«Ζεσταθηκε» η αγορα της Κομοτηνης απο το δωρο

Λίγο η έλλειψη χρημάτων και η ταχύτητα με την οποία εξανεμίζεται το δώρο των Χριστουγέννων, λίγο οι πολλαπλές υποχρεώσεις και οι ετοιμασίες του σπιτιού για τις γιορτές, προκάλεσαν ένα αγοραστικό πανικό την περασμένη Κυριακή την ώρα του κλεισίματος της αγοράς στην Κομοτηνή αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, μια και οι καταναλωτές δεν προλάβαιναν να ψωνίζουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ένδυσης – Υπόδησης Κομοτηνής Γιάννης Λόης μετέφερε στον ΠτΘ την εικόνα της κίνησης της αγοράς της Κομοτηνής τις παραμονές των γιορτών. «Η αγορά κινήθηκε ικανοποιητικά τις τελευταίες 3 – 4 μέρες σε σχέση με το υπόλοιπο 2006, μια και η χρονιά που διανύουμε δεν είναι από τις καλύτερες».

Ο κ. Λόης παρατήρησε, όπως και πολλοί καταναλωτές, ότι η ελληνική επαρχία ταύτισε το ωράριο των καταστημάτων της Αθήνας, την παραμονή των Χριστουγέννων, μ’ αυτό της Κομοτηνής και θεωρούσαν ότι η αγορά έκλεινε στις 6.00 το βράδυ αν και το ωράριο ήταν μέχρι τις 3.00 το απόγευμα. «Τα κεντρικά ΜΜΕ έχουν την εντύπωση ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Όλες οι επαρχιακές πόλεις είχαν παρόμοιο ωράριο μ’ αυτό της Κομοτηνής αλλά οι καταναλωτές άκουγαν ότι η αγορά θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 6.00». Βέβαια, αρκετοί πελάτες γνώριζαν το ωράριο, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου ή οργάνωσης ή υπερβολικών υποχρεώσεων ψώνιζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα η αγορά να μείνει ανοιχτή σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τις 4.00 το απόγευμα. «Προσαρμοστήκαμε την Κυριακή στην κίνηση, αλλά δε θεωρώ ότι πρέπει να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στο πρόγραμμα της Αθήνας».

Την εβδομάδα που διανύουμε η αγορά θα είναι ανοιχτή καθημερινά μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5.00 μέχρι τις 9.00 το βράδυ, ενώ την Κυριακή που είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα κλείσουν στις 3.00. «Για μια ακόμη φορά θα έχουμε το γνωστό πρόβλημα, με την έννοια ότι η Αθήνα ανακοίνωσε ωράριο μέχρι τις 6.00 και ορισμένοι θα θεωρούν ότι έχουμε το ίδιο. Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή η αγορά θα κλείσει στις 3.00, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη, 1 και 2 Ιανουαρίου, η αγορά θα είναι κλειστή» εξήγησε ο κ. Λόης.

Ο χώρος της ένδυσης και υπόδησης συγκεντρώνει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του γυναικείου κοινού, ειδικά σε ό,τι φορά τα ρούχα του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, που πρέπει να είναι ανάλογα των όποιων «περιστάσεων». Φέτος μάλιστα το μπαϊράμ ως κινητή γιορτή συμπίπτει με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, οπότε και οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί θα κάνουν τα ανάλογα γιορτινά ψώνια. «Η αγορά ελπίζω ότι θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα μια κίνηση ανάλογη με την προηγούμενη εβδομάδα. Εξάλλου, αν κινηθεί η αγορά θα έχουμε κίνηση παντού μια και σε μια μικρή πόλη όλες οι δραστηριότητες συνδέονται αλυσιδωτά. Συνήθως, δεν έχουμε κεφάλαια που έρχονται στην Κομοτηνή αλλά κεφάλαια που φεύγουν, γι’ αυτό κι έχει σημασία η κίνηση» σημείωσε ο κ. Λόης.

Σχολιάζοντας τα περί συμβουλών που απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό, είπε ότι οι επιχειρηματίες άρχισαν να αισθάνονται περίεργα, με την έννοια ότι είναι στο στόχαστρο σαν να είναι υπόλογοι για κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.