Υπαρχουν τα πλαισια για την εξομαλυνση των Ελληνοτουρκικων σχεσεων

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ και του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης

Η ανάγκη να βρεθούν πλαίσια προσέγγισης για την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε στην Κομοτηνή το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαρτίου το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, στο ΕΒΕ Ροδόπης με θέμα «Η εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει».
 
Στην ημερίδα αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ευρύτερα στην τουρκική εξωτερική πολιτική, με αναφορές στα Τουρκορωσικά, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, σε ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό, οικονομικό και διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα.
 
Με σύντομες παρουσιάσεις μίλησαν διεθνολόγοι-νομικοί από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανάμεσά τους οι Ahmet K. Han από το πανεπιστήμιο Kadir Has, ο Κώστας Υφαντής καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kadir Has, ο Σωτήρης Σέρμπος από το ΔΠΘ, ο Βασίλης Γραμματίκας από το ΔΠΘ, ο Serhat Guvenc από το πανεπιστήμιο Kadir Has, η Μαρία Βαράκη από το Kadir Has, ο Κώστας Αντωνόπουλος από το ΔΠΘ κ.ά. 

Βασίλης Χατζόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ «Είναι σημαντικό να φωτογραφήσουμε τη σημερινή στιγμή, να πούμε τι συμβαίνει, και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε λίγο τι σημαίνει αυτό για το μέλλον»


Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία που έχουν το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ και το Kadir Has, σημείωσε ο κ. Βασίλης Χατζόπουλος, πρόεδρος του τμήματος, τονίζοντας πως έχουν ήδη ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus αλλά και πρόγραμμα ανταλλαγής καθηγητών, στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος φέτος τα Χριστούγεννα, όπου μίλησε για το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις πολιτικές. Τότε ο κ. Χατζόπουλος ήταν ο μοναδικός εισηγητής, όμως αυτή τη φορά ήρθε μια μεγάλη ομάδα καθηγητών, τόσο Τούρκων όσο και Ελλήνων, από το Τουρκικό Πανεπιστήμιο, με καθηγητές που ασχολούνται τόσο με τις διεθνείς σχέσεις όσο και με το διεθνές δίκαιο.
 
Το Kadir Has άλλωστε έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει πολλούς Έλληνες καθηγητές, με βοηθό πρύτανη στο τμήμα Διεθνών σχέσεων και πρόεδρο του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων να είναι ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, τέως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος «μεταπήδησε» στην Τουρκία, ενώ το παρών έδωσαν επίσης ο κ. Κώστας Υφαντής και ο κ. Κτιστάκης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική του ΔΠΘ και καθηγητής στο Bogazici University της Κωνσταντινούπολης. Γι’ αυτό και το ΔΠΘ επέλεξε αυτό το Πανεπιστήμιο για συνεργασία, μιας και στην Τουρκία η ανεξαρτησία και η πιο ανοιχτή σκέψη στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και σε άλλους τομείς δεν είναι δεδομένη, σύμφωνα με το πρόεδρο του τμήματος Κοινωνικής διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. «Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, κάνει μια δήλωση, ότι είναι ανοιχτό στον κόσμο, ανοιχτό στην άλλη άποψη και νομίζω ότι αυτό καλλιεργεί την αμοιβαία κατανόηση» παρατήρησε ο ίδιος.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος τα θέματα που έθιξε η ημερίδα είναι ιδιαίτερα ρευστά, και για αυτό ακριβώς το λόγο τα ζητήματα είναι απόλυτης επικαιρότητας. «Πριν από ενάμιση μήνα που αποφασίσαμε τη θεματολογία διαφορετικά πράγματα θα έγραφαν και θα έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι, από αυτά που θα μας πουν σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Χατζόπουλος επισημαίνοντας πως «ακριβώς επειδή τα γεγονότα τρέχουν γρήγορα και είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει τι σημαίνουν και τι θα σημάνουν στο μέλλον, είναι σημαντικό να φωτογραφήσουμε τη σημερινή στιγμή, να πούμε τι συμβαίνει και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε λίγο τι σημαίνει αυτό για το μέλλον». 

Δημήτρης Τριανταφύλλου, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης

«Υπάρχει το πλαίσιο προσέγγισης που δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή λύση στο προσφυγικό»
Ως Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου στην Τουρκία και μάλιστα πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου, αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, έχοντας αφήσει πίσω την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα και τη θέση του ως επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Ο λόγος για τον κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος και έτσι όταν του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να διδάξει στην Τουρκία, αποδέχτηκε την πρόκληση να είναι ένας Έλληνας Διεθνολόγος στην Τουρκία που διευθύνει παράλληλα ερευνητικό κέντρο.
 
Ο κ. Τριανταφύλλου μετά από έξι χρονιά βλέπει πως ο αριθμός των Ελλήνων καθηγητών τόσο στο δικό του όσο και σε άλλα πανεπιστήμια της Τουρκίας αυξάνεται συνεχώς, σε συνδυασμό και με την παρουσία άλλων ξένων καθηγητών, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα τόσο στη βελτίωση της διδακτικής μεθόδου όσο και στην κατανόηση μεταξύ των λαών. «Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάποια ζητήματα που ακόμα συζητάμε στην Ελλάδα, δηλαδή την ίδρυση μη δημοσίων πανεπιστημίων ή τη χρήση της αγγλικής ως γλώσσα διδασκαλίας, κάτι που βοηθά πάρα πολύ στη διεθνοποίηση και την κατανόηση του άλλου» όπως παρατήρησε.
 
Ο ίδιος ως Έλληνας καθηγητής αισθάνεται μία οικειότητα με τους Τούρκους φοιτητές, που δεν εκπλήσσονται από το γεγονός ότι είναι Έλληνας, αντίθετα τον προσεγγίζουν ακόμα περισσότερο.
 
Όσο αφορά το θέμα της ημερίδας, ο κ. Τριανταφύλλου τόνισε πως μπορεί να έχει υπογραφεί η τελευταία συμφωνία με την Τουρκία, όμως όλα εξαρτώνται από το γενικότερο πλαίσιο επάνω στο οποίο κινούνται οι σχέσεις των δύο χωρών. «Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο προσέγγισης από το 1999 και μετά, είναι ένα προβληματικό πλαίσιο, γιατί δεν έχουμε λύσει καμία διαφορά μεταξύ μας ως χώρες» σημείωσε, τονίζοντας παρόλα αυτά ότι αυτά τα χρόνια βοήθησαν ώστε οι δύο πλευρές να γνωρίσουν η μία την άλλη.
 
Έτσι το προσφυγικό, 17 χρόνια μετά την έναρξη της προσέγγισης, δίνει τη δυνατότητα να περισωθεί κάτι ανάμεσα στις δύο πλευρές ή μπορεί να καταλήξει ως ακόμα μία διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, σημειώνοντας πως αν είχε προκύψει πριν από μια δεκαετία ίσως να μην μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με όλα αυτά τα τρομερά προβλήματα που υπάρχουν ως προς την εφαρμογή του σχεδίου. «Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα, αλλά υπάρχει το πλαίσιο προσέγγισης που δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή λύση στο ζήτημα αυτό» υπογράμμισε κλείνοντας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.