Υποθεση NOVARTIS: Τα εως τωρα στοιχεια αλλα και τα «στοιχηματα» της επομενης ημερας

Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του ομίλου 24 MEDIA «Τα χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες με τις αυξήσεις στο φάρμακο, είναι ένα μνημόνιο»

Για το σκάνδαλο της “NOVARTIS” και τα έως τώρα δεδομένα της υπόθεσης, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του ομίλου 24 MEDIA κ. Κώστας Αρβανίτης.
 
Παραθέτοντας τα έως τώρα γνωστά στοιχεία του ελληνικού σκέλους του διεθνούς σκανδάλου, όπως αυτά παρουσιάζονται καθημερινά και από το news24/7,  και τα όσα εμπεριέχει η δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε και στη Βουλή, καθώς 10 πολιτικά πρόσωπα, που προστατεύονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, βρίσκονται ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και επομένως ανατίθεται στο κοινοβούλιο το έργο της διερεύνησης τυχόν ευθυνών.
 
Η ογκωδέστατη δικογραφία θα διερευνηθεί μέσω προανακριτικής επιτροπής εάν εγκριθεί σχετικό αίτημα τουλάχιστον 30 βουλευτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενσωματωθεί στην ύλη της Εξεταστικής που διερευνά ήδη τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
 
Τα όσα προηγήθηκαν των εξελίξεων αυτών εξήγησε ο Κώστας Αρβανίτης…
 
ΠτΘ: Πολλοί αμφισβητούν ότι υπάρχει σκάνδαλο και χρησιμοποιούν τον όρο «σκανδαλολογία» για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εσείς έχετε παρακολουθήσει το θέμα «ΝOVARTIS» από τη γέννησή του. Τελικά υπάρχει σκάνδαλο;
Κ.Α.:
Κατ' αρχήν μιλάμε για σκάνδαλο. Η σκανδαλολογία είναι ένα άλλο θέμα και δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο το οποίο έρχεται από πολύ παλιά. Ένα δεύτερο κομμάτι αφορά στο πώς η χώρα οδηγήθηκε σε πτώχευση, διότι τα χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι πολίτες με τις αυξήσεις στο φάρμακο, από την τσέπη τους,  είναι το ένα μνημόνιο από τα τρία. Στην περίπτωση αυτή έχουμε διεθνές σκάνδαλο. Ο διεθνής καπιταλισμός παρενέβη στην ιστορία αυτή μέσω του FBI και των ΗΠΑ, διότι οι «μάγκες» στην Ελλάδα δημιουργούσαν υπερτιμολογήσεις και δημιουργούσαν πρόβλημα στον παγκόσμιο φαρμακευτικό χάρτη. Οι υπερτιμολογήσεις που έκαναν, 0,05 λεπτά -μικρά ποσά μεν αλλά- στο σύνολο δημιούργησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον παγκόσμιο χάρτη φαρμάκου με τις ανταγωνιστικές εταιρείες. Είναι λοιπόν μάχη κολοσσών από τις ΗΠΑ για τα δικά τους οφέλη.
 
Το ίδιο πράγμα θα το δούμε και στο σκάνδαλο SIEMENS. Το σκάνδαλο SIEMENS δεν έσκασε από τη Γερμανία, αλλά από τις ΗΠΑ, καθώς μπαίνει το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που για αυτούς είναι μείζον θέμα βιωσιμότητας του συστήματός τους. 

«Σε αυτή την ιστορία θα δούμε τα πρόσωπα που είδαμε και στα paradise papers» 

ΠτΘ: Όλο αυτό ξεκίνησε το 2014, από την Αμερική, μετά από καταγγελίες εταιρειών περί αθέμιτου ανταγωνισμού…
Κ.Α.:
Ακριβώς. Εδώ λοιπόν  έχουμε δυο παράλληλες έρευνες. Η πρώτη είναι η ελληνική, ως όφειλε, και η δεύτερη η αμερικανική έρευνα,  αλλά με άλλες στρατηγικές και λογικές. Ότι θα σκάσει το σκάνδαλο NOVARTIS, το ξέρουμε πάρα πολύ καιρό. Το ξέραμε κατ' αρχήν, από την εξεταστική επιτροπή. Το ξέραμε, όπως είπε ο κ. Κώστας Μορφίδης, ως μέλος της επιτροπής της Βουλής, από όταν πήγαν στην Εισαγγελέα τα μέλη διακομματικής επιτροπής και ενημερώθηκαν ότι εντός των προσεχών ημερών, θα δοθεί η δικογραφία. Οπότε οι της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού, του ΣΥΡΙΖΑ, κι όσοι του ΚΚΕ συμμετέχουν, ήξεραν ότι έρχεται ο φάκελος. Αυτό το παραμύθι ότι ήταν το συλλαλητήριο και το έβγαλαν μετά, είναι απολύτως ψευδές. Ο χρόνος, που παραδίδει ο Άρειος Πάγος τη δικογραφία, είναι θέμα που αφορά στον Άρειο Πάγο. Δεν είναι δυνατόν από τη μία τα ίδια κόμματα να  λεν «αφήστε την δικαιοσύνη ανεξάρτητη», κι από την άλλη , όταν αυτή αγγίζει περιόδους δικές τους,  να μιλούν για καθοδηγούμενη δικαιοσύνη.
 

Από εκεί και έπειτα δεν είναι όλοι αυτοί που αναφέρονται στη δικογραφία ένοχοι. Εμπλέκονται για διάφορους λόγους τα ονόματά τους. Μπορεί να αφορούν είτε την περίοδο της πρωθυπουργίας τους, είτε την περίοδο της υπουργίας τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η βαλίτσα πήγε οπωσδήποτε στον συγκεκριμένο.  Το βέβαιο όμως είναι, από την πληροφόρηση που έχουμε εμείς και από τους παρένθετους ανθρώπους, ότι και σε αυτή την ιστορία θα δούμε τα πρόσωπα που είδαμε και στα paradise papers.
 
ΠτΘ: Διαβάζουμε ρεπορτάζ,  που αναφέρονται στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από το περιστύλιο της βουλής που προανήγγειλε μήνυση στον Άρειο Πάγο, τα οποία κάνουν λόγο για «ρήξη» στις σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή…
Κ.Α.:
Μα ο Σαμαράς χτύπαγε τον Καραμανλή, όχι τον Τσίπρα. Είναι σαφές αυτό, όπως επίσης είναι δήλωση με νόημα η δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Θα δούμε πάρα πολλά πράγματα. Κατ' αρχήν επειδή το συλλαλητήριο δεν θα φέρει πολιτικές αναταράξεις, το σκάνδαλο NOVARTIS στη Νέα Δημοκρατία θα φέρει πολύ μεγάλες αναταράξεις. Η ουσία της υπόθεσης για τον δεξιό πολίτη, τον αριστερό πολίτη, τον απολιτίκ πολίτη, που είναι όμως έντιμοι πολίτες,  είναι ότι υπήρχε σαράντα τουλάχιστον χρόνια,  ένα σύστημα διαφθοράς, διαπλοκής, επιχειρηματιών, πολιτικών, μιντιαρχών, που καθόριζαν και το κομμάτι της δημοκρατίας σε επίπεδο μιντιακής εκπομπής, αλλά και το κομμάτι της ισχυροποίησης των ομίλων τους μέσα από τις κρατικές μπίζνες με διεθνείς ή όχι παράγοντες. Στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο ναι μεν είναι παράλληλο αλλά συσχετίζεται, θα δούμε ότι τα πολλά εκατομμύρια πήγαιναν σε συγκεκριμένα μιντιακά συγκροτήματα και δημοσιογράφους «παπαγαλάκια». Σας θυμίζω ότι ένας άνθρωπος κάηκε, σας θυμίζω το κύκλωμα εκβιαστών, σας θυμίζω πράγματα που προσπαθούν όλοι να τα ξεχάσουν ξαφνικά. Έχει σχέση όλο αυτό με την ιστορία  NOVARTIS; Βεβαίως έχει. Έχει σχέση το θέμα NOVARTIS με τη SIEMENS; Βεβαίως έχει. 

«Τα συστήματα όταν νοιώσουν ότι τους αγγίζει ένα θέμα και μπορεί να καταρρεύσουν, δίνουν κόσμο» 

ΠτΘ: Μέρος της έρευνας δείχνει πως εμπεριέχει και 4.000 γιατρούς οι οποίοι κατηγορούνται για  δωροδοκίες, για συγκεκριμένη ευνοϊκή συνταγογράφηση…
Κ.Α.:
Είναι γιατροί, είναι φαρμακοποιοί,  είναι κάποιοι πρόεδροι ιατρικών συλλόγων, μέλη διοικητικών συμβουλίων, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, με πολιτική προστασία και πολιτικούς προϊσταμένους. Το συγκεκριμένο «σπυρί» είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τα συστήματα, όταν νοιώσουν ότι τους αγγίζει ένα θέμα και μπορεί να καταρρεύσουν, δίνουν κόσμο. Αν θεωρεί δηλαδή ο πολίτης ότι η χώρα καταστράφηκε μόνο από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, νομίζω ότι θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Κάποιοι από αυτούς  που αλληλοκαλύπτονται και αλληλοϋποστηρίζονται, ένας από όλους αυτούς θα είναι πάνω στον πάγκο του χασάπη. Εδώ θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορέσει μέσα από αυτή η διαδικασία να κρατήσει ενιαίο το κόμμα; Με ποιον είναι τώρα; Με τον κ. Σαμαρά ή με τον κ. Καραμανλή; Τι θα κάνει με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αν εμφανιστεί ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη; Μήπως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τον «κάψει»;  

«Είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτικών φορέων  να “απογαλακτιστούν” και να δημιουργήσουν καθαρούς φορείς» 

ΠτΘ: Δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική πολιτική διαχείριση της υπόθεσης, όπως γίνεται και σε άλλα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος;
Κ.Α.:
Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Δεν είμαστε αγαθοί και καλοπροαίρετοι. Πώς θα υπάρξει συνεννόηση όταν το πολιτικό σύστημα είναι μέρος αυτού του κόλπου; Στο κομμάτι αυτό το οικονομικό κατεστημένο, που μας έβαλε στο μνημόνιο, που έφερε την κρίση, αυτό το πολιτικό κατεστημένο δεν έφτιαχνε την Ολυμπιάδα και έλεγε ότι ζούμε μαγικές στιγμές και κλαίγαμε; Δεν τον πλήρωσε ο κ. Κυριακού τον λογαριασμό που ήταν υπέρμαχος της εθνικής ταυτότητας. Εγώ τον πλήρωσα τον λογαριασμό, η μάνα μου, η καθαρίστρια, ο οποιοσδήποτε. Οπότε αυτό το σύστημα τι να κάνει; Να έρθει σε συνεννόηση να πει ότι «μαζί τα φάγαμε»; Όταν έφυγε ο Πάγκαλος όλα τα μίντια έλεγαν τι σοφά τα λέει. Γιατί το λέγανε; Συνενοχή στο έγκλημα; Δεν είναι δυνατόν.
 
Στο πολιτικό σύστημα των παρατάξεων δεν είναι όλοι ισότιμοι στην ευθύνη. Υπάρχουν έντιμα στοιχεία, έντιμοι άνθρωποι στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι δικιά τους η ευθύνη να κάνουν την «απογαλάκτιση» και να δημιουργήσουν καθαρούς φορείς. Εκεί μπορεί να υπάρχει συνεννόηση. Ποιος μπορεί να με πείσει ότι η ιστορία φιάσκο-  πολιτικά εννοώ, όχι στη συμμετοχή- των συλλαλητηρίων δεν έχει σχέση με αυτό που φοβόντουσαν. Γιατί πήγε ο κ. Σαμαράς στο συλλαλητήριο της Κυριακής; Για να δείξει ηρωική έξοδο επειδή περίμενε ότι θα έρθει η NOVARTIS και να πει «έχω πολιτική δίωξη»; Αφού το ήξερε ο κ. Σαμαράς ότι θα σκάσει η NOVARTIS.Παίζουν ουσιαστικά με κομμάτια εθνικής αγωνίας πολιτών και επικίνδυνα παιχνίδια γι’ αυτούς. Η δημοκρατία είναι καλά στεριωμένη εδώ. Οι κακοί για λίγο κέρδιζαν. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.