεια». Οι εκδηλώσεις, που έχουν γίνει θεσμός στα Άβδηρα, έναν τόπο ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος και σημασίας, και συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής, ξεκινούν αύριο, Τετάρτη 23 Ιουλίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 27 Ιουλίου, στα πλαίσια του εορτασμού των Πολιούχων Αγίας Παρασκευής και Αγίου Παντελεήμονα.

Στο πρόγραμμα και φέτος κυριαρχούν οι συναυλίες νεανικών, κυρίως, μουσικών σχημάτων και φυσικά η μεγάλη συναυλία του Νίκου Παπάζογλου, με την οποία κλείνουν οι φετινές εκδηλώσεις. Από το πρόγραμμα δεν λείπει και το «Ψωμί της Γαίας»,το οποίο θα αναβιώσουν και φέτος οι γυναίκες των Αβδήρων με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό. Όπως επίσης και η εκδήλωση «Παιχνίδια… απ’ τα παλιά», όπου τα μικρά παιδιά θα διασκεδάσουν και θα μάθουν τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια. Παράλληλα, όλες τις μέρες των εκδηλώσεων θα λειτουργούν εκθέσεις Γλυπτικής και Βιβλιοθεσίας από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοση, έκθεση με τις δημιουργίες για το περιβάλλον από τα παιδιά του ΚΕΔΑΠ Δήμου Αβδήρων, έκθεση Βιβλίου και Υπαίθρια Έκθεση αφίσας και φωτογραφιών για το περιβάλλον και τους υγροβιότοπους της περιοχής μας.

Χαιρετισμός της Δημάρχου Αβδήρων κας Εύας Τσακίρη

Η Δημοτική Αρχή του ιστορικού Δήμου των Αβδήρων, με την εξέχουσα πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, φιλοδοξεί με την ενίσχυση του θεσμού των ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΩΝ να πετύχει την ουσιαστική οικονομική και κοινωνική αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτισμικού δυναμικού και να ενισχύσει την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στο τιμόνι μιας τέτοιας προσπάθειας η δήμαρχος των Αβδήρων κ. Τσακίρη.

«Με το σύνθημα «Ζωντανό παρελθόν μπορεί να υπάρξει μόνο για ένα δημιουργικό παρόν ανοιχτό προς το μέλλον» σηματοδοτούμε το ξεκίνημα των φετινών εκδηλώσεων των Δημοκριτείων και εισάγουμε το θεσμό σε ένα πλαίσιο ποικιλόχρωμων εκφράσεων της Ιστορίας, του Πολιτισμού και των Παραδόσεων. Τα Άβδηρα, η Γενέτειρα του Πνεύματος, της Σοφίας και της Δημιουργίας, ο τόπος με τη λαμπρή ιστορική διαδρομή στους αιώνες, ντύνεται και πάλι στα γιορτινά του και χρωματίζει με ιριδίζουσες πινελιές τη σκοτεινή καθημερινότητα μέσα από τις αισιόδοξες και φωτεινές εκφράσεις του Πολιτισμού και των Τεχνών. Με εκδηλώσεις ιστορικές, μουσικές, εικαστικές και δράσεις για το περιβάλλον και τα παιδιά, εδραιώνει και φέτος τη συνεχή ποιοτική του παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Τα ζωντανά μνημεία και οι μαρτυρίες του πολυσήμαντου παρελθόντος συναντούν τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και σφραγίζουν με δυναμική και ουσία το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο του Δήμου. Σε μας απομένει πλέον η δραστηριοποίηση, η ευαισθητοποίηση και η δημιουργική συμβολή. Σας καλώ να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις εκδηλώσεις των Δημοκριτείων, να προχωρήσουμε μαζί, με συλλογική δουλειά σ’ αυτή την προσπάθεια, για μια ζωντανή και βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά».

Από το πρόγραμμα των «Δημοκριτείων» ξεχωρίζουν οι εξής εκδηλώσεις:

• Πέμπτη 24 Ιουλίου, ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου: Εκδήλωση-Παρουσίαση με θέμα: «Ψηφιακές Βιβλιοθήκες και Θράκη, Άβδηρα & Δημόκριτος στο Διαδίκτυο» με τον Αν. καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ. Γεράσιμο Κέκκερη. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλιοδεσίας και γλυπτικής από τα αντίστοιχα εργαστήρια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης.

• Παρασκευή 25 Ιουλίου, ώρα 9.30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία: Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής με το συγκρότημα «Ταξιδιώτες της Παράδοσης»

• Σάββατο 26 Ιουλίου, ώρα 9.30μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία: Συναυλία μουσικής με το συγκρότημα «Οι παλιοί Διαβάτες».

• Κυριακή 27 Ιουλίου, ώρα 9.30μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία: Συναυλία με το Νίκο Παπάζογλου.

Επιμέλεια: Μ.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.