«Ζωη περιπτερο, οπως ζωη μαρτυριο»

Η κ. Χρύσα Αγγέλου, είναι πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Ροδόπης. Εργάζεται περισσότερες από δώδεκα ώρες τη μέρα με πολλούς συναδέλφους της να εργάζονται δεκαοκτώ ώρες ημερησίως. Μιλά σήμερα στον «Κόσμο» για τις ανάγκες των ανθρώπων που λειτουργούν περίπτερα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα προϊόντα που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση πελάτες και αλαφροχέρηδες… Διαβάζουν εφημερίδες οι Κομοτηναίοι; Ποιοι και τι κλέβουν; Πόσο κοστίζει η εκμίσθωση ενός περιπτέρου και πώς σχολιάζουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τα περίπτερα – super market της πόλης μας;

Πόσα χρόνια δουλεύετε στο περίπτερο;

30 χρόνια.

Απαιτούνται μεγάλες αντοχές;

Ναι, είναι πολλές οι ώρες δουλειάς και ελάχιστη ξεκούραση. Κάθε μέρα πολύς ο κόσμος κι εμείς θα πρέπει να είμαστε ευχάριστοι με όλους.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε τώρα;

Η μείωση των ποσοστών κέρδους στα τσιγάρα και στις κάρτες κυρίως, αλλά και σε άλλα είδη. Πωλούνται φθηνά τσιγάρα με 2 και 2,5% μειωμένο το κέρδος. Ίδια η εικόνα και στις κάρτες με 5% μείωση.

Ποια προϊόντα πωλούνται πιο συχνά;

Οι κάρτες, τα τσιγάρα και οι εφημερίδες.

Πωλούνται οι εφημερίδες; Διαβάζει δηλαδή ο κόσμος;

Μπα, μην χαίρεστε πωλούνται cd κι όχι εφημερίδες. Αγοράζουν cd και όχι εφημερίδες οι περισσότεροι, ιδίως Σάββατο και Κυριακές.

Από ό,τι βλέπω δεν λείπουν και οι λαθραναγνώστες…

Όντως, λαθραναγνώστες κάθε μέρα. Ενοχλούν ακόμη και τους πελάτες και δεν το καταλαβαίνουν.

Και από «αλαφροχέρηδες» πώς πάμε;

Αρκετά καλά δυστυχώς. Μιλάμε για καθημερινή κλεπτομανία. Στόχος τα ένθετα των εφημερίδων και τα περιοδικά.

Και τα περιστατικά των διαρρήξεων μαθαίνω ότι πληθαίνουν, είναι αλήθεια;

Φαινόμενα γενικότερα κλοπής έχουμε πάντα. Εμένα αυτό που με πειράζει είναι ότι κλέβουν μεγάλοι άνθρωποι, με θέσεις και κύρος. Τους πιάνω επ αυτοφώρω και ντρέπομαι εγώ. Το κέρδος μου είναι μικρό, για να καταλάβετε βγάζω 5 λεπτά στην εφημερίδα, αν μου κλέψουν μια εφημερίδα πρέπει να πουλήσω είκοσι για να βγάλω τη ζημιά.

Δείχνουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση οι διαρρήκτες;

Ναι, στα τσιγάρα και στις κάρτες. Πάντα κλέβουν μάρκες, όπως Marlboro.

Λένε πολλοί ότι στην Κομοτηνή δεν μιλάμε για περίπτερα, αλλά για περίπτερα «super market»…

Είμαστε πενήντα στην Κομοτηνή, τα περισσότερα βρίσκονται σε έναν κεντρικό δρόμο. Δεν φταίνε οι περιπτεράδες. Είναι μικρά και τα πεζοδρόμια. Ίδια είναι η εικόνα και σε άλλες χώρες. Δεν είναι δυνατόν να είναι όπως ήταν όταν έδωσαν τις άδειες, πριν πενήντα χρόνια. Τότε καθόταν ο ανάπηρος και έβγαζε το χαρτζιλίκι του.

Επίσης, αυτό που ακούγεται είναι ότι η ενοικίαση ενός περιπτέρου στοιχίζει όσο και μιας πολυτελέστατης γκαρσονιέρας, είναι αλήθεια;

99% των περιπτέρων έχουν περάσει στα χέρια των ενοικιαστών. Καταβάλλονται όντως πολύ μεγάλα ενοίκια, 1000 ευρώ μηνιαίως. Χωριστά ο αέρας, 50.000 ευρώ για να μπουν σε ένα περίπτερο με το εμπόρευμά του. Είναι και τα χρήματα που δίνονται για την εκμίσθωση του πεζοδρομίου. Το πληρώνουμε όλη τη χρονιά για τρεις μήνες που θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος. Για παράδειγμα όταν λειτουργούν τα ψυγεία για τα αναψυκτικά και το παγωτό.

Πάντως έχετε το ιδανικό κατάστημα εσείς οι περιπτερούχοι: Ο πελάτης στέκεται έξω από αυτό, μένει πάρα πολύ λίγο και πάντα αγοράζει κάτι…

Δίκαιο έχετε (γέλια).

Κάνετε και το συνεχές ωράριο πράξη. Πόσες ώρες δουλεύετε;

Συνεχές ωράριο όντως. Δώδεκα ώρες το λιγότερο, άλλοι συνάδελφοι και δεκαοκτώ ώρες. Είμαστε και χωρίς τη δυνατότητα της τουαλέτας.

Αλήθεια πώς το λύνετε το πρόβλημα;

Πέριξ στα γειτονικά καταστήματα. Χωρίς νερό και τουαλέτα. Πρέπει να γίνουν πιο ανθρώπινα και τα περίπτερα, η πολιτεία θα πρέπει να δει οργανωμένα το θέμα. Από τη μια οι ελλείψεις αυτές, από την άλλη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι και οι αλαφροχέρηδες… Ζωή περίπτερο, όπως ζωή μαρτύριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.