Ζητουμενο ο συνολικος σχεδιασμος για τις σχολικες εγκαταστασεις του Δημου Κομοτηνης

600.000 ευρώ θα δώσει φέτος ο Δήμος Κομοτηνής για την συντήρηση σχολικών μονάδων

Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής θα συζητηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στον Δήμο Κομοτηνής στις κτιριακές υποδομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μειονοτικής εκπαίδευσης, μετά από πρόταση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης.
 
Η παράταξη κατέθεσε την πρόταση της με τον επικεφαλής κ. Νίκο Φακιρίδη να σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια ο Δήμος  αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα στο ζήτημα των κτιριακών υποδομών των δημόσιων σχολίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όμως έχει μειωθεί περίπου κατά 35% η επιχορήγηση προς το Δήμο για τη κάλυψη των σχετικών αναγκών.
 
Πολλά δε από τα κτίρια των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πολλά χρόνια που έχουν κατασκευαστεί και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Σε πολλές περιπτώσεις, τόνισε ο κ Φακιρίδης, οι αίθουσες των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, με μαθήματα να γίνονται ακόμα και σε υπόγεια.
 
Τα μέλη της παράταξης είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με τους κ. Ταπατζά και κ. Γκαράνη, οι οποίοι έχουν την ευθύνη από τη μεριά της διοίκησης του Δήμου για τις κτιριακές υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και έκαναν και δική τους έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι ανάγκη να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν, ώστε να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα οι εργασίες συντήρησης των κτιρίων, κυρίως από τη σκοπιά της υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και των υλικοτεχνικών υποδομών που είναι απαραίτητες για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών.
 
Τέλος ο κ. Φακιρίδης έθιξε και το θέμα της αύξησης ή και αντικατάστασης ορισμένων σχολικών αιθουσών με την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ή επέκταση των υφιστάμενων, εάν είναι δυνατόν, αλλά και το γενικότερο θέμα με τις κτιριακές υποδομές που υπάρχει και στη μειονοτική εκπαίδευση, η οποία διέπεται από ειδικό καθεστώς ζητώντας να μάθει πώς το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
 
Η παράταξη έθεσε το θέμα στο συμβούλιο θεωρώντας πως είναι η κατάλληλη περίοδος για τη συζήτηση αυτή, μιας και οι όποιες  παρεμβάσεις, θα υλοποιηθούν την αμέσως επόμενη περίοδο, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών των σχολείων, τουλάχιστον ως προς τις συντηρήσεις και επισκευές των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, θεωρώντας παράλληλα πως είναι χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση, για να αποκτήσουν όλοι μια πιο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης, των αιτιών των προβλημάτων που χρονίζουν και των πιθανών λύσεων και ενεργειών που απαιτούνται.  

Στο επόμενο δημοτικό η συζήτηση του θέματος 

Το θέμα, μετά και από αίτημα των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, θα συζητηθεί ως θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα, παρόλο που ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης είχε τονίσει πως η διοίκηση ήταν έτοιμη να το συζητήσει.
 
Πάντως ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως το έργο των συντηρήσεων για το 2017 ήδη έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες το καλοκαίρι, σημειώνοντας παράλληλα πως φέτος το ύψος των επισκευών ανέρχονταν σε περίπου 600.000 ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για όλα όσα πρέπει να γίνουν στις σχολικές εγκαταστάσεις του Δήμου, αλλά θα μπορέσουν να τις κρατήσουν λειτουργικές.
 
Μάλιστα επισήμανε πως το ύψος της χρηματοδότησης είναι αρκετά μεγαλύτερο από την κατανομή των ποσών που δίνονται από το υπουργείο, που ανέρχονται σε περίπου 140 χιλιάδες ευρώ, και δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη για το 2017.
 
Όσο για τις καινούριες σχολικές μονάδες, σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, την ώρα που τα παλιά «μπερεκέτια», όπως τα χαρακτήρισε, του πάλαι ποτέ Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που απορροφήθηκε από τις Κτιριακές Υποδομές, με την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, έχουν σταματήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.