Ζωντανη η μνημη της γενοκτονιας των Ελληνων της Μικρας Ασιας στην Κομοτηνη

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης

Την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος τίμησε η Κομοτηνή την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Της κατάθεσης προηγήθηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Ανάγκη να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία

Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στη μνήμη της θυσίας τους, που αντικατοπτρίζεται στους νεοέλληνες, που «πρέπει με τη ζωή μας, με τα έργα μας, με τη σθεναρότητα του πνεύματός μας να αποδειχθούμε άξιοι απόγονοι αυτών των ηρώων».

Το αίμα τους είναι νωπό, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει πως η ιστορία αυτή πρέπει να καταγράφεται και να διδάσκεται σωστά, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε ανάγκη να ξαναγράψουμε την ιστορία, έχουμε ανάγκη να την ξαναδιαβάσουμε».

Ζωντανή η ιστορική μνήμη

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε πως αυτή τη μέρα «τιμούμε όσους υπηρέτησαν και υπερασπίστηκαν σημαντικές αξίες και ιδανικά».

«Ένα αιώνα μετά», τόνισε, «οι μαρτυρίες κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη, και αποτελεί χρέος μας να τιμήσουμε αυτή την ιστορικής σημασίας ημέρα και τις ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων».

Τιμώντας τα θύματα χωρίς αισθήματα ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας

Στεφάνι κατέθεσε και ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, που σημείωσε πως η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. «Τιμούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό τα θύματα των διωγμών που υπέστη ο ελληνισμός στη Μικρά Ασία, χωρίς όμως αισθήματα ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας» ανέφερε.

Ως χώρα και ως λαός, τόνισε, εργαζόμαστε σταθερά για την ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία και την ασφάλεια στην περιοχή, όμως παραμένουμε ανυποχώρητοι απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, απέναντι στις προκλήσεις και την επιθετικότητα εκ μέρους της γείτονος.

«Είμαι βέβαιος πως αν πορευτούμε με σύμπνοια και σύνεση δεν έχουμε να φοβηθούμε καμία απειλή» κατέληξε.

Κρατώντας άσβεστη τη μνήμη

Το παρών όπως κάθε φορά έδωσε ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», ο πρόεδρος του οποίου κ. Χαράλαμπος Φαρασόπουλος σημείωσε πως έκαναν όπως κάθε φορά το καθήκον τους. «Θυμόμαστε πάντα την ημέρα αυτή ως Έλληνες και μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές την ανάγκη να θυμούνται την ημέρα αυτή» ανέφερε.

Δεν μπορεί να υπερηφανεύεται η σημερινή τουρκική ηγεσία

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Κωνσταντίνος Βουζουκίδης σημείωσε πως αυτή την ημέρα τιμούν όσους έχασαν τη ζωή τους από την οργανωμένη από την Τουρκία γενοκτονία των Μικρασιατών, μία από τις τρεις γενοκτονίες μαζί με αυτή των Ποντίων και των Αρμενίων.

«Δυστυχώς και σήμερα η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτές τις γενοκτονίες ούτε να απειλεί με τα ίδια» σημείωσε, θεωρώντας πως ο ελληνικός λαός δίνει μήνυμα ενότητας.

Θεωρεί δε πως την τελική απάντηση θα δώσει ο τουρκικός λαός, που στερείται ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, και θα στείλει τη σημερινή ηγεσία του εκεί που έχει τους μισούς αξιωματικούς και τους μισούς δικαστές, στη φυλακή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.