Υποσχεθηκε σιδηροδρομικη «Εγνατια» μεχρι το 2005

Άνοιξε και επισήμως από προχθές, τις πόρτες του στο κοινό, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Βιστονίδας. Το Πάρκο εγκαινίασε ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής σε μια επίσκεψη «αστραπή» το απόγευμα της Δευτέρας στην Ξάνθη κατά την οποία, συνοδευόμενος από παράγοντες του τομέα ευθύνης του ΥΜΕ και από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, πρόλαβε να συσκεφθεί, κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Γενισέας και επί μακρώ, με τους εκπροσώπους του τοπικού κομματικού μηχανισμού ΠΑΣΟΚ, να ακούσει τα συνδικαλιστικά αιτήματα των ΚΤΕΛ, των ΤΑΞΙ, των φορτηγών μεταφορών, των Σχολών Οδηγών, κ.α. αλλά και τα ζητήματα που του έθεσαν Δήμαρχοι της περιοχής μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Λίτσος και Καζάκης από το Νομό Ροδόπης. Αμέσως μετά ο Υπουργός μετέβη στο χώρο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής που βρίσκεται στην τοποθεσία «αεροδρόμιο» του Νέου Ζυγού Βιστονίδας δίπλα ακριβώς από την εθνική οδό Ξάνθης – Πόρτο Λάγος, όπου τελέστηκε ο εγκαινιασμός παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

Τι ανακοίνωσε

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Βερελής αφού υπογράμμισε τη σημασία των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, ανακοίνωσε την εισαγωγή στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής από τη σχολική χρονιά 2004 – 2005 στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την οδική ασφάλεια.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Υπουργός προέβη στις εξής δηλώσεις:

Για τη σιδηροδρομική Εγνατία

«Δίπλα από την οδική Εγνατία θα πρέπει να προχωρήσουμε και τη σιδηροδρομική Εγνατία. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 450 εκατομμύρια ευρώ δεσμευμένα προκειμένου να έχουμε μία βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου από τη Φλώρινα μέχρι το Ορμένιο. Μέσα στο επόμενο διάστημα η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα καλύπτεται σε 4 ώρες και 25 λεπτά. Σε σχέση με το διάστημα που είναι σήμερα θα έχουμε μείωση χρόνου της τάξης περίπου των 35 λεπτών. Ένας μεγάλος στόλος καινούριου τροχαίου υλικού θα προστεθεί το 2004 και το 2005 στις δυνατότητες του ΟΣΕ και πιστεύουμε ότι μ’όλες αυτές τις επενδύσεις ο σιδηρόδρομος θα γίνει πιο ελκυστικός απ’ό,τι είναι σήμερα».

Για τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών

«Μέσα από τα προγράμματα της οδικής ασφάλειας είναι και τα Κέντρα Εξέτασης των επαγγελματιών οδηγών. Οι επαγγελματίες οδηγοί θα αλλάξουν πλέον καθεστώς εξετάσεων – δεν μπορούν να εξετάζονται τυπικά μέσα στις πόλεις, πρέπει να εξετάζονται και με πραγματικές συνθήκες, με ολισθηρά οδοστρώματα, με διάφορα ξαφνικά εμπόδια, κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε σ’όλη τη χώρα οκτώ Κέντρα Εξετάσεως Υποψηφίων Επαγγελματιών Οδηγών ανωτέρων κατηγοριών διπλωμάτων. Η Ξάνθη είναι υποψήφια για τη δημιουργία ενός τέτοιου Περιφερειακής εμβέλειας Κέντρου. Από την Περιφέρεια προτείνονται δύο τοποθεσίες ως εναλλακτικές επιλογές. Η απόφαση πρόκρισης της μιας εκ των δύο, θα ληφθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, και θα προχωρήσει η χρηματοδότηση υλοποίησης του Κέντρου.

Επίσης, πρόκειται να προχωρήσουμε στην αυτοματοποίηση των θεωρητικών εξετάσεων, π.χ. στην περιοχή που υπάρχουν ζητήματα αλλόγλωσσων και αγραμμάτων λίγο μεγαλύτερα από το μέσο όρο των υπολοίπων περιοχών της χώρας, θα κάνουμε άμεσα μία συνεννόηση προκειμένου να εγκατασταθούν τα συστήματα της αυτόματης θεωρητικής εξέτασης, προκειμένου να βοηθήσουμε και με ακουστικά μηνύματα αλλά και με ερωτήσεις σε ξένες γλώσσες ώστε να γίνονται απρόσκοπτα αυτές οι εξετάσεις».

Ο Υπουργός μνημόνευσε και το έργο ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ξάνθης αναφέροντας την υπό εξέλιξη εργολαβία ύψους 100 εκ.δραχμών ενώ υποσχέθηκε να βοηθήσει περαιτέρω το Δήμο Βιστονίδας για την ολοκλήρωση του έργου στο «αεροδρόμιο» – τμήμα του οποίου αποτελεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

«Το 2000 ο αριθμός των θυμάτων που εξέπνευσε μετά από τροχαία ατυχήματα είχε υπερβεί τις δύο χιλιάδες άτομα. Ήταν ένας αριθμός τρομακτικός. Υπήρξε μία προσπάθεια. Μια προσπάθεια η οποία υπερβαίνει τα Υπουργεία, υπερβαίνει τους επιμέρους φορείς, υπερβαίνει την Τροχαία, υπερβαίνει τους πάντες. Αποτέλεσε ένα στόχο εθνικό. Έγινε μια προσπάθεια ενημέρωσης, έγινε μια προσπάθεια συνειδητοποίησης και ευαισθητοποίησης συνολικά των νεοελλήνων. Των νεοελλήνων που πολλές τόσο επιπόλαια εκφράζουν το δυναμισμό τους – όπως είπε ο Σεβασμιότατος πολύ ηπίως – τη μαγκιά τους θα’λεγε κάποιος άλλος, μετρούμενοι με αόρατους αντιπάλους. Υπάρχει μια γενιά, η οποία ευτυχώς αποχωρεί σιγά σιγά – σ’αυτήν ανήκω και γω, σ’αυτήν ανήκουμε πάρα πολλοί – όπου το αυτοκίνητο αποτέλεσε ένα όνειρο και όταν αποκτήθηκε το όνειρο αυτό, αποτέλεσε ένα μέσο επιβεβαίωσης. Δεν είναι μόνο δουλειά τού Υπουργείου, είναι δουλειά πολλών ειδικοτήτων που θα πρέπει να εξηγήσουν αυτή τη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά όμως αυτή έχει τραγικές συνέπειες. Έχει συνέπειες στα θύματα, έχει στις οικογένειές τους, έχει ακόμα και τεράστιες συνέπειες στο γενικότερο πληθυσμό. Έχει πολύ μεγάλες συνέπειες στα οικονομικά τής χώρας, όπου καλούμεθα να πληρώσουμε ζωές, καλούμεθα να πληρώσουμε ακόμα και αναπήρους, που βεβαίως όλα αυτά τα οικονομικά βρίσκονται κάτω από το μέγιστο αγαθό τής ζωής και της υγείας.

Η απόφαση της Ε.Ε. είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια με κάθε μέσον ώστε το 2010 οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα να μειωθούν κατά 50% σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα. Είναι μια απόφαση, και αυτή η απόφαση δεν θα εξαντληθεί προφανώς ούτε με νομοθεσίες, ούτε με διοικητικά μέτρα, ούτε με αστυνομεύσεις μόνον. Δεν φθάνει τίποτε απ’ όλα αυτά και πάντοτε αυτό το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε και είναι το μείζον, είναι το θέμα της γενικότερης παιδείας. Το θέμα της γενικότερης παιδείας έχει να κάνει με το σχολείο, έχει να κάνει με το κοινωνικό περιβάλλον, έχει να κάνει περισσότερο με την ίδια την οικογένεια. Εμείς, ένα μέτρο που αποφασίσαμε να κάνουμε είναι αυτά τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής. Τα δίνουμε στις τοπικές κοινωνίες με μια ελπίδα: να μη χορταριάσουν, να μη γίνουν υποκατάστατα πλατείας, να είναι χώροι όπου θα σφύζουν από ζωή. Είναι ένας χώρος που πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια κάποιες ζωές, άγνωστο ποιες, θα σωθούν. Θα σωθούν, γιατί τα παιδιά στο γνωστικό τους αντικείμενο θα ενσωματώσουν αξίες. Θα ενσωματώσουν τρόπους συμπεριφοράς, θα ενσωματώσουν δεξιότητες που θα τις χρησιμοποιήσουν προκειμένου να κάνουν αυτό το οποίο είναι και το μέγιστο: να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές», αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του για τα εγκαίνια του 130ου Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής της χώρας.

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.