Ζωντανη στη μνημη η μαχη των Οχυρων

Αναβίωσε στη Νυμφαία η μάχη των υπερασπιστών του οχυρού απέναντι στον Γερμανό εισβολέα

Για ακόμη μια φορά Κομοτηναίοι, και όχι μόνο, με σύμμαχο τον καλό καιρό τίμησαν την 76η επέτειο της μάχης των οχυρών και της ηρωικής αντίστασης απέναντι στη Γερμανική εισβολή την Κυριακή 9 Απριλίου στο οχυρό της Νυμφαίας.
 
Για μια ακόμα φορά πολίτες, στρατιωτική αλλά και πολιτική ηγεσία τίμησαν τους επτά Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας, υποχρεώνοντας τους αντιπάλους τους να πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτό το κομμάτι ελληνικής γης.
 
Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, μέλη στρατιωτικών και  άλλων οργανώσεων, καθώς και βουλευτές της Ροδόπης και όχι μόνο, μιας και κατέθεσαν στεφάνι ο κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντιπρόσωπος του βουλευτή Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ καθώς και ο βουλευτής της ΧΑ Αντώνης Γρέγος.
 

 
Τα όσα συνέβησαν κατά τη μάχη του οχυρού της Νυμφαίας εξιστόρησε ο Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου, που περιέγραψε πως οι δυνάμεις στο οχυρό απώθησαν τις επιθέσεις των Γερμανών, «άτρωτοι, αδούλωτοι, νικητές άξιοι και τιμημένοι υπερασπιστές της πατρίδας μας» των οποίων τη δόξα και το μεγαλείο ζηλεύουμε, και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό.
 
Σημείωσε δε πως «οι νεότεροι είμαστε φύλακες μια ένδοξης χώρας, στην οποία γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα ωραιότερα ιδανικά του κόσμου, μια βαριά κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχθεί, και αν χρειαστεί να γράψουμε, χωρίς δισταγμό μια νέα Νυμφαία στην ιστορία του τόπου μας».
 
 

Γεώργιος Καμπάς «Είναι σημαδιακές μέρες αυτές, για πολλούς λόγους, για τη χώρα μας σήμερα» 

Την ικανοποίησή του για την παρουσία του κοινού εξέφρασε από την πλευρά του ο Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, που τόνισε πως είναι μέρα τιμής, κατά την οποία σε όλα τα οχυρά, αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους τους νεκρούς, οι οποίοι έπεσαν για τη πατρίδα και τη χώρα μας, στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.
 
«Είναι σημαδιακές μέρες αυτές, για πολλούς λόγους, για τη χώρα μας σήμερα» τόνισε, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός στρατός ήταν, είναι και θα είναι πάντα ισχυρός ώστε να μπορεί να αντιπαλεύσει και να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια όσων επιβουλευτούν την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας.
 
«Αυτές οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μας θυμίζουν αυτή την ιστορική προσπάθεια της χώρας μας και να μας χαλυβδώνουν ακόμα περισσότερο να συνεχίσουμε στη σύγχρονη εποχή να μαχόμαστε για να μείνουμε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι» κατέληξε.
 
 

Μητροπολίτης Παντελεήμων «Στο οχυρό της Νυμφαίας οι ήρωες και οι νεκροί μας διδάσκουν την ατόφια ιστορία και παράδοσή μας» 

Σήμερα που οι νέοι Έλληνες δεν διαβάζουμε την ιστορία μας ή ακόμη χειρότερα την παραχαράσσουμε ή αφήνουμε κάποιους άλλους να γράφουνε τη δική μας ιστορία με τα δικά τους συμφέροντα, στο οχυρό της Νυμφαίας οι ήρωες και οι νεκροί μας διδάσκουν την ατόφια ιστορία και παράδοσή μας» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, τονίζοντας πως «πραγματικά οι Έλληνες δεν πολέμησαν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολέμησαν και πολεμούν σαν Έλληνες».
 
«Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, που μας οδηγεί στο σταυρό και την ανάσταση, «ας ανεβούμε στα πνευματικά Ιεροσόλυμα, ας συσταυρωθουμε και συναναστηθούμε με το Χριστό, αλλά και ας μάθουμε σωστά την Ιστορία μας και βαδίσουμε στα χνάρια που βάδισαν οι πρόγονοί μας» κατέληξε.
 
 

Νίκος Τσαλικίδης «Οι Έλληνες, όταν ήταν ενωμένοι και πολεμούσαν για τις αρχές και τις αξίες τους, πάντα μπορούσαν να κάνουν πολλά» 

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης τόνισε πως 76 χρόνια αφού οι ελληνικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις ναζιστικές υπερδυνάμεις σε μια άνιση μάχη, έρχεται στο νου η φράση του Τσώρτσιλ πως «οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
 
 
«Οι Έλληνες, όταν ήταν ενωμένοι και πολεμούσαν για τις αρχές και τις αξίες τους, πάντα μπορούσαν να κάνουν πολλά και σε μια δύσκολη περίοδο, που η ηθική, και οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα, η λεβεντιά και το σθένος αυτών των ηρώων αποτελεί οδηγό για τις καλύτερες μέρες» έκλεισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.