Υποθερμια επενδυτικων σχεδιων στην Περιφερεια Ανατολικης Μακεδονιας – Θρακης

Δύο υπαγωγές, 25 τροποποιήσεις, 7 ολοκληρώσεις και λιγότερες από 10 ανακλήσεις ήταν ο απολογισμός της σημερινής μαραθώνιας σύσκεψης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Οι δύο υπαγωγές, που προήλθαν από παλαιότερες συνεδριάσεις, αφορούν επενδύσεις 1 δις 526.500.000 δρχ. με ύψος επιχορήγησης 516 εκατομμυρίων δραχμών. Επιπλέον, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου υπεβλήθησαν 40 αιτήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν το Δεκέμβρη.

Άμεσα στις ειδήσεις που κόμισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Παπαδόπουλος, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ήταν και το ότι έδρα της Εταιρείας Τουρισμού θα είναι η Καβάλα.

Πάνω από έξι ώρες διήρκησε η σημερινή συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Περιφέρειας Α.Μ. –Θ. η οποία ασχολήθηκε με τις παλιές επενδύσεις (ολοκληρώσεις, τροποποιήσεις), ενώ οι ανακλήσεις που έγιναν αφορούσαν μη έναρξη υλοποίησης, γι’ αυτό και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Άρης Παπαδόπουλος, τις χαρακτήρισε «ανώδυνες».

Αποφασίστηκαν δύο υπαγωγές, που προήλθαν εξ’ αναβολής από παλιές συνεδριάσεις, διότι στο παρελθόν δεν πληρούσαν όλα τα δικαιολογητικά.

Οι υπαγωγές είναι: ΘΡΑΚΗ ΠΑΛΑΣ Α.Ε., μια ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη με ύψος επιχορήγησης 341,850 εκατομμύρια δραχμές και συνολικό ύψος επένδυσης 1 δις 139.500.000 δρχ. Η δεύτερη είναι της INTERPLAST A.E. στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, ενός εργοστασίου με πλαστικά. Το ύψος της επιχορήγησης είναι 174.150.000 δρχ. και της επένδυσης 387.000.000 δρχ. Συνολικά πρόκειται για επενδύσεις 1 δις 526.500.000 με ύψος επιχορήγησης 516 εκατομμύρια δραχμές.

Ο κ. Άρης Παπαδόπουλος με το πέρας της μακρόχρονης σύσκεψης σημείωσε ότι υπήρξαν 40 αιτήσεις υπαγωγής, και θύμισε ότι οι αιτήσεις των επενδυτών για το 2001 έληξαν στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα εξεταστούν σε ενιαία συνεδρία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβρη. «Τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσει ο έλεγχος των 40 αιτήσεων. Ενδέχεται, εάν είμαστε έτοιμοι, να γίνει εμβόλιμη συνεδρίαση στα τέλη Νοέμβρη για τις παλαιότερες επενδύσεις». Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι «για το 2001 είχαμε περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής, τώρα είναι ο χρόνο που ολοκληρώνονται, τροποποιούνται οι παλιές επενδύσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Γενικός αναφέρθηκε σ’ ένα άλλο θέμα: «Η έδρα της Εταιρείας Τουρισμού Α.Μ. –Θ. θα είναι η Καβάλα κι έχει την υπογραφή και από τη Νομαρχία Ροδόπης. Η Διεύθυνση Τουρισμού θα είναι στην Κομοτηνή».

Η φιλοσοφία του είναι οι αναπτυξιακές δραστηριότητες – όχι όμως οι διοικητικές- να είναι εκεί που υπάρχει δράση. «Ο πρόεδρος της Εταιρείας δεν έχει οριστεί προς το παρόν, ενώ αναμένεται και η έγκριση του καταστατικού. Θα επιλεγεί ο καταλληλότερος, ενώ θα προσληφθεί και Γενικός Διευθυντής».

Η σχέση της Περιφέρειας με τον τουρισμό επεκτείνεται και μέσα από τη συμμετοχή της στην τουριστική έκθεση Philoxenia που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη. «Συμμετέχουμε με περίπτερο, έκτασης 130 τ.μ., θα υπάρξει συμμετοχή από στελέχη της Περιφέρειας και από τους 5 νομούς, προκειμένου να προβληθεί το τουριστικό προϊόν της περιφέρειάς μας, το οποίο είναι άγνωστο ακόμη κι εντός των νομών. Ελπίζω να είναι ωραίο αισθητικά το περίπτερο». Η δεξίωση θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου στις 7.00 και θα υπάρχουν τοπικά προϊόντα (κρασί, τυρί κ.α.) όπως και χορευτικά συγκροτήματα.

Με απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Τουρισμού η Περιφέρεια θα συμμετέχει στην έκθεση του Λονδίνου, του Βερολίνου και πιθανόν στο πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ της Αθήνας. Ο κ. Γενικός σημείωσε ότι το ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στη δημιουργία υποδομών (ξενοδοχειακών μονάδων) όσο και στην εξυπηρέτηση του επισκέπτη, προκειμένου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

9 έργα στο ΕΠΤΑ

Για αλλαγές σχετικά με το ΕΠΤΑ έκανε λόγο στο τέλος ο γ.γ. της Περιφέρειας Α.Μ. –Θ.: «Οι αλλαγές έγιναν με βάση τρία κριτήρια. Το ένα είναι ότι από τις εκπτώσεις εντάξαμε νέα έργα, ή υποέργα. Επίσης δημιουργήσαμε αναμόρφωση προϋπολογισμού, κάποιων έργων που δεν μπορούσαν να καλυφθούν χρηματοδοτικά, και τέλος εντάξαμε κάποιες επείγουσες ανάγκες των Δήμων. Στην ουσία αυξάνεται το πλαφόν της Περιφέρειάς μας». Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για ομόφωνες αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής, οι οποίες εγκρίθηκαν απ’ το υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρθηκε σ’ ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με μελέτη για τον οικισμό Παλαγία των νεοπροσφύγων: «Δεν μπορούσε να καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους. Το βάλαμε ως επιπλέον χρήματα στο ΕΠΤΑ». Με ικανοποίηση, ο κ. Γενικός ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια, στο θέμα των δημοπρατήσεων, έφτασε στο 80% του προγράμματός της.

«Υπολείπονται κάποια που δεν είναι έτοιμα. Διαπίστωσα όμως ότι έχουμε μικρή απορρόφηση πληρωμών. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.