Υπο μελετη εργα και παρεμβασεις για την προστασια της λιμνης Βιστωνιδας

Απάντηση σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης με θέμα την οικολογική καταστροφή της Βιστωνίδας και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την προστασία της έδωσε ο τέως Υπουργός Γεωργίας κ. Ανωμερίτης. Στην απάντηση τονίζονται τα εξής:

“Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Σ.Στυλιανίδης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Οι δίοδοι επικοινωνίας της λίμνης Βιστωνίδας, με τη θάλασσα λειτουργούσαν ανέκαθεν στα πλαίσια της αλιευτικής διαχείρισης της λιμνοθάλασσας. Επισημαίνεται ότι η επικοινωνία αυτή είναι ελεγχόμενη, δεν είναι συνεχής και πραγματοποιείται στα πλαίσια πάντα της αλιευτικής διαχείρισης.

Η άνοδος της αλατότητας των υδάτων της Βιστωνίδας επηρεάζει και τις παρακείμενες χερσαίες εκτάσεις και εντοπίζεται κύρια στη σημαντική μείωση των γλυκών νερών που εισέρχονται στη λίμνη με βασική αιτία τόσο την ανομβρία όσο και τη μείωση των υπογείων υδάτων, λόγω και των πολλών γεωτρήσεων, που λειτουργούν στην περιοχή.

Η εν λόγω άνοδο της αλατότητας της λιμνοθάλασσας, δεν είναι επιθυμητή ούτε για τις αλιευτικές δραστηριότητες, καθόσον επιφέρει αλλαγές, στην ιχθυοπανίδα και όχι μόνο.

Η διατήρηση του ισοζυγίου αλμυρού – γλυκού νερού, αποτελεί βασικό στοιχείο της ορθολογικής διαχείρισης όλων των οικοσυστημάτων αυτού του τύπου. Στα πλαίσια αυτής της ισορροπίας, μελετώνται έργα και παρεμβάσεις με στόχο τη διατήρησή της.”

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.