Υπευθυνη για ομαλη διεξαγωγη εκλογων

Με θέμα την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών της 7 Μαρτίου παραχώρησε σύντομη συνέντευξη τύπου ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Σιδέρης Δολαπτσόγλου, στο Αστυνομικό Μέγαρο, το μεσημέρι της Πέμπτης 4ης Μαρτίου.

Με το Προεδρικό Διάταγμα, στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας, ανατέθηκε αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία η αρμοδιότητα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών και την πρόληψη κάθε έκνομης ενέργειας κατά των προσώπων και πραγμάτων, την ασφαλή φρούρηση και επιτήρηση των Εκλογικών Τμημάτων και την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στους τόπους ψηφοφορίας και γύρω από αυτούς.

«Βέβαια, η φροντίδα για την τήρηση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας την ημέρα της ψηφοφορίας ανήκει στην Εφορευτική Επιτροπή, με επιτηρητή τον δικαστικό αντιπρόσωπο.
Η δύναμη φρουράς της Αστυνομίας τελεί υπό τις διαταγές και οδηγίες του δικαστικού αντιπροσώπου και εφόσον σε περίπτωση που η αστυνομική δύναμη δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να ζητήσει εγγράφως τη συνδρομή της ένοπλης δύναμης, η οποία μόλις αποκατασταθεί η τάξη φεύγει αμέσως από τον τόπο της ψηφοφορίας και επιστρέφει στους στρατώνες, όπου παραμένει όλη την ημέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας», ενημέρωσε τους τοπικούς δημοσιογράφους ο κ. Δολαπτσόγλου.

Γύρω στους 282 αστυνομικούς θα διατεθούν για τη φρούρηση και την επιτήρηση των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με τον κ. Δολαπτσόγλου, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την διενέργεια της αρμοδιότητας που τους έχει ανατεθεί, δηλώνοντας ότι «για το νομό Ροδόπης έχουμε λάβει τα μέτρα μας, τα έχουμε σχεδιάσει και πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλά».

Σε τέσσερις τομείς έχει χωριστεί η περιοχή μας με επικεφαλή επόπτη τον αστυνομικό διευθυντή του νομού και με τους δύο βοηθούς, ενώ υπάρχουν οι τέσσερις τομείς με τέσσερις τομεάρχες και με υποτομεάρχες. «Παράλληλα υπάρχει και ο έφορος της διεξαγωγής των εκλογών, ο εισαγγελέας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Γενικής Εφορευτικής Επιτροπής για τους ετεροδημότες. Υπάρχει μια καλή συνεργασία και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τις εισαγγελικές αρχές και πιστεύουμε ότι όλα θα κυλήσουν πολύ καλά».

Για έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αστυνομική διεύθυνση της περιοχής για την μετακίνηση των ψηφοφόρων σε περιπτώσεις Τροχαίας έκανε λόγο ο κ. Δολαπτσόγλου, μεταφέροντας το εξής: «Έχουν ληφθεί μέτρα Τροχαίας και ως προς την άφιξη στην πόλη μας, αλλά και για την αναχώρηση, ακόμη και για τα αποτελέσματα, τις επινίκιες εκδηλώσεις αν υπάρχουν στο χώρο της Πλατείας και όπου αλλού χρειαστεί. Υπάρχουν ετοιμοκίνητες δυνάμεις, οι οποίες θα επιληφθούν».

Ως μέρα επιστροφής των πινακίδων για άδειες οδηγήσεως που αφαιρέθηκαν μέχρι την Τρίτη 2 Μαρτίου έχει οριστεί η 4η Μαρτίου 2004, σύμφωνα με την διαταγή, που έλαβε προχθές η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. «Από σήμερα 4 Μαρτίου επιστρέφονται οι πινακίδες, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί για παράνομες σταθμεύσεις. Όσο για τις πινακίδες που έχουν αφαιρεθεί για άλλες παραβάσεις, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, για θορύβους, για καυσαέρια, για μη ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και για υπερβολική ταχύτητα, δεν αφαιρούνται, καθώς επίσης και οι πινακίδες που αφαιρέθηκαν με δικαστική απόφαση», όπως διαβεβαίωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Δολαπτσόγλου.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.