“Ζητω καθαρη εντολη”

Μια νέα καθαρή εντολή προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή της πολτικής του, ζήτησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ανοίγωντας τις εργασίες του 6ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε με δριμύτητα στην εσωκομμτική αντιπολίτευση στο κόμμα του, για την οποία σημείωσε ότι δεν έχει το δικαίωμα να υποσκάψει την πρόσφατη εκλογική νίκη, αλλά και στη Δεξιά, για την οποία είπε ότι “αδυνατεί να αναπτύξει μια σύγχρονη και αξιόπιστη πολιτική πρόταση και προσεγγίζει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με άκρατο και επίμονο καιροσκοπισμό”.

Ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου 6.500 μελών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι το κυβερνών κόμμα “δεν θα πρέπει να γίνει ο ιμάνατας της αντιλαϊκής πολιτικής της Δεξιάς”.

Και αυτό θα γίνει όπως είπε ο κύριος Σημίτης “εφόσον το ΠΑΣΟΚ υλοποιήσει την πολιτική του, χωρίς παλινδρομήσεις και λαϊκιστικές ακρότητες, οι οποίες μπορεί ορισμένες φορές να επιδοκιμάζονται αρχικά από την κοινωνία, σε βάθος χρόνου όμως είναι βέβαιο ότι τυγχάνουν της αποδοκιμάσίας της”.

Ταυτόχρονα στην ωριαία ομιλία του έσπευσε να περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης, συνοψίζοντας τους στο τρίπτυχο, οικονομική ανάπτυξη- κοινωνικό κράτος- εδραίωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας- μέχρι το τέλος της τετραετίας, στόχοι που όπως είπε “ταυτίζονται με εκέινους της κοινωνίας”.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του κατά τα τελευταία χρόνια, ο κύριος Σημίτης μίλησε για τη Συμφωνία του Ελσίνκι “που οδήγησε την Τουρκία στο δρόμο των δημοκρατικών ανοιγμάτων”, για την ΟΝΕ “η οποία έβαλε τάξη στα οικονομικά της χώρας” για την αύξηση των πόρων που επιτεύχθηκε από τη διαπραγμάτευση του Γ΄ ΚΠΣ, για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, την πρόοδο των Ολυμπιακών Έργων και το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας είναι διπλάσιοι από εκείνους των χωρών μελών της Ε.Ε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των ταυτοτήτων για το οποίο είπε ότι έχει λυθεί οριστικά σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους αλλά και τις αρχές ενός προοδευτικού και σοσιαλιστικού κόμματος.

Κύρια συνιστώσα της πολτικής τπυ ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός είναι “ο εκσυγχρονισμός, οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την ισχυρή κοινωνία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συγκρουστούμε με αντιλήψεις που οδηγούν τη χώρα στο παρελθόν και εγλωβίζουν τις δυνάμεις της κοινωνίας”.

Ο κύριος Σημίτης έθεσε, κατά την προσφιλή του τακτική, διλλήματα πουν έχουν να κάνουν με το ξεκαθάρισμα της ιδεολογικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα που αποδέχεται την ευρωπαϊκή στρατηγική οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, πράγμα που αντιδιαστέλεται από μια εσωστρεφή και αποστασιοποιημένη πολτική.

“Θέλουμε κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές που ακολουθούμε να ισχυροποιούν τον κοινωνικό ιστό ή θα προτιμήσουμε να επιστρέψουμε στις επιλεκτικές παροχές με κριτίριο το πολτικό κόστος” αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει την εκλογική νίκη του 2000, να φυλλορροήσει σε μια μίζερη, εσωστρέφεια ατεκμηρίωτων πολιτικών διαφοροποιήσεων, να φυλλορροήσει σε μια διελκυστίδα προσωπικών ανταγωνισμών που συγκαλύπτονται με κριτικές αμφιβολίες.

Αφήνοντα αιχμές για το εσωτερικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός, τόνισε με νόημα ότι την πολιτική του δεν την πολεμούν μόνο οι αντίπαλοι, αφού όπως είπε “υπονομεύεται και από μία διαβρωτική εικόνα που χτίζεται μεθοδευμένα ως δήθεν αποκάλυψη της πραγματικότητας”.

Τέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τον έλεγχο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και σημείωσε ότι η αγορά θα πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και όχι η κοινωνία την αγορά και κατέληξε λέγοντας: “ρίχνουμε το βάρος μας στο κοινωνικό κράτος, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου της εργαζόμενης οικογένειας, στην ταχύτερη βελτίωση των υπηρεσιών στην παιδεία, στην πρόνοια και στην υγεία.”

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο “ασφαλιστικό” μίλησε για την ανάγκη συνδιαμόρφωσης λύσεων από την κυβέρνηση και τους εργαζόνενους, γεγονός που ερμηνεύθηκε, ως ένδειξη διάθεσης για διάλογο και συνεργασία με την κοινωνία και τα συνδικάτα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

Το κλίμα για τον Πρωθυπουργό είναι αναμφισβήτητα θετικό μεταξύ των συνέδρων και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται να διατυπωθούν οι παρεμβάσεις των άλλων στελεχών του Κινήματος, αλλά και ο απολογισμός του έργου της απερχόμενης Κ.Ε, από τον γραμματέα του Κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργά σήμερα το απόγευμα.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.