Υψηλης ποιοτητας και εξαιρετικης αναγνωστικης ευαισθησιας η εκδηλωση υποδοχης της “Lady Cortisol” στην Κομοτηνη

Μισέλ Φάις «Η “Κορτιζόλη” είναι η δική μου αγωνία, είναι ο σπινθήρας, η αντανάκλαση του φόβου»

Μια υψηλής ποιότητας και γνήσιας λογοτεχνικής απόλαυσης βραδιά ήταν αυτή που βιώσαμε με αφορμή την παρουσίαση της νουβέλας “Lady Cortisol”  του Μισέλ Φάις, την Παρασκευή το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, το πέρας της οποίας βρήκε τον συγγραφέα αμετανόητα κομοτηναίο να δηλώνει «συγκινημένος», αποδίδοντας αυτό που  συγγραφικά είναι και στην Κομοτηνή.
 

Την εκδήλωση άνοιξε η φιλόλογος Κατερίνα Σχοινά, η οποία από την αρχή διευκρίνισε ότι η παρουσίαση της “Lady Cortisol” θα στηριχθεί σε τρεις ολιγόλεπτες εισηγήσεις, τη δική της, και των ομοτέχνων του συγγραφέα Χάρη Μιχαλόπουλου και Χρήστου Χαρτοματσίδη. Ο επίσης συγγραφέας  Κώστας Καβανόζης θα έπαιρνε συνέντευξη από τον συγγραφέα και η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου θα διάβαζε αποσπάσματα από τη νουβέλα. 

Κατερίνα Σχοινά «Μια φάρσα για την ύπαρξη» 

Η ίδια «διάβασε», για μια ακόμη φορά με επιδεξιότητα, τη νουβέλα του Μισέλ Φάις “Lady Cortisol”, στην οποία διέκρινε την αντιστροφή των ρόλων του πρωταγωνιστικού ζεύγους τού «Από πουθενά» —ο άνδρας είναι που ερωτά στη «Lady»—, αναφέρθηκε στο παιχνίδι του πολλαπλασιασμού των «εαυτών» που επιτυγχάνει διά της γραφής του ο συγγραφέας, στη φαιά, στακτιά, αδέξια φυσιογνωμία της “Corti”, όπως είναι το υποκοριστικό της βασικής ηρωΐδας της νουβέλας, στο δυστοπικό Γκρι στούντιο, από το οποίο μόνο μιλώντας γι’ αυτό ξεφεύγεις, στην εγγύτητα της λογοτεχνίας του Μισέλ Φάις με τη γραφή του Μπέκετ και «τη σύνθεση των συντριμμιών» στην οποία ο Μπέκετ επιδίδεται, έχοντας πρoσδώσει νέα έκφραση στην τέχνη, στην πρόσληψη, τέλος του βιβλίου, «ως μιας φάρσας για την ύπαρξη». 

Χάρης Μιχαλόπουλος «Μια αφήγηση για την ίδια την αφήγηση» 

Ο πανεπιστημιακός και ποιητής Χάρης Μιχαλόπουλος —λάτρης της φωτογραφίας ο ίδιος— ξεκίνησε την ανάγνωσή του από τη φωτογραφία του εξωφύλλου που είναι του συγγραφέα, και τη γυναικεία φιγούρα με το χαμηλωμένο βλέμμα, «την οποία το γυαλί, φανερώνει ή κρύβει;», συνέχισε δε διερωτώμενος για το πώς θα μπορούσε η νουβέλα αυτή να χαρακτηριστεί «ως θέατρο; διάλογος; δυστοπική φάρσα;», καταλήγοντας ότι η “Lady Cortisol” είναι ένα κείμενο ποιητικής του Φάις, «μια αφήγηση για την ίδια την αφήγηση».
 

Εστίασε επίσης στο σπειροειδές της γραφής, στην εναρκτήρια και συγχρόνως καταληκτική ερώτηση του ερωτοσιομανούς άνδρα προς την  Corti: «ζείτε μόνη ή με τους γονείς σας;»
 
Στην αμφίθυμη διάθεση της ηρωίδας, ανάμεσα στην αντίσταση και την παραίτηση, τις μνήμες από τις ηρωίδες της «Τέταρτης διάστασης» του Γιάννη Ρίτσου που του θύμισε η Corti, την παιγνιώδη στάση του Φάις απέναντι στη γλώσσα. 

Χρήστος Χαρτοματσίδης «Ένα πρωτοποριακό βιβλίο, ένα από τα επιτεύγματα του Φάις» 

Ο συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης, την εισήγηση του οποίου θα φιλοξενήσουμε στο επόμενο φύλλο, ήταν από τις ουσιώδεις εκπλήξεις της βραδιάς, σ’ έναν ρόλο που δεν έχουμε την τύχη να τον απολαμβάνουμε συχνά, αυτόν του αναγνώστη και κριτικού λογοτεχνίας.
 

Ουσιώδης, καθότι εστιάζοντας στο τι δεν είναι η νουβέλα του Μισέλ Φάις, και στα πρωτότυπα στοιχεία της, παρείχε στον μέσο αναγνώστη τα μέσα για μια πιο άμεση προσέγγιση. Το χαρακτήρισε «ασυνήθιστο», «πρωτοποριακό» βιβλίο, και για τον τρόπο γραφής του, μιας και είναι σαν να είναι γραμμένο μονομιάς, χωρίς καμιά παύλα ή παράγραφο.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στον χειμαρρώδη λόγο της Corti, στον ποιητικό τόνο της ροής των λέξεων και σε πολλά ακόμη χαρακτηριστικά της «πρωτοποριακής» αυτής αφήγησης, τα οποία οι αναγνώστες θα μπορέσουν στο αυριανό μας φύλλο να σημειώσουν, χαρακτηρίζοντάς το «ως ένα από τα επιτεύγματα του Φάις». 

Mισέλ Φάις «Τρεις πολύ ωραίες αναγνώσεις που φώτισαν το κείμενο ολόπλευρα» 

Ακολούθησε η συνομιλία του συγγραφέα Κώστα Καβανόζη —ιδιαιτέρως διαβασμένου στα κριτικά κείμενα που γράφτηκαν μέχρι τώρα για τη “Lady Cortisol”— με τον συγγραφέα, ο οποίος πριν απαντήσει, «σημείωσε, τις τρεις πολύ ωραίες αναγνώσεις των ομιλητών που φώτισαν το κείμενο ολόπλευρα, και έδειξαν ότι το κείμενο έχει μια ερμηνευτική ευρυχωρία».
 

Στην ερώτηση του Κώστα Καβανόζη, γιατί έγραψε το βιβλίο, ο συγγραφέας απάντησε ως εξής: «Από τον φόβο μήπως σταματήσω να λέω ιστορίες. Η “Κορτιζόλη” είναι η δική μου αγωνία, είναι ο σπινθήρας, η αντανάκλαση του φόβου. Αν και υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα λένε ισοβίως ιστορίες. Η “Lady Cortisol”,  για τον συγγραφέα Μισέλ Φάις, είναι μια κατάφαση ότι μπορώ να γράψω ένα βιβλίο». 

Εδωσαν το παρών 

Στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποσπάσματα από τη νουβέλα διάβασε, με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο, η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου,   παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, η πανταχού παρούσα στην πνευματική ζωή της πόλης, πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Ζωή Γαβριηλίδου, ο γλωσσολόγος Ασημάκης Φλιάτουρας, ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Τσομής, οι επίσης πανεπιστημιακοί, Στέφανος Γραβάνης και Σμαρώ Νικολαΐδου, η αρχαιολόγος Νάγια Δαλακούρα, οι φιλόλογοι Σπύρος Αθανασίου, Σοφία Σουβατζόγλου, Λίζα Μπούζγα, Αρτεμις Αρχοντογεώργη, Νέλλυ Ζαφειριάδου και Μαρία Αλεξίου, ο Βασίλης Κέκκερης, η Άρτεμις Τσολάκη, ο Γιάννης Σιγούρος, η σύζυγος του Κώστα Καβανόζη και συγγραφέας Βίκυ Τσελεπίδου, η σύζυγος του Χρήστου Χαρτοματσίδη Τατιάνα, ο ηθοποιός Φιλοποίμην Ανδρεάδης, ο συγγραφέας Ιγνάτης Χουβαρδάς, η ακούραστη Ιωάννα Δεμιράκη του Βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» και πολλοί πολλοί άλλοι. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.