Υπεροχη διχως αντικρισμα για τον Β.Μειμαρακη στη Ροδοπη

Η αμφισβήτηση του Ε.Στυλιανίδη στη δεύτερη ανάγνωση των τοπικών αποτελεσμάτων

Μετά από μια περιπετειώδη προεκλογική περίοδο, η οποία διήρκησε σχεδόν 3,5 μήνες, η Νέα Δημοκρατία απέκτησε το βράδυ της Κυριακής τον 8ο κατά σειρά πρόεδρό της. Ο λόγος για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη», ο οποία κρίθηκε σε λιγότερες από 5 μονάδες, με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Για την ακρίβεια, με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε 173.297 ψήφους και ποσοστό 52,43%, ενώ ο συνυποψήφιός του, κ. Μεϊμαράκης, περιορίστηκε στις 157.224 ψήφους και σε ποσοστό 47,57%. Στις «γαλάζιες» κάλπες προσήλθαν συνολικά 334.752 μέλη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, περίπου 70.000 λιγότεροι από ό,τι στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 20 Δεκεμβρίου.
 
Από μια πρώτη επισκόπηση των προχθεσινών αποτελεσμάτων διαπιστώνεται ότι σε αρκετούς νομούς της χώρας ήρθαν τα πάνω-κάτω σε σχέση με τις επιδόσεις, που είχαν οι δύο υποψήφιοι στον πρώτο γύρο των εκλογών, αφού ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να αντιστρέψει τα δεδομένα και να καταλάβει την πρωτιά.
 
Στους νομούς αυτούς δεν συγκαταλέγεται βέβαια η Ροδόπη, όπου ο κ. Μεϊμαράκης, επικρατήσας με 44% στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, κατάφερε να διατηρήσει την υπεροχή του και να συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξεως του 56%. Παρά ταύτα, ουσιαστικά κερδισμένος ήταν ο συνυποψήφιός του, κ. Μητσοτάκης, ο οποίος «ψαλίδισε» τη μεταξύ τους διαφορά, που είχε διαμορφωθεί στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, και ενώ την περασμένη Κυριακή προσήλθαν περίπου 600 ψηφοφόροι λιγότεροι στις κάλπες, ο ίδιος συγκέντρωσε κοντά 400 θετικές προτιμήσεις παραπάνω.
 
Συγκεκριμένα, οι νεοδημοκράτες της Ροδόπης, οι οποίοι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, ανήλθαν σε 2.216, έναντι των 2.848 που είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια που βγήκαν από τις κάλπες ήταν 2.191, εκ των οποίων δύο λευκά. Το όνομα του κ. Μεϊμαράκη αναγραφόταν σε 1.229 εξ αυτών, ενώ σε 960 δηλωνόταν η θετική προτίμηση στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι στις 20 Δεκεμβρίου οι δύο υποψήφιοι είχαν συγκεντρώσει 1.257 και 586 ψήφους αντίστοιχα.
 
Στην προχθεσινή, επαναληπτική αναμέτρηση ο κ. Μεϊμαράκης επικράτησε στις 10 από τις 12 κάλπες που στήθηκαν στο νομό Ροδόπης, ενώ ο συνυποψήφιός του προηγήθηκε σε ψήφους μόνο στα εκλογικά τμήματα των Σαπών και των Αρριανών. Αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα έχουν ως εξής:

Εκλογικά
τμήματα
Β.Μεϊμαράκης Κ.Μητσοτάκης Λευκά/Άκυρα
Κομοτηνής(5001) 181 111 4
Κομοτηνής (5002) 133 131 2
Κομοτηνής (5003) 172 138 6
Κομοτηνής (5004) 181 121 1
Κομοτηνής (5005) 161 113 6
Αιγείρου 73 41 0
Ν.Σιδηροχωρίου 52 45 0
Ιάσμου 97 74 2
Ξυλαγανής 59 33 1
Σαπών 71 119 3
Αρριανών 14 22 0
Φιλλύρας 35 12 0
ΣΥΝΟΛΟ 1.229 964 25

 
 
Είναι ξεκάθαρο ότι ένας από τους μεγάλους χαμένους της εκλογικής μάχης, που έλαβε χώρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ροδόπης του κόμματος, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Είναι γνωστό ότι ο κ. Στυλιανίδης είχε επενδύσει πολλά στην εκλογική επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη και δε δίστασε να πάρει τολμηρές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Έτσι, η αποτυχία του κ. Μεϊμαράκη να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί ταυτοχρόνως τη ματαίωση της φιλοδοξίας του κ. Στυλιανίδη να καταλάβει μια σημαίνουσα θέση στη δομή του κόμματος, όπως αυτή του γενικού γραμματέα.
 
Ακόμα πιο δυσάρεστο, βέβαια, για τον κ. Στυλιανίδη πρέπει να είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από την επισκόπηση του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών στο νομό Ροδόπης. Επί σειρά ετών ο πρώην Υπουργός κατείχε μία «ηγεμονική» θέση στο «γαλάζιο στρατόπεδο» του νομού μας- «ηγεμονία» η οποία δεν αμφισβητήθηκε ούτε καν μετά από το «κάζο» του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η στρεβλότητα του εκλογικού νόμου του στέρησε τη βουλευτική έδρα. Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια, όσο εξελισσόταν ο προεκλογικός αγώνας στη Νέα Δημοκρατία, έγινε ξεκάθαρο σε όλους τους Ροδοπίτες και δη στα μέλη και τους φίλους της «γαλάζιας παράταξης» ότι προσερχόμενοι στις κάλπες για να ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, θα ψήφιζαν ταυτόχρονα και για το πολιτικό μέλλον του κ. Στυλιανίδη.
 
Το 56%, με το οποίο «πριμοδοτήθηκε» τελικά ο κ. Μεϊμαράκης από τους νεοδημοκράτες της Ροδόπης, οπωσδήποτε αποτελεί ένα αξιόλογο μέγεθος- ιδίως αν εξεταστεί σε συνάρτηση με τη δυναμική, που ανέπτυξε πανελλαδικά η υποψηφιότητά του- όμως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη μεγάλη κινητοποίηση, που έγινε από σχεδόν σύσσωμο το τοπικό στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, αλλά και στην κρισιμότητα του διακυβεύματος που είχε αυτή η αναμέτρηση για τον επί σειρά ετών «ισχυρό πολιτικό άνδρα» της Νέας Δημοκρατίας στο νομό. Η επόμενη μέρα λοιπόν φέρνει νέες ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο κεντρικά, αλλά και τοπικά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.