Ζει η ελπιδα για μια ελευθερη και ενιαια Κυπρο (+Gallery)

Πορεία κυπρίων φοιτητών Ξάνθης και Κομοτηνής προς το Τουρκικό προξενείο 32 χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντεκτάς

Πορεία προς το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής για να καταδικάσουν το παράνομο καθεστώς στο τμήμα της πατρίδας τους που η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά και εντελώς παράνομα, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησαν οι Κύπριοι φοιτητές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, 32 χρόνια από την επέτειο της ανακήρυξης του Ψευδοκράτους του Ντεκτάς.

Η πορεία ξεκίνησε από την Παλιά νομική, και μετά τη διέλευσή της από όλη την πόλη, κατέληξε στο Τουρκικό προξενείο, ή μάλλον στον δρόμο που οδηγεί στο προξενείο όπου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες επέτρεψαν μόνο σε εκπροσώπους φοιτητών να πλησιάσουν στο προξενείο και να κολλήσουν τα ψηφίσματα των συλλόγων Ξάνθης και Κομοτηνής στον πίνακα που τα τελευταία χρόνια τοποθετεί για αυτό το σκοπό το προξενείο.

Οι φοιτητές, αφού φώναξαν συνθήματα για την ελευθερία της Κύπρου, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, με την πλάτη γυρισμένη στο προξενείο. 

Ελένη Χατζηγεωργίου «Με τις σημερινές στρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, δύσκολα θα υπάρξει βιώσιμη λύση για το Κυπριακό»

«Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τον Ραούφ Ντεκτάς μέσα σε μια βραδιά ανακήρυξε το ψευδοκράτος, το οποίο όμως, πλην της ίδιας, δεν έχει αναγνωρίσει καμία κρατική οντότητα. Ενώ στα κατεχόμενα γίνονται παρελάσεις παρουσία του προέδρου της Τουρκικής δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, οι Κύπριοι κάνουν πορείες διαμαρτυρίας ζητώντας επανένταξη της Κύπρου», σημείωσε η κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων της Ξάνθης, τονίζοντας πως «οι Τούρκοι, μιας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει βγάλει ψήφισμα για τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, έχουν προσπαθήσει με έμμεσους τρόπους να το επισημοποιήσουν, με συμμετοχή σε διάφορα συνέδρια, κυρίως μουσουλμανικά».
 
«Η Τουρκία με το ψευδοκράτος προσπάθησε να αναγνωρίσει την κατοχή των κυπριακών εδαφών, και ταυτόχρονα να δώσει το μήνυμα στους Ελληνοκύπριους όπως και στη διεθνή κοινότητα ότι θα γίνει διχοτόμηση της Κύπρου» σημείωσε η ίδια για να επισημάνει πως πλέον η Τουρκία επιθυμεί όλη την Κύπρο, «μέσα από τη λύση της διζωνικής διακοινοτικής ομοσπονδίας που προσπαθεί να επιβάλλει, καθώς και με την εκ περιτροπής προεδρία για να διαμορφώσει ένα μόρφωμα το οποίο θα είναι αδύνατον να λειτουργήσει, επιτρέποντάς της να βάλει πόδι και στις ελεύθερες περιοχές, με το νησί να καταλήγει “επαρχία” της Τουρκίας».

Η κ.Χατζηγεωργίου εξέφρασε την πεποίθηση πως με τις σημερινές στρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, δύσκολα θα υπάρξει βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, ωστόσο όπως τόνισε «η αυξημένη εμπλοκή της Ρωσίας και η μείωση του Αμερικανικού ενδιαφέροντος δίνει ελπίδες για δημοκρατική λύση η οποία θα προστατεύει όλους τους κατοίκους του νησιού». 

Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής «Το Κυπριακό θέμα εισβολής και όχι διακοινοτικών ταραχών»

Στο ψήφισμα της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής, τονίζεται πως το Κυπριακό δεν είναι απλώς θέμα διακοινοτικών ταραχών αλλά είναι θέμα εισβολής, κατοχής και συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία, καθώς και πρόβλημα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Μετά και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες και ισότιμο μέλος», σημειώνεται στο σχετικό ψήφισμα «η συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους του νησιού από την Τουρκία, αποτελεί παράλληλα και καταπάτηση τόσο των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου ευρύτερα».

«Η Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει σήμερα το Εθνικό μας θέμα καθώς τα όσα διαδραματίζονται (οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα, συνεχής αύξηση των εποίκων, αναγνώριση της λεγάμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα, ψήφισμα του Γερμανικού κοινοβουλίου για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αναγνώριση του από την Ισλαμική Διάσκεψη ως τουρκοκυπριακό κράτος), μόνο αρνητικά μπορούν να θεωρηθούν για την προσπάθεια εξεύρεσης μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα. 

Για αυτό και ζητούν να δοθεί ένα τέλος στην αναχρονιστική διαίρεση και κατοχή του τόπου τους και να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Κύπρο που να στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούν τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. 

Οι θέσεις της Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Κατά την Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ, μια βιώσιμη λύση που Κυπριακού είναι αυτή που θα εστιάζει στο περιεχόμενο και θα προνοεί αναφορικά με τα πιο κάτω σημεία:
 
-Διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και αξιοποίηση των περιουσιών τους.
-Αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων.
-Άμεση παύση και αναστροφή του συνεχιζόμενου εγκλήματος πολέμου του εποικισμού των κατεχομένων περιοχών.
-Διασφάλιση όλων των βασικών ελευθεριών (εγκατάσταση- διακίνηση-ιδιοκτησία)
-Την λειτουργία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς αποκλίσεις, σε όλη την επικράτεια του νησιού.
– Διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
– Διασφάλιση ισχυρών διεθνών εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης και αναίρεση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας.
-Στην εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος.
-Στην ύπαρξη μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας ιθαγένειας και μιας Αδιαίρετης κυριαρχίας.
-Στη διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ειρηνική συμβίωση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.