Υπομνημα για τις ζημιες στις καλλιεργειες στελνει στον νεο ΥΠΑΑΤ η Περιφερεια ΑΜΘ

Με αφορμή τις ζημιές από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, αλλά και την ξηρασία των προηγούμενων μηνών

Τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη για τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της Περιφέρειας τους τελευταίους μήνες θα ενημερώσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, ελπίζοντας πως θα ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες υπηρεσίες του Υπουργείου.
 
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, απαντώντας σε ερώτηση για τις προσβολές πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες του Έβρου και της Ροδόπης.
 

Την επερώτηση έκανε ο κ. Χρήστος Τρέλλης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υπογράμμισε πως η καταστροφή από το πράσινο και το ρόδινο Σκουλήκι έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις κυρίως στον Έβρο αλλά και σε τμήματα της Ροδόπης, με μεγάλο κόστος και σε χαμένη παραγωγή και σε ψεκασμούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
 
Για το θέμα, εξήγησε, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα εκδήλωση –την οποία χαρακτήρισε «πυροσβεστική»- στην Ορεστιάδα, στην οποία συμμετείχαν είτε δια ζώσης είτε δια αντιπροσώπων η Περιφέρεια, βουλευτές του Έβρου και άλλοι. Εκεί υπήρξε δέσμευση ότι η Περιφέρεια θα καταθέσει άμεσα φάκελο προς το Υπουργείο, ώστε είτε μέσω ΠΣΕΑ, είτε μέσω de minimis, να εξευρεθεί λύση για να εκτιμηθούν οι ζημιές και να προχωρήσει η αποζημίωση.
 
Βέβαια οι παραγωγοί, σε πολλές καλλιέργειες, ήδη είχαν μεγάλα προβλήματα λόγω της ξηρασίας που επικράτησε στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.
 
Όλα αυτά δείχνουν, σύμφωνα με τον κ. Τρέλλη, πως γίνεται εμπαιγμός των αγροτοκτηνοτρόφων, αποτέλεσμα του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.
 
Ο νέος Κανονισμός βρίσκεται υπό διαβούλευση και ζήτησε από την Περιφέρεια να συμμετάσχει σε αυτή ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για να αποζημιώνονται πλήρως οι ζημιές, που σήμερα πληρώνεται μόνο, κατά τον ίδιο, στο 40% ενώ η συμμετοχή του κράτους στον ΕΛΓΑ έχει εξαφανιστεί.
 
Ρώτησε λοιπόν ποιες ήταν οι κινήσεις της περιφέρειας για το θέμα, και αν έχει υπάρξει απάντηση τόσο για την αποζημίωση, αλλά και τι θα γίνει με τη συγκομιδή. 
 
Απαντώντας ο κ. Μέτιος σημείωσε πως η Περιφέρεια, όταν διαπίστωσε τα προβλήματα, έκανε συσκέψεις με φορείς και όλους τους εμπλεκόμενους, και στη συνέχεια ο ίδιος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό και τον επισκέφτηκε για να συζητηθεί το σύνολο των προβλημάτων στις καλλιέργειες.
 
Βέβαια ο υπουργός, που έδειξε ότι γνώριζε το θέμα και ήταν πρόθυμος να βρει λύση,  στο μεταξύ έφυγε από τη θέση του λόγω ανασχηματισμού. Παρόλα αυτά στις τελευταίες συσκέψεις στον Έβρο ετοιμάστηκε ένα υπόμνημα, το οποίο θα σταλεί στο νέο Υπουργό, όμως τόνισε πως πέρα αυτών η Περιφέρεια δεν έχει τη δικαιοδοσία να κάνει επιπλέον ενέργειες για τους αγρότες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.