Υπεγραφη το Συμφωνο συνεργασιας της Ευρωπεριοχης Evros – Maritza – Meric

Με την υπογραφή του συμφώνου τριμερούς διασυνοριακής συνεργασίας το περασμένο Σάββατο στην Αδριανούπολη, ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία σύστασης και λειτουργίας της Ευρωπεριοχής Evros – Maritza – Meric.

Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν οι κ.κ. Χρήστος Χατζόπουλος (πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακής Περιοχής “ΕΒΡΟΣ”, δήμαρχος Τυχερού), Cengiz Varnatopu (πρόεδρος Ένωσης Συνοριακής Περιοχής “Meric”, δήμαρχος Αδριανούπολης), και Georgi Ivanov (πρόεδρος Ένωσης Συνοριακής Περιοχής “Maritza”, δήμαρχος Χασκόβου)
.

Στην Ευρωπεριοχή, συμμετέχουν τρεις εταιρείες (Ενώσεις Συνοριακής Περιοχής) από τις χώρες Ελλάδα Βουλγαρία και Τουρκία, οι οποίες αντίστοιχα συστήθηκαν από δεκάδες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Σε γεωγραφική ζώνη, η Ευρωπεριοχή Evros – Maritza – Meric, περιλαμβάνει τους νομούς Έβρου, Αδριανούπολης και την περιφέρεια Χασκόβου.

Στην τελετή υπογραφής του Συμφώνου συνεργασίας προσκλήθηκε και συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρης Παπαδόπουλος, ο οποίος, αναφέρθηκε στις προοπτικές που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή από τις διασυνοριακές πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής (οδικοί και ενεργειακοί άξονες), που κατασκευάζονται ή εντάχθηκαν σε κοινοτικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια. Υποσχέθηκε δε, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα ενισχύσει την τριμερή αυτή προσπάθεια της Ευρωπεριοχής Evros – Maritza – Meric για τον σχεδιασμό υλοποίηση κοινών διασυνοριακών προγραμμάτων.

Ο κύριος Αλκης Παπαδημητρίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιφερειών, περιέγραψε το πλαίσιο και τα πεδία στα οποία η Ευρωπαϊκή κοινότητα παρέχει δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας και συνέστησε στους εταίρους να οριστικοποιήσουν τα σχέδια συνεργασίας προκειμένου αυτά να κατατεθούν στα αρμόδια κοινοτικά και εθνικά όργανα.

Ο δήμαρχος Τυχερού και πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακής Περιοχής “Έβρος” κ. Χρήστος Χατζόπουλος, τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τον ορισμό τεχνικών επιτροπών από τις τρεις χώρες. Ζήτησε από τους εταίρους, οι επιτροπές να συναντηθούν σε λίγες μέρες στο νομό Έβρου, προκειμένου να μελετήσουν το γενικό πλαίσιο, τα πεδία δράσης και να σχεδιάσουν κοινά προγράμματα εν΄ όψει των διασυνοριακών κοινοτικών πρωτοβουλιών.

Τόσο ο Βούλγαρος δήμαρχος κ. Georgi Ivanov όσο και ο δήμαρχος Αδριανούπολης κ. Cengiz Varnatopu, ευχαρίστησαν την Ελληνική πλευρά για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας, υλοποίησης κοινών προγραμμάτων και δράσεων, για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των γειτονικών λαών και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή.

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Ένωσης της Συνοριακής Περιοχής αναλήφθηκε από τη Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία “Έβρος”, στις αρχές του 2000.

Στις 15 Απριλίου 2000, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δημάρχων των νομών Έβρου και Αδριανούπολης στις Φέρες, όπου και εκδόθηκε κοινό ψήφισμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο νομών. Στο ψήφισμα, οι Έλληνες και Τούρκοι δήμαρχοι εξέφρασαν την κοινή επιθυμία για την σύσταση και λειτουργία της Ευρωπεριοχής που θα στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αναβάθμιση στην περιοχή.

Στις 9 Ιουνίου 2001, υπογράφηκε στα Πετρωτά, η Συμφωνία Διασυνοριακής Συνεργασίας και η ίδρυση της Ευρωπεριοχής Evros – Maritza – Meric, μεταξύ της Ένωσης Συνοριακής Περιοχής “Maritza” της Περιφέρειας Χασκόβου Βουλγαρίας και της Ένωσης Συνοριακής Περιοχής “Evros” του νομού Έβρου.

Το περασμένο Σάββατο 6-10-01, η Συμφωνία Διασυνοριακής Συνεργασίας υπογράφηκε στην Αδριανούπολη, από την Ελληνική, την Τουρκική και τη Βουλγαρική πλευρά.

Η Ένωση Συνοριακής Περιοχής “Evros” είναι Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και απαρτίζεται από 31 μέλη:

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΥΠΡΙΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΟΡΦΕΑ

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΤΥΧΕΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΦΕΡΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΒΡΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Ε.Β.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ

WWF – ΕΛΛΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΕΒΡΟΣ” ΑΕ

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΒΡΟΥ

ΑΝ.ΕΤ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΤΕ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΒΡΟΥ

ΚΕΚ ΕΒΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

ΚΕΚ ΘΡΑΚΗΣ “ΑΘΗΝΑ”

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΚΕΚ) ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΓΝΩΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΒΡΟΥ

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΑΔΙΑΣ


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.