Ζητανε επιτακτικα νεες επαγγελματικες αδειες Λαικων Αγορων επαγγελματιες στη Ροδοπη

Μεχμέτ Γιουξέλ: «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ούτε κάποια άλλη βοήθεια, ζητάμε να είμαστε νόμιμοι μέσα στη Λαϊκή Αγορά»

Μπλεγμένοι στις διατάξεις των νόμων και την ολιγωρία της διοίκησης 

Την άποψη ότι μπορούν να εκδοθούν νέες άδειες, κάτι που θα βοηθήσει και στον περιορισμό του παρεμπορίου, εκφράζει ο κ. Μεχμέτ Γιουξέλ, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Σε αυτή είχε τονιστεί πως η μη προκήρυξη, τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσκλησης από την Περιφέρεια για την έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών λαϊκών αγορών και πλανοδίου εμπορίου στη Ροδόπη, οφείλεται στην μη λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης» (ΟΠΣΠΑ)

Όμως ο ίδιος θεωρεί πως ο νόμος αφήνει περιθώριο για την έκδοση νέων αδειών, αν κινηθεί κατάλληλα η Περιφέρεια, κάτι που θα πρέπει να γίνει στη Ροδόπη μιας και όπως σημειώνει ο ίδιος, έχουν να εκδοθούν άδειες από το 2009.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί επαγγελματίες, για να μπορέσουν να ζήσουν, να υποχρεώνονται να πωλούν πλανόδια και παράνομα, παρόλο που επιθυμούν να λειτουργήσουν νόμιμα στην Λαϊκή Αγορά, και να χάνει πόρους και το κράτος, αλλά και να χρειάζεται αυξημένη αστυνόμευση.

Πρόβλημα η μη προκήρυξη αδειών

Με τον Νόμο 4314/2014, είχε οριστεί πως ο Περιφερειάρχης εγκρίνει την απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων για την προκήρυξη νέων επαγγελματικών αδειών Δημοτικών Αγορών, για το οποίο όμως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί έγκριση από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Λαϊκών Αγορών (ΚΣΟΛΑΕ).

Παρόλα αυτά μέχρι τα τέλη του 2017, όταν και ο νόμος άλλαξε, δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής είχε αποστείλει το 2016 έγγραφο με το οποίο ζητούσε την έκδοση 30 επαγγελματικών Αδειών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Η όλη διαδικασία άλλαξε το 2017, με την ψήφιση του νόμου 4497/2017,  «Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», με τον οποίο η έκδοση νέων τέτοιων αδειών επιτρέπεται αφού ολοκληρωθεί ο ΟΠΣΠΑ.

Όμως στο μεταξύ γίνονται προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων στις Λαϊκές Αγορές, και έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις επαγγελματίες από την Αλεξανδρούπολη πήραν θέσεις στην Αγορά της Κομοτηνής, «και καλά έκαναν» όπως αναφέρει ο κ. Μεχμέτ Γιουξέλ, όμως οι ενδιαφερόμενοι από την Ροδόπη δεν μπορούν να συμμετάσχουν μιας και δεν διαθέτουν άδειες.

«Πρέπει να βγάλει και για εμάς προκήρυξη για τις άδειες» σημειώνει χαρακτηριστικά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν θέσεις στη Λαϊκή.

Ζητούν να ληφθεί μέριμνα από τον Περιφερειάρχη

Όσο για την αδυναμία προκήρυξης αδειών, τόνισε πως ο νόμος, όπως τροποποιήθηκε με τον 4512/2018, μπορεί να σημειώνει ότι η έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών υπαίθριου εμπορίου οποιασδήποτε μορφής, καθώς και η δημιουργία νέων λαϊκών αγορών, επιτρέπονται μόνο μετά την πλήρη λειτουργία του ΟΠΣΠΑ, όμως περιλαμβάνει  και την αναφορά πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης μπορεί να επιτραπεί η έκδοση νέων αδειών υπαίθριου εμπορίου, καθώς και η δημιουργία νέων λαϊκών αγορών και πριν την πλήρη λειτουργία του ΟΠΣΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, οι τοπικές αρχές ταλαιπωρούνται από τους παράνομους πωλητές, που όμως είναι αναμενόμενο να προχωρήσουν στην παράνομη πώληση, μιας και ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από τη νόμιμη πώληση.

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ούτε κάποια άλλη βοήθεια, ζητάμε να είμαστε νόμιμοι μέσα στη Λαϊκή Αγορά, να μπουν νέα πρόσωπα, νέα παιδιά, ώστε να μην ασκούν παράνομα το επάγγελμα» ανέφερε, καθώς δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό.

Μάλιστα τόνισε πως ενώ σε άλλες περιοχές εκδίδονταν νέες άδειες μέχρι το 2016 ή και το 2017 (στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας βγήκαν 218 άδειες), κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει στην Ροδόπη από το 2009.

Ο νόμος επιτρέπει την ανανέωση υφιστάμενων αδειών, όμως υπήρχαν πωλητές που δεν κατάφεραν το 2018, κυρίως για οικονομικούς λόγους, να ανανεώσουν τις άδειές τους, με αποτέλεσμα να τις χάσουν, και ουσιαστικά να φύγουν από το επάγγελμα, και σε πολλές περιπτώσεις, και από τη χώρα ως μετανάστες.

Έτσι όχι μόνο δεν υπάρχουν καινούριοι πωλητές, αλλά αντίθετα μειώθηκε ο αριθμός τους.

«Απαιτούμε από τον κ. Περιφερειάρχη, να βγάλει την προκήρυξη για νέες εκδόσεις αδειών» ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχουν πωλητές στην Λαϊκή Κομοτηνής από γειτονικούς νομούς που είναι εγκατεστημένοι κανονικά, ενώ ουσιαστικά στους Κομοτηναίους απαγορεύεται να πάμε γιατί δεν έχει βγει η συγκεκριμένη προκήρυξη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.