Ζητουν μονιμη λυση οι εργαζομενοι στο Βοηθεια στο Σπιτι

16 εργαζόμενοι εξυπηρετούν πάνω από 500 άτομα στην Κομοτηνή

Απεργία πραγματοποίησαν την Πέμπτη 29 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Ροδόπη, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε το συντονιστικό όργανο συλλόγων και σωματείων του προγράμματος.
 
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ συνολικά το πρόγραμμα απασχολεί γύρω στα 230 άτομα, από τους οποίους οι 16 στη Ροδόπη, οι οποίοι ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι, την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για οριστική τακτοποίηση όλων των εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς εργάζονται ανελλιπώς επί δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια, έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ευπαθών Κοινωνικών ομάδων, αλλά και την άμεση καταβολή του επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας και στους Οικογενειακούς Βοηθούς του Προγράμματος.
 
Επίσης ζητούν την ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αποδόμηση και διάλυση του, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την ενίσχυση και αναβάθμιση των υλικοτεχνικών μέσων που χρησιμοποιούν καθημερινά για τις ανάγκες εφαρμογής του προγράμματος οι εργαζόμενοι. 

Σημαντική η προσφορά του προγράμματος 

Το πρόγραμμα εξυπηρετεί δωρεάν περίπου 100.000 ηλικιωμένους σε όλη την Ελλάδα, σημείωσε η εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Ελλάδα Ηρακλέους, κοινωνική λειτουργός στο πρόγραμμα στην Κομοτηνή, όπου εργάζονται 16 άτομα εξυπηρετώντας πάνω από 500 άτομα.
 
Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στηρίζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στις καθημερινές τους ανάγκες, βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, ενισχύουν την σωματική και ψυχική υγεία των εξυπηρετούμενών τους, ενώ στηρίζουν πλέον, πέρα των 500 αυτών ατόμων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, οικογένειες προσφέροντας τους νοσηλευτική φροντίδα, κοινωνική στήριξη και άλλα.
 
«Το καθηκοντολόγιό μας είναι πολύ μεγάλο και το φάσμα του ευρύ, ενώ προλαβαίνουμε και αποτρέπουμε φαινόμενα απομόνωσης και ιδρυματοποίησης, τα οποία διαφορετικά θα οδηγούσαν σε κλειστή φροντίδα με τεράστιο κόστος για το κράτος» σημείωσε, αναφέροντας επίσης πως το κράτος εξοικονομεί σημαντικά ποσά μέσω της πρόληψης και της κατ’ οίκον φροντίδας.
 
Όλοι οι εργαζόμενοι αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό, με μια διεπιστημονική ομάδα η οποία απαρτίζεται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς, τόνισε η κ. Ηρακλέους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχει μια σχεδόν δεκαπενταετή εμπειρία στην πλάτη τους, μέσα από την οποία πλέον γνωρίζουν τις καθημερινές ανάγκες όλων των ωφελούμενων.
 
Από το 2002 μέχρι και σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, τόνισε, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται, και παρά τις υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για μονιμοποίηση, αυτή δεν έχει γίνει, ενώ πολλοί από αυτούς παρά τη νέα σύμβαση παραμένουν απλήρωτοι, κάτι που ευτυχώς παρόλο που φάνηκε ότι θα γίνει και στην Κομοτηνή, τελικά αποσοβήθηκε.
 
Για αυτό και προχώρησαν στην απεργία της 29ης Μαρτίου, διεκδικώντας οριστική και μόνιμη λύση, που θα κατοχυρώνει το υπάρχον προσωπικό και θα αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας τους, που είναι αορίστου χρόνου.
 
Επίσης είναι απαραίτητη η πλήρωση των κενών θέσεων που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια και οδηγεί στη συρρίκνωση του προγράμματος, όπως απαραίτητη κρίνεται και η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου των αυτοκινήτων τους.
 
«Ζητάμε τη θεσμοθέτηση του “Βοήθεια στο σπίτι”, τη διασφάλιση των δεδουλευμένων και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μας βοηθήσουν στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει» κατέληξε. 

Σε ομηρία οι εργαζόμενοι 

Την άποψη πως εδώ και 15 χρόνια οι εργαζόμενοι του προγράμματος βρίσκονται σε ομηρία και την συμπαράσταση του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης εξέφρασε η πρόεδρός του κ. Φωτεινή Αντωνιάδου, σημειώνοντας πως τους βλέπουν ως συναδέρφους και η στήριξή τους είναι δεδομένη.
 
Την άποψη πως το θέμα που προέκυψε με το πρόγραμμα είναι ακόμα ένα δείγμα της αποδόμησης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Μάγγας, σημειώνοντας πως καταδεικνύει την άμεση ανάγκη όλες αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό.
 
Όλη αυτή η διαδικασία της «ομηρείας» των εργαζομένων στα προγράμματα, σημείωσε, περιμένοντας τις ανανεώσεις των συμβάσεων, πέρα από την ανασφάλεια στους εργαζόμενους δεν επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία των δομών. «Οι θέσεις αυτές δεν είναι πολυτέλεια, ιδίως στις εποχές που διανύουμε, αυτές οι υπηρεσίες είναι υπηρεσίες αιχμής» κατέληξε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.