Υπερψηφιστηκε ο Κωδικας Ψηφιακης Διακυβερνησης

Ενστάσεις για σειρά διατάξεων από τον Ιλχάν Αχμέτ

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Εντός των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του φάσματος 5ης Γενιάς (5G) όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης.

Κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, είχε προβλεφθεί η δημοπράτηση του φάσματος 5G, πριν από το τέλος του 2020.

«Θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας» είπε ο κ. Πιερρακάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι είμαστε από τις λίγες χώρες, αν όχι η μόνη, που δεν πήγε πίσω τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, λόγω της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία. «Υπέρ» ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 ενώ “κατά” ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Ιλχάν Αχμέτ: «Γίνεστε Υπερυπουργός Ψηφιακής Υπερσυγκέντρωσης»

Εισηγητής ειδικός αγορητής του νομοσχεδιού από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ορίστηκε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.  Κατά τη διάρκεια της ομιλάς του στην ολομέλεια της Βουλής ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Κινήματος Αλλαγής προέβη σε καίριες επισημάνσεις που αφορούν το ψηφιακό μέλλον της ελληνικής δημόσιας διοίκησης καυτηριάζοντας την καθυστέρηση με την οποία ήρθε προς συζήτηση στη βουλή το κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο για το οποίο η παρούσα κυβέρνηση υποτίθεται ότι ήταν έτοιμη από τον Δεκέμβριο του 2019. Σταχυολογώντας τα όσα εξέθεσε ο βουλευτής θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε έντεκα σημεία την κριτική του.

Συγκεκριμένα ο κ. Ιλχάν Αχμέτ εξ αρχής ξεκαθάρισε πως «ψηφιακή διακυβέρνηση σημαίνει διάχυση της πληροφορίας, ανοιχτότητα, πρόσβαση, διαφάνεια και όχι υπερ – συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο. Σημαίνει συγκεκριμένες πολιτικές από κάθε Υπουργείο προσαρμοσμένες στην ψηφιακή εποχή. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό» για να καταρρίψει στη συνέχεια και τον ισχυρισμό ότι η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών επιφέρει και μείωση της γραφειοκρατίας.  «Αν τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζει ο πολίτης δεν μειώνονται, αλλά απλώς πρέπει πλέον να προσκομίζονται ηλεκτρονικά δεν έχουμε επί της ουσίας καμία αλλαγή. Ούτε βέβαια έχουμε αλλαγή στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες όταν ένα αίτημα στέλνεται και επιβεβαιώνεται η λήψη του ηλεκτρονικά από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, αλλά απάντηση και λύση του προβλήματος για τον πολίτη δεν έχουμε ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και να μην διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών στις νέες υπηρεσίες»

Μάλιστα έσπευσε να προλάβει και φαινόμενα αποκλεισμού μερίδας πολιτών από την επιχειρούμενη αναβάθμιση της ψηφιακής διακυβέρνησης, ορμώμενος από το παράδειγμα της Περιφέρειάς μας που «κατέχει τα πρωτεία, με το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε “κίνδυνο” φτώχειας, να είναι στο 24,3%» εφιστώντας την προσοχή του υπουργού ώστε «για τον όποιον σχεδιασμό σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα όλων των πολιτών στις νέες υπηρεσίες».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Ιλχάν Αχμέτ τόνισε πως «δεν μπορούμε από τη μία να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και από την άλλη να μην διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών στις νέες υπηρεσίες» γι’ αυτό και κατέθεσε την πρόταση «σε όλους τους δήμους της χώρας, αλλά και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να προσφέρονται στους πολίτες σημεία ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Ο βουλευτής είχε ενστάσεις και για ρυθμίσεις διοικητικής φύσεως που εισάγει το νέο νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως  «με τα άρθρ. 7, 8 και 9 πραγματικά ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής γίνεται “Υπερ – υπουργός”. Όλα σχεδόν τα έργα του ΕΣΠΑ θα χρειάζονται τη έγκριση του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης. Επιπλέον ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλείται να συντονίζει και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς των άλλων υπουργείων» ενώ επανερχόμενος στο ζήτημα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών σημείωσε ότι «ο πολίτης εδώ υποχρεώνεται να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με το Δημόσιο, αλλά δεν βλέπω πουθενά το Δημόσιο να υποχρεώνεται να απαντά εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου στον πολίτη! Γιατί δεν επεκτείνετε το ν. 2690/1999 που αφορά στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, έτσι ώστε ο πολίτης να παίρνει απάντηση στο αίτημα του μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο;» 

«Προχωρήστε στην αναβάθμιση της Διαύγειας»

Το νομοσχέδιο εισήγαγε αλλαγές που άπτονται της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Διαύγεια» με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ να εξηγεί πως «με το άρθρ. 77 αναφέρεται ότι οι πράξεις οι οποίες ήδη αναρτώνται στη Διαύγεια θα πρέπει να αναρτώνται και στις ιστοσελίδες των οικείων φορέων. Γιατί;  Στη συνείδηση των πολιτών έχει καθιερωθεί η Διαύγεια ως τόπος αναζήτησης των πράξεων της Διοίκησης». «Προχωρήστε στην αναβάθμιση της Διαύγειας, με σύγχρονες μηχανές αναζήτησης και  κατηγοριοποίησης δεδομένων. Κάντε τη Διαύγεια πιο εύχρηστη , πιο λειτουργική» προέτρεψε ο βουλευτής για να καταθέσει επίσης την πρόταση «να επανέλθει η αρχή ότι κάτι πρέπει να έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια για να ισχύσει. Τίποτα να μην ισχύει αν δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια».

Ακόμη ο βουλευτής πρότεινε «μια Διαδικασία να είναι έγκυρη και να μπορεί μια δημόσια υπηρεσία να την επικαλεστεί μόνο εφόσον είναι αναρτημένη στο Μητρώο Διαδικασιών. Αν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ υπηρεσιών για τα βήματα ή τα προαπαιτούμενα έγγραφα μιας διαδικασίες, τότε έγκυρη να είναι η πληροφορία που προέρχεται μόνο από το μητρώο διαδικασιών» ενώ έθιξε και την υπαγωγή στο Υπερταμείο της υπό σύσταση εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» και πρωτίστως του «Ταμείου Φαιστός» («Phaistos Fund»). «Με αυτά τα άρθρα αποδεικνύετε πως όχι μόνο δεν έχετε διάθεση να πάρετε πίσω περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου από το Υπερταμείο, αλλά αντίθετα να δώσετε κι άλλα!» σχολίασε σχετικά.

Τέλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων τονίζοντας πως «πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος θα έχει την ευθύνη εάν διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες πως αυτό δεν θα συμβεί. Νομίζω πως δεν αντιμετωπίζετε το θέμα με την απαιτούμενη προσοχή, αφού υπάρχουν ακόμη σοβαρά κενά σε αυτό το επίπεδο». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.