Ζεσταινουν τις μηχανες οι αγροτες της Ροδοπης

Περιοδεία στη Ροδόπη του μέλους της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων Ρίζου Μαρούδα - Με στόχο το συντονισμό του αγώνα που ξεκινούν πάλι οι αγρότες

Επαφές με αγρότες της Ροδόπης είχε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στην Λάρισα ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων. 

Ο κ. Μαρούδας βρέθηκε στην περιοχή μας ανταποκρινόμενος στα κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Καλλίστης, τον οποίο και επισκέφτηκε και συζήτησε με τους αγρότες της περιοχής για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες τόσο της περιοχής όσο και συνολικά της χώρας.
 
Στη συνέχεια μετέβηκε στον Πάσσο, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την επιτροπή αγώνα Αρριανών όπου και συζήτησαν για τα προβλήματα και την αναγκαιότητα της οργάνωσης των αγροτών σε αγροτικούς συλλόγους ώστε να γίνουν πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί στην πάλη και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, που πλέον έχουν γίνει αιτήματα επιβίωσης.
 
«Είναι αιτήματα επιβίωσης, γιατί πραγματικά με τα νέα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση το Μάιο, το φορολογικό και το ασφαλιστικό και όλα τα χαράτσια που πληρώνουμε σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας τίθεται θέμα επιβίωσης δικό μας και των οικογενειών μας» επισήμανε, καλώντας του αγρότες της Ροδόπης να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στη Λάρισα, παίρνοντας την υπόθεση της δικής τους ζωής στα χέρια τους, συμμετέχοντας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στη χώρα.
 
Μάλιστα τη Δευτέρα κάνουν την αρχή οι αγρότες της Θεσσαλίας, που θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι παρόντες, μάχιμοι και θα συνεχίσουν τον αγώνα που έκαναν πέρυσι στις 40 ημέρες των μπλόκων.
 
Στην Ροδόπη σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια προσπάθεια οργάνωσης και ενδυνάμωσης τόσο των υφιστάμενων αγροτικών συλλόγων όσο και νέων, που ελπίζουν πως θα δημιουργηθούν και θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συντονιστική επιτροπή η οποία εκτιμούν πως θα δώσει το έναυσμα της ενδυνάμωσης των αγώνων συντονισμένα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. 

«Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα» 

Ο κ. Μαρούδας απέρριψε τις φωνές που λένε ότι οι αγώνες των αγροτών ήταν αναποτελεσματικοί, τονίζοντας πως κατάφεραν τον περυσινό χειμώνα να πάρουν κάποιο αφορολόγητο, να μειώσουν την φορολογία, να παραταθεί το ασφαλιστικό μέχρι το 2022 αλλά και την κατάργηση των αγροτοδικείων.
 
Όμως τα κυριότερα προβλήματα παραμένουν οξυμένα, για αυτό και θεωρεί πως οι αγρότες πρέπει να δώσουν την απάντησή τους με τα τρακτέρ στους δρόμους, ώστε μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να βάλουν φρένο σε αυτή την πολιτική και να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Φέτος μάλιστα ένα από τα αιτήματά τους είναι, για να ανασχεθεί το φαινόμενο της απευθείας κατάσχεσης χρημάτων από επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις, να θεσπιστεί για τους αγρότες ακατάσχετο ποσό ύψους 15 χιλιάδων ευρώ, ώστε σε συνδυασμό με τα χρήματα που αποκομίζουν πουλώντας την παραγωγή και να ζήσουν αλλά και να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα.
 
Ελπίζουν δε πως ο συντονισμός τους θα είναι καλύτερος, γιατί πέρυσι υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις διάφορες ομάδες αγροτών, που είχαν μεταξύ άλλων και αίτημα τη δημιουργία μητρώου αγροτών, κάτι που θεσπίστηκε τελικά από την κυβέρνηση. Η επιτροπή μπλόκων όμως ήταν αντίθετη σε αυτό, θεωρώντας ότι οι ηγεσίες των ομάδων που ζητούσαν το μητρώο ήθελαν να αφήσουν εκτός επιδοτήσεων χιλιάδες μικρούς αγρότες, που για να επιβιώσουν υποχρεώνονται να κάνουν επιπλέον δουλειές και μεροκάματα, για να τις καρπωθούν οι ίδιοι.
 
Τελικά όμως, κατά τον κ. Μαρούδα, με το μητρώο και θα επιδεινωθεί η κατάσταση χιλιάδων αγροτών, αλλά και αυτοί, που νόμιζαν ότι θα ωφεληθούν, θα χάσουν, γιατί η χώρα έπαιρνε επιδοτήσεις με βάση 800.000 αγρότες, και στην επόμενη αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής, με αυτό τον τρόπο, θα παρουσιάσει δραματικά λιγότερους αγρότες, μειώνοντας την επιδότηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.