Ζαχαροιστοριες απο το ΔΗΠΕΘΕ Σερρων

Ιστορίες για τη ζάχαρη με αφορμή τη ζάχαρη…Ιστορίες από τις Σέρρες για τις Σέρρες, που αποκτούν προεκτάσεις ελέω οικονομικής κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Γλυκά και πικρά στιγμιότυπα από την πορεία μιας κοινωνίας στη μουσικοθεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών “Sugar Babes.

Το «Sugar Babes», μια μουσικοθεατρική παράσταση με θεματικό άξονα τη ζάχαρη, ως βασικό συστατικό της καθημερινής μας διατροφής και ως βιομηχανικό προϊόν, εκτυλίσσεται στη σκηνή ως ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ.

Το αποτέλεσμα μια παράσταση γλυκιά όπως και ο τίτλος της. Ένα θεατρικό «κολλάζ» με στοιχεία ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να καταγράψει την ιστορία της ζάχαρης και των εργαζόμενων σε ένα βορειοελλαδίτικο εργοστάσιο μέσα από μνήμες, μαρτυρίες, άρθρα, εμπλουτισμένο με ζωντανή μουσική, τραγούδια και χιουμοριστική διάθεση. Μια κατάθεση προβληματισμού για το πέρασμα από τους παλιούς καλούς καιρούς στην εποχή της αβεβαιότητας.

Στη σκηνή ανεβαίνουν πολίτες των Σερρών, χορωδοί του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ορφέας”, μαθητές και απόφοιτοι του Μουσικού Λυκείου της πόλης και μόνον τρεις επαγγελματίες ηθοποιοί, οι Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κοράκης και Στράτος Παυλίδης. Τα κείμενα τα έφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και αποτελούν αφηγήσεις πολιτών αλλά και προέρχονται από ιστορικό και δημοσιογραφικό υλικό.

Η μουσική είναι του Κώστα Κοράκη, η σκηνογραφία και η ενδυματολογία της Αγγελικής Κόντη, η δραματουργία των Κατερίνας και Παναγιώτας Κωνσταντινάκου και ο σχεδιασμός των φωτισμών του Χρήστου Γιαλαβούζη.


Το έργο ανεβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, που μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» τόνισε ότι «είναι ένα θεατρικό κολάζ, ένα έργο που αναπτύχθηκε μέσα από τις πρόβες, με κείμενα που έφεραν οι συντελεστές και θεματικό άξονα τη ζάχαρη. Το στοιχείο του ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται σε δύο σκέλη: αφ ενός είναι οι ίδιοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί που δεν καλούνται να παίξουν κάποιο ρόλο, αλλά να μοιραστούν μαζί μας τις αναμνήσεις τους. Αφ ετέρου η παράσταση αφηγείται συνοπτικά την ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με κείμενα από εφημερίδες που υποστηρίζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς. Το τοπικό εργοστάσιο στον Λευκώνα αποτέλεσε μάλλον την αφορμή για την ανάπτυξη του έργου, που ξεφεύγει από τη θεματική του εργοστασίου. Στόχος ήταν να αναπτυχθεί θεατρικά το πορτρέτο μιας κοινωνίας που μοιάζει να χάνει την ευφορία στην οποία είχε συνηθίσει και να περνά σε μια φάση αβεβαιότητας».

Ένα έργο που γράφτηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που θέλησαν να μοιραστούν αναμνήσεις. Μια ιστορία βιωματική που μεταφέρει τη ζωή ενός προϊόντος γλυκού όπως αυτό της ζάχαρης που σήμερα διέρχεται κρίση. Είναι εξάλλου γνωστό οι δύσκολες ώρες των εργοστασίων ζάχαρης στη χώρα μας που το ένα μετά το άλλο κλείνουν. Βλέπετε οι συνθήκες της αγοράς άλλα θέλουν…

Ένα προϊόν που στο βωμό του κέρδους χάνεται… Το καπιταλιστικό σύστημα το έχει «φάει» εδώ και καιρό… αφήνοντας μια πικρή γεύση στο στόμα… Η ιστορική πορεία ενός προϊόντος που γνώρισε ακμή και σήμερα βρίσκεται σε αβεβαιότητα… Όπως ακριβώς και η κοινωνία μας…

Επιμέλεια Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.