Υπερεξουσιες… επ’ αοριστον για την κυβερνηση Ορμπαν στην Ουγγαρια

Ανησυχία ότι σφίγγει περαιτέρω η μέγγενη του ελέγχου της χώρας από την εθνικιστική- υπερσυντηρητική κυβέρνηση με πρόσχημα τον κορωνοϊό

Εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου εκ μέρους της εθνικιστικής/ υπερσυντηρητικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδημία του κορωνοϊού, θεωρείται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς ότι αποτελεί ο νέος νόμος που ψήφισε το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, που επιτρέπει στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν να νομοθετεί με διατάγματα, στο πλαίσιο μιας επ’ αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
 
Ο νόμος, που έχει δεχτεί τα βέλη και της αντιπολίτευσης, υιοθετήθηκε με 137 ψήφους υπέρ έναντι 53 βουλευτών που καταψήφισαν. O νόμος προβλέπει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» όσον αφορά τον ιό ή τα κυβερνητικά μέτρα.
 
Έτσι ο πρωθυπουργός θα μπορεί να παρατείνει επ΄αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, ενώ στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.
 
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι εδώ και μία δεκαετία ο Ορμπάν εδώ και 10 χρόνια έχει καταφέρει συνεχή πλήγματα κατά του κράτους δικαίου στον τομέα της δικαιοσύνης, της κοινωνίας των πολιτών και της ελευθερίας του Τύπου.
 
Αρχικά το νομοσχέδιο εισήχθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος, που χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία, όμως δεν πέρασε μετά την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που αρνήθηκαν να το ψηφίσουν, και έκτοτε δέχονται κατηγορίες για «προδοσία», κατηγορούμενοι μάλιστα συστηματικά ότι «βρίσκονται με το μέρος του ιού».
 
Αυτό που έχουν ζητήσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, είναι να υπάρξει χρονικό όριο στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις» στην Ουγγαρία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε ότι μία «επ΄αόριστον και ανεξέλεγκτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να εγγυηθεί τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας».
 
Για το ουγγρικό think tank Political Capital, το πραγματικό πρόβλημα «δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαρκείς εξουσίες για να δράσει, το πρόβλημα είναι οι περιορισμένες δυνατότητες του τομέα υγείας της Ουγγαρίας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του εδώ και χρόνια».
 
Εννέα οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας κάλεσαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο Ορμπάν, το οποίο προβλέπει επίσης ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον ιό ή για τα κυβερνητικά μέτρα, την στιγμή που τα ελάχιστα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο με τις κατηγορίες αυτές.
 
Ο Ζόλταν Κόβακς πάντως διαβεβαίωσε σήμερα ότι «το 72% των Ούγγρων στηρίζει» το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι οι επικρίσεις στρέφονται κατά «φανταστικών δαιμόνων».
 
«Το είπα ξεκάθαρα στους ευρωπαίους κλαψιάρηδες ότι δεν έχω χρόνο να συζητήσω νομικά θέματα, συναρπαστικά χωρίς αμφιβολία, αλλά θεωρητικά, όταν πρέπει να σωθούν ζωές», είπε από την πλευρά του ο Βίκτορ Ορμπάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.